Végső állomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Végső Állomás
(Final Destination)
Final Destination 1 Logo.png
Rendező James Wong
Producer Glen Morgan
Chris Bender
Műfaj Horrorfilm
ifjúsági film
Forgatókönyvíró Jeffrey Reddick
Glen Morgan
James Wong
Főszerepben Devon Sawa
Ali Larter
Kerr Smith
Seann William Scott
Zene Shirley Walker
Operatőr Robert McLachlan
Gyártás
Gyártó New Line Cinema
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Időtartam 98 perc
Forgalmazás
Bemutató USA 2000. március 17.
Korhatár 16+
Kronológia
Következő Végső állomás 2.
További információk
IMDb-adatlap

A Végső állomás (Final Destination) egy 2000-ben készült amerikai misztikus horror, thriller, melynek rendezője James Wong, főszereplői pedig Devon Sawa, Ali Larter, Kerr Smith és Seann William Scott.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Devon Sawa mint Alexander "Alex" Browning: Egy fiatal srác, aki osztálytársaival együtt utazik Párizsba a 180-as repülőgépjárattal.
  • Ali Larter mint Clear Rivers: Alex osztálytársa.
  • Kerr Smith mint Carter Horton: Alex osztálytársa.
  • Amanda Detmer mint Terry Chaney : Carter barátnője, Alex osztálytársa.
  • Seann William Scott mint William "Billy" Hitchcock: Alex két ballábas osztálytársa, aki szeret biciklizni,ismeri Choki Jennyit
  • Kristen Cloke mint Ms. Valerie Lewton: Alex és osztálytársainak tanára.
  • Chad Donella mint Tod Waggner: Alex osztálytársa és legjobb barátja.
  • Tony Todd mint William Bludworth: Egy fekete bőrű férfi, aki egy hullaházban dolgozik és rengeteg dolgot tud a halálról.
  • Roger Guenveur Smith mint Schreck ügynök: Az FBI egyik ügynöke.
  • Daniel Roebuck mint Weine ügynök: Az FBI egyik ügynöke.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Alex osztálytársaival és tanáraival a 180-as repülőgépjárattal indul a John Fitzgerald Kennedy nemzetközi repülőtérről Párizsba kirándulni, amikor is a fiúra látomás jön, melyben a gép a felszállás után kigyullad, majd felrobban. Alexen kitör a pánik, ezért néhány perccel később öt diáktársával és egy kísérőtanárával együtt leszállítják, ám a repülő a vízió szerint felszállás után felrobban, majd az óceánba zuhan, a fedélzeten lévők mind meghalnak.

Egy hónappal a tragédia után Alex és az általa megmentett hat ember részt vesznek az elhunytak temetésén, ezután azonban váratlan dolog történik: Alex barátja, Tod (aki szintén leszállt a gépről) egy este véletlenül felköti magát saját fürdőszobájukban, méghozzá a kádban. A fiú halálát öngyilkosságnak könyvelik el, azonban nem sokkal később egy újabb leszálló, Terry hal meg; elüti egy busz.

Alex és egyik osztálytársa, Clear azt gyanítják, a két eset nem véletlen, félelmük pedig beigazolódik: a hullaházban dolgozó férfi, Bludworth elárulja nekik, hogy maga a Halál vadászik rájuk, ugyanis nem lett volna szabad leszállniuk arról a gépről, nekik is meg kellett volna a balesetben halniuk. Alex úgy gondolja, hogy így tanáruk, Ms. Lewton is veszélyben van, ám hiába siet annak házához, már csak a saját kése által meghalt nő holttestére bukkan, néhány pillanattal később pedig az épület is felrobban.

Alex és Clear elhatározzák, a maradék két túlélővel -Carterrel és Billyvel- felveszik a harcot a Halál ellen, ám mikor Carter megtudja, hogy mivel is állnak szemben, teljesen megőrül, és egy vonat elé vezeti a kocsiját, melyben társai is ülnek. A többieknek az utolsó pillanatban végül sikerül kirántaniuk a fiút a vonat által szétroncsolt autóból, ám egy felpattanó vasdarab levágja Billy fejét, aki így azonnal meghal.

Míg Carter elválik tőlük, Alex kénytelen Clear vendégházában meghúzni magát az őt kereső ügynökök elől, akik azt hiszik, ő ölte meg tanárnőjét. A fiú kiszámítja, hogy a Halál olyan sorrendben öli meg áldozatait, mint ahogy azoknak a repülőgépen kellett volna meghalni, így rájön, hogy a következő kiszemelt nem más, mint Clear. Elrohanva a helyszínen megjelenő ügynökök elől, egyenesen barátnője házához siet, ahol az már a leszakadt villanypózna elől menekül, majd autóba ül, ahonnan végül Alex szabadítja ki, ám a járgány a fiú mellett felrobban...

Fél évvel a történtek után az eseményeket túlélt Alex, Clear és Carter elutaznak Párizsba, ahol egy kávézó asztalánál emlékeznek vissza barátaik halálaira. Egy váratlan pillanatban azonban a mellettük lévő színház omlani kezd, Cartert pedig szétzúzza egy leszakadt tábla...

Folytatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az új thriller-műfajt alkotott filmnek több folytatása is készült: a Végső állomás 2. (2003), a Végső állomás 3. (2006), az Végső állomás 4 (2009) és a Végső állomás 5 (2011).

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]