Végső állomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Végső Állomás
(Final Destination)
2000-es amerikai film

Final Destination 1 Logo.png
Rendező James Wong
Producer Glen Morgan
Chris Bender
Műfaj
Forgatókönyvíró Jeffrey Reddick
Glen Morgan
James Wong
Főszerepben Devon Sawa
Ali Larter
Kerr Smith
Seann William Scott
Zene Shirley Walker
Operatőr Robert McLachlan
Vágó James Coblentz
Gyártás
Gyártó New Line Cinema
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 98 perc
Képarány szélesvásznú
Forgalmazás
Forgalmazó New Line Cinema
BemutatóUSA 2000. március 17.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
További információk

A Végső állomás (Final Destination) egy 2000-ben készült amerikai misztikus horror, thriller, melynek rendezője James Wong, főszereplői pedig Devon Sawa, Ali Larter, Kerr Smith és Seann William Scott.

Történet[szerkesztés]

Alex Browning osztálytársaival, Clear Riversszel, Carter Hortonnal, Terry Chaneyjel, Billy Hithockkal, Tod Waggnerrel stb. és tanáraival: Ms Valerie Lewtonnal és a többivel a 180-as repülőgépjárattal indul a John Fitzgerald Kennedy nemzetközi repülőtérről Párizsba kirándulni, amikor a fiú látomást lát, amiben a gép a felszállás után kigyullad, majd felrobban. Alex látomása: a repülőgép kigyullad és leszakad az egyik fele, ahol Tod ült. A többi társa is meghal, amikor Terry kiesik a gépből, Ms. Lewtonnak elszakad letörik a szék alja, így ő is kiesik. aztán Billyt kettévágja a repülőgép egyik része, majd felrobban a repülőgép, amiben még életben volt Clear, Carter és Alex. Alex, mikor látomásából magához tér kitör rajta a pánik, ezért néhány perccel később öt diáktársával és egy kísérőtanárával együtt leszállítják, ám a repülő a vízió szerint felszállás után felrobban, majd az óceánba zuhan.

Egy hónappal a tragédia után Alex és az általa megmentett hat ember részt vesznek az elhunytak temetésén, ezután azonban váratlan dolog történik: Alex barátja, Tod (aki szintén leszállt a gépről) egy este véletlenül felköti magát saját fürdőszobájukban, méghozzá a kádban. A fiú halálát öngyilkosságnak könyvelik el, azonban nem sokkal később egy újabb leszálló, Terry hal meg: elüti egy busz.

Alex és egyik osztálytársa, Clear, azt gyanítják, a két eset nem véletlen, félelmük pedig beigazolódik: a hullaházban dolgozó férfi, Bludworth elárulja nekik, hogy maga a Halál vadászik rájuk, ugyanis nem lett volna szabad leszállniuk arról a gépről, nekik is meg kellett volna a balesetben halniuk. Alex úgy gondolja, hogy így a tanáruk, Ms. Lewton is veszélyben van. Ms. Lewton éppen bort töltött magának, ám a pohár alja megrepedt és csöpögni kezdett a bor. Amikor a számítógép hátától ki akart volna venni valamit, a bor rácsepegett, ez pedig a belsejébe folyt amitől elkezdett szikrázni és füstölni. Erre Ms. Lewton odament, hogy megnézze mi szikrázik, mikor a számítógép felrobbant és a nyakába repült egy vasdarab. A nő ezt túlélte és a konyha felé vette irányát. Ms. Lewtonnak kiserkent a vére, majd maga után csöpögött, mivel nagyon folyt. A vérbe esett egy szikra, ami felgyulladt és a borosüvegtől robbant egyet amitől a nő elesett. A történtek előtt Ms. Lewton egy kendőt tett fel egy késtartóra, amit le akart húzni, hogy megtörölje véres kezét, de a késtartó is leesett és egy nagy kés beleesett, nem messze a szívétől. Ekkor megérkezett Alex, hogy megmentse a nőt, de egy polc letört és a rajta lévő olaj robbant egyet, amitől egy szék eldőlt és egyenesen Ms. Lewtonra esett, amitől a kés beszúródott a szívébe, így meghalt. A ház felrobbant, de Alex már kiment és túlélte.

Alex és Clear elhatározzák, a maradék két túlélővel - Carterrel és Billyvel - felveszik a harcot a Halál ellen, ám mikor Carter megtudja, hogy mivel is állnak szemben, megőrül, és egy vonat elé vezeti a kocsiját, melyben társai is ülnek. A többieknek az utolsó pillanatban végül sikerül kirántaniuk a fiút a vonat által szétroncsolt autóból, ám egy felpattanó vasdarab levágja Billy fejét, aki azonnal meghal.

Míg Carter elválik tőlük, Alex kénytelen Clear vendégházában meghúzni magát az őt kereső ügynökök elől, akik azt hiszik, hogy ő ölte meg tanárnőjét. A fiú kiszámítja, hogy a Halál olyan sorrendben öli meg áldozatait, mint ahogy azoknak a repülőgépen kellett volna meghalni, így rájön, hogy a következő kiszemelt nem más, mint Clear. Elrohanva a helyszínen megjelenő ügynökök elől, egyenesen barátnője házához siet, ahol az már a leszakadt villanypózna elől menekül, majd autóba ül, ahonnan végül Alex szabadítja ki, ám a gépkocsi a fiú mellett felrobban, a fiú életét veszti, de a rendőrök segítségével újra élesztik.

Fél évvel a történtek után az eseményeket túlélő Alex, Clear és Carter elutaznak Párizsba, ahol egy kávézó asztalánál emlékeznek vissza barátaik halálaira. Egy váratlan pillanatban azonban a mellettük lévő színház omlani kezd, majd Cartert szétzúzza egy leszakadt tábla, amitől meghal. Alexet később egy tégla csapja agyon, így csak Clear éli túl, aki egy elmegyógyintézetbe vonult, hogy védje önmagát a környezetétől.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep
Devon Sawa Alexander "Alex" Browning
Ali Larter Clear Rivers
Kerr Smith Carter Horton
Amanda Detmer Terry Chaney
Seann William Scott William "Billy" Hitchock
Kristen Cloke Ms. Valerie Lewton
Chad Donella Tod Waggner
Tony Todd William Bludworth
Roger Guenveur Smith Schreck ügynök
Daniel Roebuck Weine ügynök

Kapcsolódó filmek[szerkesztés]

A filmnek több folytatása készült: a Végső állomás 2. (2003), a Végső állomás 3. (2006), a Végső állomás 4. (2009) és a Végső állomás 5. (2011).

További információk[szerkesztés]