Hang nélkül

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hang nélkül
(A Quiet Place)
2018-as amerikai film

A Quiet Place.png
Rendező John Krasinski
Producer Michael Bay
Andrew Form
Bradley Fuller
John Krasinski
Vezető producer John Krasinski
Műfaj
Forgatókönyvíró John Krasinski
Scott Beck
Bryan Woods
Főszerepben Emily Blunt
John Krasinski
Millicent Simmonds
Noah Jupe
Zene Marco Beltrami
Operatőr Charlotte Bruus Christensen
Vágó Christopher Tellefsen
Gyártás
Gyártó Platinum Dunes
OrszágUSA
Nyelv angol
Játékidő 95 perc
Költségvetés 17 - 21 millió $ (becsült)[1]
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Paramount Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 2018. április 6.
Magyarország 2018. május 3.
KorhatárUSA PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel 431,7 millió $[2]
Kronológia
KövetkezőHang nélkül 2. (2020)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Hang nélkül témájú médiaállományokat.

A Hang nélkül (eredeti cím: A Quiet Place) 2018-ban bemutatott amerikai horrorfilm, melyet John Krasinski rendezett, aki a feleségével, Emily Blunttal a főszerepet is alakítja. A forgatókönyvet Krasinski, Bryan Woods és Scott Beck írta Woods és Beck története alapján.

A filmet 2018. március 9-én mutatták be a South by Southwest fesztiválon, majd az Amerikai Egyesült Államokban 2018. április 6-án a Paramount Pictures, míg Magyarországon egy hónappal később szinkronizálva, május 3-án az UIP-Dunafilm forgalmazásában került a mozikba.

A világ egyik legnagyobb bevételi darabja lett, amely több mint 431 millió dollárt gyűjtött össze világszerte, és elismerést kapott a kritikusoktól; dicsérték az eredetiséget, a hangulatot, valamint a színjátszást és megrendezést. Egyesek "eszes, gonoszul ijesztő jó időtöltésnek" nevezték.[forrás?] A film pozitív kritikákat kapott az értékelőktől, melynek eredményeképpen átlagpontszáma 7,8 / 10 lett. A Metacritic oldalán a film értékelése 82% a 100-ból, ami 55 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Hang nélkül 95%-os minősítést kapott, 270 értékelés alapján.[4] A film egy olyan családot követ végig, akiknek folyamatosan csendben kell lenniük, és rejtőzködniük kell a bolygónkat megszálló idegen lények elől, amelyek nem látnak, de a legkisebb zörej esetén is lecsapnak prédájukra.

Szabály 1#: Ne adj ki hangot
Szabály 2#: Sose hagyd el az ösvényt
Szabály 3#: Ha piros, akkor futás

A film fő forgatása New Yorkban zajlott.

Azóta elkészült a film második része is.

Cselekménye[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

2020-ban, több mint három hónapon keresztül, a Föld emberi lakosságának többségét elpusztították olyan látatlan lények, amelyek túlérzékeny hallással és egy látszólag áthatolhatatlan páncélozott külsővel rendelkezve, támadnak zaj hatására. Az Abbott család – A feleség, Evelyn (Emily Blunt), a férj, Lee (John Krasinski), siketnéma lányuk, Regan és két fiuk, Marcus valamint Beau csendesen elcsomagolnak elegendő ellátást az elhagyatott városrészekben. Kint a szabadban, a családtagok amerikai jelnyelvvel kommunikálnak egymással. A négyéves Beau egy akkumulátorral működtetett űrsikló játékot szeretne vinni magával az útra, de az apja ezt megtiltja. Regan titokban odaadja neki a játékot, Beau pedig a hozzátartozó elemeket is magával viszi. Amikor a család hazafelé sétál az erdőben, Beau egy híd közelében aktiválja az űrsiklót. A zaj hatására azonnal célponttá válik, majd a fák közül egyre jobban közeledni kezd felé a lény, míg végül meg nem öli.

Egy évvel később, Regan-t még mindig gyötri a bűntudat az öccse halála miatt, Evelyn viszont a terhesség utolsó szakaszában tart, valamint Lee hihetetlenül próbálkozik rádiókapcsolatokat teremteni a külvilággal. Lee feljavítja Regan hallókészülékében lévő implantátum frekvenciáját, hogy visszaállítsa a hallását, de az eszköz meghiúsul. Később, a férfi elmegy Marcussal egy közeli folyóhoz, hogy megtanítsa számára a halászatot, közben Regan ellátogat a hídra, Beau megemlékezésének helyére, ahol megölték. Lee elmagyarázza Marcusnak, hogy mindig biztonságban lesznek a lényektől mindaddig, amíg mozgásaikban hangosabb hangok veszik őket körül. Egyedül a házban, Evelyn hamarabb kezdi el a házimunkát, magzatvize pedig elfolyik. Ahogy lemegy a pincébe, váratlanul belelép egy kiálló szögbe. A fájdalom hatására véletlenül összetör egy képkeretet, amelyet az egyik közeli lény észlel. Evelyn felkapcsolja a kinti kapcsolót, ami a külső ház fényét pirosra változtatja, ezzel figyelmeztetve a többieket, hogy veszély van a közelben, ezért mindenkinek csendben kell maradnia.

Amikor az apa-fiú páros eljut a farmig és meglátják a fényeket, Lee arra utasítja fiát, hogy tűzijátékokkal terelje ki a lényt. Beérve a házba, rátalál a fürdőszobában legyengült feleségére és újszülött fiára. A baba sírása elkezdi visszavonzani a lényt, de hajszál híján elkerülik a támadást egy speciálisan átalakított pince alagsorába elrejtőzve. Lee elhagyta a gyerekeket, miután megígérte Evelynnek, hogy meg fogja őket védeni. Míg Lee a gyerekekért megy, Evelyn hamar elalszik, de felébred az alagsor megtört csövéből beszivárgó víz hallatára, amelyre a lény is egyidejűleg ott terem.

Regan visszamegy a farmra. Ő és Marcus menedéket keresnek egy gabona siló tetején, ahol tüzet gyújtanak, hogy figyelmeztessék apjukat hollétükről. Azonban, kifogy a gyújtófolyadék és a tűz leesik, amelyre Lee azt hiszi, hogy nincsenek ott. A tetőajtó kinyílik, és Marcus a silóba esik. Elmerül a kukoricába, majdnem már, hogy megfullad, de Regan utánaugrik és megmenti. A leszakadt tetőajtóba kapaszkodva elkerülik a további veszélyeket, azaz segít nekik a lénytámadásnál is. Regan feljavított hallókészülék-implantátuma a lény közelségére reagálni kezd, egy áthatóan hangos nagyfrekvenciás hangot sugározva felé, amely elhajtja a lényt. A gyerekek kiszabadulnak a silóból és újra találkoznak az apjukkal.

A bestia hamar visszatér, Lee azonban megtámadja őt egy tűzoltócsákánnyal, míg Marcus és Regan egy kisteherautóba zárkózik. Lee súlyosan megsebesül, amelynek hatására Marcus felkiált, és a lényt a teherautóhoz csalja. Lee mielőtt feláldozná magát, jelmutogatással elmagyarázza gyerekeinek, hogy nagyon szereti őket, ezután kiabálni kezd és a lény végez vele. A gyerekek kiengedik a kéziféket, és a kocsi elkezd legurulni a hegyről, és elmenekülnek, hogy újra találkozzanak Evelynnel és a kisbabával a házukban.

Regan, akinek korábban nem volt engedélyezve a ház alagsorába való lemenés, meglátja apja jegyzetét a teremtményekről és a kísérletezésről több különböző implantátummal. Amikor a lény visszatér az alagsorba, Regan a beültetett implantátumot egy közeli mikrofonhoz helyezi – hangosabbá téve a frekvenciát, hogy elhárítsa a lényt. Fájdalmasan érinti a lényt, aminek hatására szétnyitja húsos páncélját a fején, és Evelyn ekkor puskával szétlövi, ezzel megölve őt. A család egy CCTV monitort néz, és két lényt mutat, akik a ház alagsora felé haladnak. A teremtmények gyengeségével kapcsolatos új ismereteik tudatában a család tagjai élnek a helyzettel és felkészülnek a harcra.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Evelyn Abbott Emily Blunt Nagy-Németh Borbála
Lee felesége és a gyermekeinek; Regan, Marcus és Beau anyja. Ő egy orvos, aki a film elején terhes a gyermekeikkel
Lee Abbott John Krasinski Horváth-Töreki Gergely
Egy mérnök, aki összeházasodott Evelynnel. Emellett három gyermek, Regan, Marcus és Beau édesapja
Regan Abbott Millicent Simmonds Néma szerep
Lee és Evelyn lánya, Marcus és Beau nővére, aki hallókészülékkel rendelkező néma kislány
Marcus Abbott Noah Jupe Mayer Marcell
Lee és Evelyn legidősebb fia, valamint Regan és Beau testvére
Beau Abbott Cade Woodward Nem szólal meg
Lee és Evelyn legfiatalabb fia, valamint Regan és Marcus öccse

Folytatás[szerkesztés]

2018 áprilisában Jim Gianopulos, a Paramount elnöke és vezérigazgatója bejelentette, hogy a film folytatása "munkálatok alatt van".[6] A forgatókönyvírók, Woods és Beck korábban már kijelentette, hogy elkezdtek gondolkodni ötletekkel a lehetséges második film elkészítésére.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hang nélkül. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2018. április 23.)
  2. A Quiet Place. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. április 23.)
  3. Hang nélkül. Metacritic. (Hozzáférés: 2018. július 17.)
  4. aquietplace. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. július 17.)
  5. ISzDb – HANG NÉLKÜL (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. április 23.)
  6. D'Alessandro, Anthony: ‘A Quiet Place 2’ Is “In The Works”, Paramount Boss Says – CinemaCon. Deadline Hollywood . Penske Business Media, 2018. április 25. (Hozzáférés: 2018. április 25.)
  7. Holmes, Adam: Could A Quiet Place 2 Happen? Here’s What The Writers Say. CinemaBlend, 2018. április 6. (Hozzáférés: 2018. április 25.)

További információk[szerkesztés]