Sisu (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sisu
(Sisu)
2022-es finn–amerikai film
RendezőJalmari Helander
ProducerPetri Jokiranta
Műfaj
ForgatókönyvíróJalmari Helander
Főszerepben
Zene
  • Juri Seppä
  • Tuomas Wäinölä
OperatőrKjell Lagerroos
VágóJuho Virolainen
Gyártás
Gyártó
  • Subzero Film Entertainment
  • Stage 6 Films
  • Good Chaos
Ország
Nyelv
Játékidő91 perc[1]
Költségvetés6 000 000 euró[2]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel10,7 millió amerikai dollár[4]
Kronológia
KövetkezőSisu 2
További információk
SablonWikidataSegítség

A Sisu 2023-ban bemutatott amerikai–finn történelmi akciófilm, amelyet Jalmari Helander írt és rendezett. A főbb szerepekben Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo és Onni Tommila látható.[5]

Finnországban 2023. január 27-én Amerikában 2023. április 28-án, míg Magyarországon 2023. július 29-én mutatták be.[6][7]

Cselekmény[szerkesztés]

1944 végén, a lappföldi háború idején Aatami Korpi egyedül él lovával és hűséges Bedlington terrierjével, miközben a lappföldi vadonban keresgél. Miután gazdag aranylelőhelyet fedez fel, bőséges mennyiségű aranyrögöt gyűjt össze, mielőtt Rovaniemi felé veszi az irányt. Útközben Aatami egy nagy létszámú Waffen-SS osztaggal találkozik, amelyet a kegyetlen SS Obersturmführer Bruno Helldorf vezet, akik Norvégia felé vonulva falvakat pusztítanak el, és több finn nőt is foglyul ejtettek. Helldorf kevéssé érdeklődik Aatami iránt, átengedi. Aatamit hamarosan egy másik csapat katona is megszólítja, akik felfedezik az arannyal teli nyeregtáskáit, és kivégzésre készülnek, de Aatami gyorsan megöli őket. A lövöldözéstől felriadva Helldorf nyomoz, és felfedezi a mészárlást, valamint Aatami egyik aranyrögét.

Helldorf és a tankja üldözőbe veszi Aatamit egy aknamező széléig, ahol Aatami lovát megöli egy akna. Aatami összeszedi az aranyat, majd szándékosan felrobbant egy másik aknát, hogy elmenekülhessen. Több katonát küldenek utána, de hamar felrobbantja őket az aknák, ezért Helldorf két foglyul ejtett nőt előre parancsol, hogy biztosítsák a szabad utat. Miután visszaszerezte Aatami dögcéduláját, Helldorf helyettes parancsnoka, Wolf rádión keresztül értesül Aatami múltjáról. Miután a téli háborúban kommandósként harcolva elvesztette a családját, a bosszúszomjas Aatami legendás "egyszemélyes halálosztaggá", Koschei ("a halhatatlan") becenevűvé vált. Helldorf szembeszegül a parancsával, hogy folytassa a visszavonulást, hogy levadássza Aatamit és elvegye az aranyat.

A német katonák kutyákat küldenek Aatami nyomába. Aatami elküldi a saját kutyáját, mielőtt az egyik német teherautóból származó benzinnel eltünteti a szagát. A katonák azonban hamarosan felfedezik őt, és Aatami egy közeli tóba ugrik. Helldorf három katonát küld a tóra egy csónakkal, de Aatami kettőt közülük megöl, a víz alatt elvágja a torkukat, és a nyakukból kiszabaduló levegőt belélegzi. A megmaradt német katona megpróbál elmenekülni, de Wolf kivégzi. Aatami a katona testét pajzsként használja, miután elérte a folyópartot, és elmenekül. A folyó túlpartján Helldorf megtalálja Aatami kutyáját.

Aatami felfedezi, hogy Rovaniemi lángoló romokban áll, és egy benzinkút maradványaiban keres menedéket. Helldorf elküldi Aatami kutyáját, hogy megkeresse őt, de a nyakörvére egy meggyújtott dinamitrúddal a nyakában. Aatami megmenti a kutyáját, de a dinamit felrobbanásakor a földre kerül. Helldorf, Wolf és a tankvezető Schütze felakasztják Aatamit, elveszik az aranyat, és otthagyják meghalni, de Aatami a sebeit a kiálló betonvasra akasztja, és ezzel megmenti az életét. Valamivel később egy német pilótapár száll le üzemanyagot keresve. Aatami megöli a mérnököt, és arra kényszeríti a túlélő pilótát, hogy Helldorf szakasza elé repüljön.

Helldorf hamarosan felfedezi az útjukba eső elhagyott gépet, a pilótát ugyanazzal a hurokkal akasztják fel, amit Wolf használt Aataminál. Miközben a konvoj tovább halad, Aatami felmászik a foglyokat szállító teherautóra, és megöli az őreiket, majd felfegyverzi őket. Aino lefoglalja az egyik teherautót, így Aatami felugorhat Helldorf tankjára, miközben lelőtte a többi katonát. Aatami kihúzza Wolfot a tankból, mielőtt otthagyja. Helldorf elér egy német repülőgépet, és megöli Schütze-t, mielőtt felszáll a pilótával. Aatami rálő a gépre, halálosan megsebesítve a pilótát, és a csákányával a levegőben felszáll a gépre. Helldorf és Aatami közelharcba keveredik, és miután Helldorf fölénybe kerül, Aatami gyorsan egy statikus kötelet akaszt egy bombához, majd elengedi azt, és Helldorf a halálba zuhan. Miután kiderül, hogy a pilóta azóta meghalt, Aatami becsatolja magát, miközben a gép egy mocsárba zuhan.

Aino vezetésével a felszabadult nők kommandírozták a német tankot, és a megvert Wolfot szállítanak a hitetlenkedő finn egységnek. Aatami kimászik a mocsárból, és újra találkozik a kutyájával, mielőtt a háború sújtotta Helsinki felé veszi az irányt. Bemegy egy bankba, odamegy a pénztároshoz, és kiüríti a táskáját aranyával, mielőtt először megszólalna.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[8]
Aatami Korpi Jorma Tommila Kőrösi András
Bruno Helldorf Aksel Hennie Miller Zoltán
Wolf Jack Doolan Pál András
Aino Mimosa Willamo Kanyó Kata
Schütze Onni Tommila Konfár Erik
Vadászpilóta Ilkka Koivula Koncz István
Pilóta Pekka Huotari Dézsy Szabó Gábor
Magyar változat

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A projekt 7,3 millió dolláros bevételt hozott az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában, 3,5 millió dollárt pedig más területeken, ami világszerte összesen 10,7 millió dollárt eredményezett.[4]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Jelölt(ek) Eredmény
2022 55. Sitges Filmfesztivál[9] Legjobb film Sisu Elnyerte
Legjobb színész Jorma Tommila Elnyerte
Legjobb operatőr Kjell Lagerroos Elnyerte
Legjobb zene Juri Seppä, Tuomas Wäinölä Elnyerte

Lehetséges folytatás[szerkesztés]

2023 márciusában Helander az STT egyik interjújában utalt arra, hogy ha a film sikeres lesz a jegypénztáraknál az Egyesült Államokban, fontolóra veheti egy esetleges folytatás elkészítését.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sisu. British Board of Film Classification . [2023. március 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  2. Typpö, Juho: Sisu on paras toimintaelokuva, mitä Suomessa on tehty (finn nyelven). Helsingin Sanomat, 2023. január 27. [2023. január 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  3. D'Alessandro, Anthony: 'Sisu': TIFF Midnight Madness Pic From Stage 6 Picked Up By Lionsgate. Deadline Hollywood, 2022. október 18. [2022. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  4. a b Sisu (2023). The Numbers . Nash Information Services, LLC.. [2023. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  5. Barraclough, Leo: Jalmari Helander's 'Immortal' Picked Up by Sony Pictures Worldwide Acquisitions. Variety, 2021. június 14. [2022. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  6. Sisu trailer: World War II action movie sends a one-man death squad after Nazis Archiválva 2023. március 19-i dátummal a Wayback Machine-ben. – JoBlo.com
  7. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  8. A Sisu magyar hangjai. ISzDb. (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  9. La finlandesa 'Sisu' triunfa en el Festival de Sitges con cuatro galardones. rtve.es , 2022. október 15. [2022. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 15.)
  10. "Jos Sisu menestyy USA:ssa, voi jatko-osa tulla piankin" – Juuri nyt Jalmari Helander on kuitenkin tekemässä uutta scifi-elokuvaa (finn nyelven). Muropaketti.fi , 2023. március 13. [2023. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. április 30.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sisu (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]