Insidious – A gonosz háza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Insidious – A gonosz háza
(Insidious – Chapter 2)
2013-as amerikai–kanadai film

Dalton a megszállott Josh elől bujkál
Dalton a megszállott Josh elől bujkál
Rendező James Wan
Producer Jason Blum
Vezető producer Steven Schneider
Műfaj
  • horrorfilm
  • thrillerfilm
  • LMBT-témájú film
  • kísértetfilm
Forgatókönyvíró James Wan
Leigh Whannell
Főszerepben Rose Byrne
Patrick Wilson
Danielle Bisutti
Barbara Hershey
Zene Joseph Bishara
Operatőr John R. Leonetti
Vágó Kirk M. Morri
Gyártás
Gyártó Blumhouse Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Kanada
Nyelv
Forgatási helyszín Los Angeles
Játékidő 106 perc[1]
Költségvetés 5 millió amerikai dollár (becsült)[2]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Stage 6 Films
Magyarország InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2013. szeptem. 13.
Magyarország 2013. október 31.
India 2013. novem. 15
Korhatár16 IV. kategória (NFT/1047/2013)
Bevétel 161,9 millió amerikai dollár[3]
Kronológia
ElőzőInsidious – A testen kívüli (2010)
KövetkezőInsidious – Gonosz lélek (2015)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Insidious – A gonosz háza (eredeti cím: Insidious: Chapter 2) 2013-ban bemutatott amerikai természetfeletti horrorfilm James Wan rendezésében. A film a 2010-es Insidious – A testen kívüli című film folytatása. A főszerepben Patrick Wilson és Rose Byrne látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2013. szeptember 13-án mutatták be, Magyarországon egy hónappal később, október 31-én az InterCom Zrt. forgalmazásában. Elkészítették a film folytatását Insidious – Gonosz lélek címmel, amelyet 2015-ben mutattak be.

A film általánosságban pozitív véleményeket kapott a kritikusoktól, valamint bevételi szempontból is sikeresen teljesített; az 5 millió dolláros költségvetésével szemben 161,9 millió dolláros bevételt hozott világszerte. A Metacritic oldalán a film értékelése 40% a 100-ból, ami 30 véleményen alapul.[4] A Rotten Tomatoeson az Insidious – A gonosz háza 38%-os minősítést kapott, 110 értékelés alapján.[5]

Azt veszi el, amit a legjobban féltesz.
– Mottó

Cselekmény[szerkesztés]

A film a Lambert család otthonával kezdődik, 1986-ban. Loraine Lambert (Barbara Hershey) meghívja Elise Rainer médiumot az otthonába, hogy segítsen az ő Josh nevű kisfián, akit egy öregasszony lelke követ. A ház átvizsgálása és a paranormális jelenségek leküzdése után Elise elmondja Lorraine-nek, hogy a fiú különleges adottsággal rendelkezik; álmában a lelke képes túlvilági helyekre eljutni. A nő azt javasolja, hogy a saját biztonsága érdekében fojtsa el a képességét.

Napjainkban Renai Lambertet (Rose Byrne) kihallgatják Elise halála miatt. Felhívják a figyelmét arra, hogy a férje, Josh (Patrick Wilson) ujjlenyomatát a bűncselekmény helyszínén megtalálták, ezért feltételezhetően Elise gyilkossága miatt bíróság elé fogják állítani. A Lambert család addig Lorraine házába költözik be, míg náluk befejezik a vizsgálatok. Renai és a többiek különös, látszólag paranormális tevékenységet tapasztalnak a házban, mint például magától megszólaló zongorát és a helyükről elmozduló tárgyakat.

Specs és Tucker ellátogatnak Elise házába, és felfedeznek egy videofilmet az 1986-os vizsgálatról. A megtekintés során észreveszik, hogy valaki áll Josh mögött a videóban. Másnap reggel Dalton elmeséli anyjának álmát egy fehér ruhás nőről. A fiú Josht is látta a hallban egy láthatatlan alakkal beszélgetni. Amikor Renai egyedül marad a házban, a fehér ruhás nő megtámadja őt. Josh pedig elkezd hangokat hallani, melyek arra késztetik őt, hogy ölje meg a családját.

Lorraine meglátogatja Specset és Tuckert, majd megmutatják neki a felvételt, és ledöbbenve meglátja a felnőtt Josht, mint a fiatal Josh mögött álló alakot. Értekeznek Elise korábbi kollégájával, Carl-al (Steve Coulter), aki megpróbál kapcsolatba lépni Elise szellemével. A válaszok azt sugallják, hogy egy elhagyatott kórházba kell menniük, ahol Lorraine korábban orvosként dolgozott. Amikor megérkeznek, Lorraine elolvassa a Parker Crane (Tom Fitzpatrick) nevű korábbi páciense aktáját, aki régebben beismerte, hogy megpróbálta magát kasztrálni. Anno két nappal később, Lorraine egy liftben találkozott Parkerrel. Amikor Lorraine megkérdezte a recepcióst, hogy Parker miért nem fekszik az ágyában, a nő elmagyarázta, hogy a férfi már előző nap kiugrott az emeletről, öngyilkosságot elkövetve.

Lorraine és a többiek elmennek a Crane család otthonába, ahol rátalálnak egy titkos szobára. Odabent számos holttestet, valamint újságkivágásokat fedeznek fel. Ezek egy fekete esküvői ruhát hordó nőről szólnak, aki valójában Parker volt. "A fekete ruhás nő" elrabolta és meggyilkolta a fiatal nőket, az öltözéküket pedig anyja kérésére Parker viselte álcaként a gyilkosságokhoz, hogy ezáltal visszakapja gyermekkorát. Josh teste egyre jobban oszlani kezd, időközben Renai is rájön, hogy férjével nem stimmel valami. Carl harmadmagával megpróbálja benyugtatózni Josht, de a Crane által megszállt férfi felülkerekedik rajtuk és Carl életét veszti. Carl felébred a Further, azaz Távol nevű másvilágon és találkozik a valódi Josh-sal. Josh a kislánya, Cali szobája felé halad, ahol épp egy gonosz szellem közelíti meg a csecsemőt. Elkezd küzdeni a szellem ellen, de az erősebbnek bizonyul nála. Elise szelleme megérkezik és elűzi a démont a házból. Kiderül, hogy ezek a cselekmények váltottak ki több, az előző részben megtörtént eseményt, mivel az idő nem kronologikusan mozog a Távol világában.

A valós világban Josh / Parker rátámad Lorraine-re és Renai-re. Renai-nek sikerül a gyerekekkel elmenekülnie az alagsorba. Dalton önként belép a Távol világába, hogy segítsen apjának. A túlvilágon Josh, Carl és Elise igyekeznek megtalálni Parkert 1986-ban, a fiatal Josh útmutatásával.

Parker házában mindhárman szembesülnek Parker anyjának, Michelle-nek (a fehér ruhás nőnek) a viselkedésével – fiát erőszakkal arra kényszerítette, hogy úgy viselkedjen és öltözzön, mint egy lány. Parker a női áldozatait az anyja szellemének utasítására ölte meg. Miután rátalálnak Michelle-re, Josh elkezd küzdeni vele. Elise segít megmenteni Josh-t tőle, és úgy tűnik, elpusztította Michelle szellemét, megállítva a megszállott Josh-t családja kiirtásában a valóságban. Parker szelleme is eltűnik. Carl és Josh elmenekülnek, rátalálnak Daltonra és a fiú elvezeti őket a való világba. A Lambert család újra egyesül, majd Josh és Dalton megengedi, hogy Carl törölje emlékeiket.

Később, Specs és Tucker megérkeznek egy családi házhoz, ahol egy Allison (Dannay Rodriguez) nevű lány megmagyarázhatatlan kómában szenved. Tudtukon kívül Elise szelleme is belép az otthonba és odamegy a lányhoz. Az asszony csikorgó hangot hall és rémülten néz a sarokba, ahol az árnyékban meglát valami borzalmasat.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[6]
Josh Lambert / Parker Crane Patrick Wilson Stohl András
Renai Lambert Rose Byrne Ruttkay Laura
Lorraine Lambert Barbara Hershey Borbás Gabi
Dalton Lambert Ty Simpkins Gerő Botond
Foster Lambert Andrew Astor Gerő Bence
Specs Leigh Whannell Kaszás Gergő
Tucker Angus Sampson Széles Tamás
Carl Steve Coulter Jakab Csaba
Elise Rainier Lin Shaye Szabó Éva
Michelle Crane / Fehér ruhás nő Danielle Bisutti Söptei Andrea
Parker Crane / Fekete ruhás menyasszony Tom Fitzpatrick Papucsek Vilmos

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'INSIDIOUS - CHAPTER 2 (15). E1 Films. British Board of Film Classification, 2013. augusztus 19. (Hozzáférés: 2013. szeptember 11.)
  2. Insidious: A gonosz háza. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2015. október 16.)
  3. Insidious: Chapter 2. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2015. október 16.)
  4. Insidious 2.. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. október 16.)
  5. Insidious: A GONOSZ HÁZA. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. október 16.)
  6. ISzDb – Insidious – A gonosz háza (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. január 14.)

További információk[szerkesztés]