Személyi igazolójegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Magyar személyi igazolójegy
Amerikai 2 lapkából álló személyi igazolójegy
Kettétörhető osztrák azonosító jegy acélból

A személyi igazolójegy vagy azonossági jegy olyan okmányértékű azonosító, amely a fegyveres erők háborús sebesültjeinek és halottainak azonosítására szolgál. Általában egy kb. 3×4 cm-es, alumíniumból vagy acélból készült lapka, amely viselőjének azonosításra alkalmas személyes adatait tartalmazza. Magyarországon 1978 óta acélból készült 25×35 mm-es lapka van használatban, amely a katona személyi számát, vércsoportját, valamint a HUNGARIA feliratot tartalmazza. Napjainkban Magyarországon csak külföldi misszióban résztvevő katonák kapják meg az azonosítójegyüket. A második világháborúban frontra küldött magyar katonát kis, kódlyukakkal ellátott, nyakba akasztott alumínium dobozkába helyezett, személyi adatait tartalmazó papírlappal látták el. Az azonosító jegy közhasználatú elnevezése – a katonai szlengbőldögcédula, amely utal a jegy elsődleges funkciójára is.

Célja[szerkesztés]

Az azonosítójegy célja, hogy annak viselőjét eszméletvesztés vagy halál esetén is egyértelműen azonosítani lehessen. Az azonosítójegy általában két egyforma részből áll (vagy kettétörhető, vagy eleve két külön lapka van összefűzve zsinóron vagy láncon). Halál esetén az egyik felét az elhunyt testén hagyják, hogy akár temetés után is egyértelműen azonosítani lehessen, míg a másik fél alapján történik a halotti anyakönyvezés.

Használata[szerkesztés]

Az azonosítójegyet leggyakrabban a nyakban viselik zsinóron vagy láncon (az Osztrák-Magyar hadseregben például a nadrágzsebben kellett tartani). A vietnámi háború alatt jött divatba az amerikai katonák között, hogy a két lapkából álló azonosítójegyük egyik példányát a bakancsuk fűzőjéhez rögzítették.

Művészi megjelenítése[szerkesztés]

  • Irwin Shaw: Oroszlánkölykök című könyvében említi a dögcédulát. Ebben részben a halottakat gyűjtéséért felelős tiszt okítja a katonákat, hogy az egyik dögcédulát a nadrágzsebben hordják, mert ha elviszi a lövedék a fejüket, akkor megy vele a dögcédula is, és nem használható azonosításra.
  • A Steven Spielberg rendezte Ryan közlegény megmentése című filmben a James Francis Ryan megkeresésére indult szakasz tagjai dögcédulákkal pókereznek.
  • A Luis Llosa rendezte Lopakodók (Sniper) című filmben Thomas Beckett (Tom Berenger) az akciók közben meghalt társai dögcéduláit gyűjti.

Források[szerkesztés]

  • Hadtudományi lexikon II. (M–Zs). Főszerk. Szabó József. Budapest: Magyar Hadtudományi Társaság. 1995. 1256–1257. o. ISBN 963-04-5226-X

További információk[szerkesztés]