Ugrás a tartalomhoz

A légy (film, 1986)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A légy
(The Fly)
1986-os amerikai–kanadai film
RendezőDavid Cronenberg
ProducerMarc Boyman
Stuard Cornfeld
Kip Ohman
AlapműGeorge Langelaan
Műfaj
ForgatókönyvíróCharles Edward Pogue
David Cronenberg
FőszerepbenJeff Goldblum
Geena Davis
John Getz
ZeneHoward Shore
OperatőrMark Irwin
VágóRonald Sanders
Gyártás
GyártóBrooksfilms
Ország USA
Nyelvangol
szinkron: magyar
Forgatási helyszínToronto
Játékidő96 perc
Költségvetés15 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Twentieth Century Fox Film Corporation
magyar MOKÉP
BemutatóUSA 1986. augusztus 15.
magyar 1989. augusztus 24.
KorhatárUSA R
BevételUSA 40 456 565 $
Kronológia
KövetkezőA légy 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A légy (eredeti cím: The Fly) 1986-ban bemutatott amerikai sci-fi-horrorfilm, rendezője David Cronenberg, főszereplői Jeff Goldblum, Geena Davis és John Getz. A film egy feltalálóról szól, aki új találmánya, a teleportálógép révén szörnyeteggé alakul. Ez a film tette ismertté Jeff Goldblumot és Cronenberget is a nagyközönség számára. A film Kurt Neumann azonos című 1958-as horrorfilmje alapján készült. A filmben dolgozó maszkmesterek munkáját Oscar-díjjal jutalmazták.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Seth Brundle Jeff Goldblum Bognár Zsolt
Veronica Quaife Geena Davis Kiss Virág
Stathis Borans John Getz Haás Vander Péter

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Veronica Quaife újságírónő egy technikai kiállításról tudósít, ahol találkozik Seth Brundle-lel, a kicsit különc feltalálóval, aki szerint a találmánya valódi áttörést fog jelenteni. El is hívja a nőt a lakására, aki elfogadva az invitálást megismeri Brundle találmányát: a "Tele-has" nevű gépet, ami elméletileg egyik helyről a másikra képes teleportálni bármit vagy bárkit. A gép két hordószerű berendezésből áll, ezek között zajlik a teleportálás. Egy harmadik hordó is van a lakásban, ami a prototípus. A nőt érdekelni kezdi a dolog és úgy dönt a férfival marad, hogy első kézből dokumentálja az eseményeket, mivel a gép tesztelése még folyamatban van.

Tárgyakkal már működik a teleportálás, de élőszervezetekkel még problémák adódnak. Egy csúnya végű állattranszportálás letöri Brundle reményeit, hogy egyszer emberek is használják az eljárást, de a közte és a nő között időközben szövődött románc visszahozza a lelkesedését, sikerül kijavítani a hibákat, és a következő állati kísérlet már sikeresen végződik. A férfi ezután úgy dönt, hogy maga is átmegy a gépen, bizonyítandó magának is, hogy minden rendben van. A hordóba beszállva azonban nem veszi észre, hogy egy épp ott köröző légy is berepül a gépbe, a gép így mindkettőjüket áttranszportálja. Brundle látszólag teljesen épen száll ki a gépből, a légynek azonban nyoma sincs.

A férfi nemsokára különös testi adottságokat vesz észre magán, sokkal erősebb lesz, az érzékszervei is kifinomodnak, de a jelleme is változni kezd. Idővel azonban a változások drasztikusabbak lesznek: elveszti a körmeit, a fogait, és a teste is bizarr változásokon megy keresztül. Miután rájön, hogy valami nincs rendben ellenőrzi a gépet, hogy mi történt a kísérlet során. Ekkor derül ki számára, hogy a gépbe egy légy került, és a gép a két élőlényt összeolvasztotta, mivel még nem képes megkülönböztetni két különálló élőlényt. Ennek eredményeképp a férfi lassan átmutálódik egy ember-légy hibriddé, "Brundle-léggyé".

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a nő, aki otthagyta a kiszámíthatatlan viselkedésű Brundle-t, rájön terhes a férfitől, aki azután ejtette teherbe, hogy kipróbálta a gépet, így attól fél a gyerek sem lesz egészséges. Ezért abortuszra szánja rá magát, de Brundle elrabolja a rendelőből, és a lakására hurcolja. Először csak azt akarja, hogy a nő tartsa meg a gyereküket, utána azonban teljesen elborul az elméje. Kitalálja, hogy ő és a terhes nő egyesüljenek a gép segítségével: egyik hordóba a nő kerül, a másikba ő, és a harmadikból majd "hármasban" szállnak ki.

Csakhogy a nő kollégája, Stathis Borans, akinek a nő elmesélte a férfi kálváriáját, felkeresi Brundle lakását, miután értesül róla, hogy a nőt elrabolták, mert tudja, hogy csak Brundle lehet a tettes. A részben átalakult Brundle azonban a közben legyek módjára kialakult rendkívül maró nyálával súlyosan megsebesíti a vadászpuskával érkező férfit. A nő közbelépésére mégsem öli meg, hanem a nőt a gépbe hurcolja, hogy őrült tervét véghezvigye, miközben testileg is elveszti utolsó emberi vonásait, és ténylegesen egy groteszk légyszörnnyé válik. Így száll be a másik hordóba, majd a gép elindítja a folyamatot, de a megsebesített Borans feltápászkodik, és a puskájával szétlövi a nő hordóját a számítógéphez kötő vezetéket. Brundle észreveszi, hogy meghiúsították a tervét, ezért kitöri a hordó ajtaját, hogy közbelépjen, de a gép eltranszportálja a hordó néhány alkatrészével együtt. Borans kiszabadítja a nőt, majd a harmadik hordóból kikászálódik "Brundle-légy", aki tovább torzult a vele egyesült alkatrészek miatt. A nő felkapja a puskát és ráfogja a magát földön vonszoló szörnyre, aki egykor a szerelme volt. Brundle elkúszik a puskáig, majd a csövét a fejéhez illeszti, tudatva, hogy már csak a kegyes halálra vágyik. A zokogó nő erre először nem hajlandó, de végül mégis agyonlövi a szörny-Brundle-t.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Érdekességek[szerkesztés]

  • A „Tele-has” gép külsejét Cronenberg veterán Ducati motorjának hengerháza adta.
  • Goldblumot a legnagyobb méretű maszkok idején öt órán keresztül sminkelték. A karaktere összesen nyolc fázisban látható a filmben, ebből hatot ő alakított, az utolsó két "szörnyfázisnál" pedig technikusok által mozgatott bábokat használtak.
  • Készült egy jelenetsor, ahol először Brundle a vele történt folyamatot tanulmányozva a géppel összeolvaszt egy macskát és egy páviánt. Az így létrejött kétfejű lény aztán rátámad a férfire, amiért az egy vascsővel agyonveri. Ezután Brundle kijut a háztetőre, majd a mellkasából kinő egy csáp, amit a férfi kitép magából. Ezek a jelenetek annyira sokkolóak voltak, hogy ki kellett őket hagyni a végleges filmből.
  • Robert Bierman lett volna eredetileg a rendező, miközben Cronenberg Total Recall – Az emlékmás (1990) című film rendezéséről egyeztetett, de Bierman családi haláleset miatt visszalépett a rendezéstől, ahogy Cronenberg is kiesett Az emlékmás lehetséges rendezői közül.
  • Goldblum és Davis ekkortájt a való életben is egy pár voltak.
  • Egy rövid szerepben Cronenberg is feltűnik.
  • A filmből opera is készült, ugyancsak A légy címmel.

További információk[szerkesztés]