Agyfürkészők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Agyfürkészők
(Scanners)
1981-es kanadai film
Rendező David Cronenberg
Producer Claude Héroux
Vezető producer Pierre David
Victor Solnicki
Műfaj
Forgatókönyvíró David Cronenberg
Főszerepben Jennifer O’Neill
Stephen Lack
Michael Ironside
Patrick McGoohan
Zene Howard Shore
Operatőr Mark Irwin
Vágó Ronald Sanders
Jelmeztervező Delphine White
Gyártás
Ország Kanada
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 103 perc
Költségvetés 3 500 000 dollár[1]
Képarány 1,78:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA AVCO Embassy Pictures
Magyarország Mokép (VHS)
BemutatóUSA 1981. január 14.
Magyarország 1990. (VHS)
KorhatárUSA R
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel USA 14 225 876 dollár[1]
További információk

Az Agyfürkészők (eredeti cím angolul: Scanners) egy 1981-ben bemutatott színes, kanadai horrorfilm David Cronenberg rendezésében, Howard Shore zenéjével és Jennifer O’Neill, Stephen Lack, Michael Ironside, illetve Patrick McGoohan főszereplésével.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Az agyfürkészők, vagy más néven szkennerek, telepatikus és telekinetikus képességekkel rendelkező emberek. A ConSec, egy fegyverekkel és biztonsági rendszerekkel foglalkozó cég, elfogja Cameron Vale-t (Stephen Lack) egy bevásárlóközpontban. Habár hatalmas agyfürkésző-képességek birtokában van, amit a ConSec ki is akar használni, de Vale egyelőre képtelen uralni a saját képességeit. Időközben, a ConSec utolsó agyfürkészőjét egy sajtókonferencián megöli a cég egykori alkalmazottjából árulóvá lett Darryl Revok (Michael Ironside). Revok elszökik, miközben megöl öt embert.

Dr. Paul Ruth (Patrick McGoohan), a ConSec Agyfürkésző Részlegének feje, úgy dönt, hogy Vale-t bevonva próbálja megtalálni Revok-ot. Ugyanekkor a biztonságiak új vezetője, Braedon Keller (Lawrence Dane), csatlakozik a ConSec-hez. Dr. Ruth elárulja Vale-nek, hogy az agyfürkészők egy efemerol nevű drog befecskendezésével tudják könnyebben kordában tartani telepatikus hatalmukat. Ruth elküldi Vale-t hogy találja meg Revok-ot. Az egyetlen nyom, amin elindulhat, Benjamin Pierce (Robert A. Silverman), egy művész, aki gyerekként megpróbálta megölni a családját.

Miután Vale kideríti Pierce címét egy kiállításon, ahol Pierce morbid szobrait állítják ki, elmegy megkeresni őt elszigetelt lakhelyén. Revok, akinek feltett szándéka hogy minden agyfürkészőt megöljenek, aki nem csatlakozik hozzájuk, négy merénylővel próbálja Pierce-et megöletni. Pierce megsebesül és meghal, miközben Vale a merénylőket ártalmatlanná teszi. Miközben Pierce haldoklik, Vale szkenneli az elméjét, és kideríti hol vannak az agyfürkészők.

Vale találkozik Kim Obrist-tal (Jennifer O’Neill) és több másik szkenerrel, akik kordában tudják tartani hatalmukat azáltal, hogy kialakítottak egy kölcsönös telepátián alapuló kört. A csoportot azonban megtámadják Revok merénylői, akiket Obrist öl meg. Menekülés közben minden szkennert megölnek, Vale és Obrist kivételével. Vale-nek az egyik merénylőtől sikerül kiderítenie Revok búvóhelyét.

Miután Vale-nek sikerül bejutnia Revok bázisára, tudomást szerez egy nagyobb mennyiségű efemerol-szállítmányról. Ő és Kim visszamennek a ConSec-hez hogy értesítsék erről Ruth-ot. Rájönnek azionban, hogy Keller áruló. Keller Revok parancsára megöli Ruth-ot. Vale és Obrist a ConSec őrök szkennelése által megmenekülnek. Vale ezután bejut Revok számítógépeire egy nyilvános telefonon keresztül. Hogy Vale-t megölhesse, Keller arra kényszeríti a technikusokat, hogy kapcsolják be a biztonsági önmegsemmisítőt. A terv visszafelé sül el, és a teljes laboratórium felrobban, Keller is meghal.

Vale és Kim meglátogatják Dr. Frane-t, aki terhes nőknek írt fel efemerolt. Kim megdöbben, hogy egy magzat leszkennelte. Ahogy elhagynák az irodát, Revok támadja meg őket, majd nyugtatólövedékekkel lelövi Vale-t és Obrist-ot. Amikor Vale magához tér, már Revok irodájában találja magát. Revok elmondja neki, hogy testvérek és az apjuk nem más mint Ruth, illetve hogy az agyfürkészők azon terhes nők gyermekei, akiket efemerollal kezeltek a terhességük alatt. Az is kiderül, hogy Revok és Vale voltak az első szkennerek, mivel Ruth először a feleségén, azaz anyjukon próbálta ki először a szer prototípusát. Revok elárulja terveit, hogy az efemerol segítségével kíván létrehozni egy szkennerekből álló hadsereget, és megpróbálja rávenni Vale-t hogy csatlakozzon. Vale elutasítja, ezután pedig telepatikus harcba kezdenek egymással. Vale teste szörnyen eltorzul Revok támadásainak köszönhetően, de mielőtt Vale teste teljesen megsemmisülne, egy utolsó támadással Vale átveszi az irányítást Revok teste felett, és gyakorlatilag testet cserélnek. Revok szeme eközben fehérré változik, majd az üvöltése közben a képernyő elsötétül.

Kim később magához tér és megtalálja Vale testének elégett maradványát. Megérzi azonban Vale gondolatait és magához szólítja. Észreveszi, hogy Revok rejtőzik a sarokban, Vale kabátja alatt. Felfedi magát Revok, Vale kék szemeivel (és a hiányzó speciális heggel a szemöldökei között) és elmondja a film utolsó szavait (Vale hangján): "Győztünk".

Habár a legvalószínűbb befejezés, hogy Vale valahogyan átvette az irányítást Revok teste felett, és Revok pedig Vale testében halt meg, az sem elképzelhetetlen, hogy Revok sikeresen leszkennelte Vale-t és megpróbálja becsapni Kim-et.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Magyar hangok[szerkesztés]

A narrátoros filmben a magyar hangokat, ugyanakkor előfordult, hogy egy-egy színész több szereplőhöz adta a hangját.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

 • Szaturnusz-díj (1981)
  • díj: legjobb nemzetközi film
  • díj: legjobb smink – Dick Smith
  • jelölés: legjobb speciális effektusok – Gary Zeller
 • Fantasporto (1983)
  • díj: nemzetközi Fantasy film díj (legjobb film) – David Cronenberg
 • Genie-díj (1982)
  • jelölés: Legjobb látványtervezés – Carol Spier
  • jelölés: Legjobb jelmeztervezés – Delphine White
  • jelölés: Legjobb rendező – David Cronenberg
  • jelölés: Legjobb vágás – Ronald Sanders
  • jelölés: Legjobb hangvágás – Peter Burgess
  • jelölés: Legjobb film – Victor Solnicki, Pierre David, Claude Héroux
  • jelölés: Legjobb férfi mellékszereplő – Michael Ironside
  • jelölés: Legjobb eredeti forgatókönyv – David Cronenberg

Folytatások és más adaptációk[szerkesztés]

Az Agyfürkészőknek több folytatása és spin-off-ja is megjelent; egy remake készítése pedig jelenleg is tervben van. Ezek közül egyiknek sem Cronenberg a rendezője.

Folytatások[szerkesztés]

Spin-offok[szerkesztés]

Remake[szerkesztés]

2007 februárjában tisztázódott, hogy Darren Lynn Bousman (a Fűrész II, Fűrész III és Fűrész IV filmek rendezője) fogja rendezni az Agyfürkészők remake-jét. David S. Goyer (a Batman: Kezdődik! és A sötét lovag filmek írója) készíti a film forgatókönyvét. A film forgatása jelenleg sem kezdődött még el.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]