Howard Shore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Howard Shore
2013-ban
2013-ban
Életrajzi adatok
Születési név Howard Leslie Shore
Született 1946október 18. (75 éves)
Toronto, Ontario, Kanada
Házastársa Elizabeth Cotnoir (1990–)
Iskolái Berklee College of Music
Pályafutás
Műfajok filmzene
Aktív évek 1970 - napjainkig
Hangszer szaxofon
Díjak
Tevékenység zeneszerző

Howard Shore weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Howard Shore témájú médiaállományokat.

Howard Shore (Toronto, Ontario, 1946. október 18. –) háromszoros Oscar-, háromszoros Golden Globe-, négyszeres Grammy- és kétszeres Szaturnusz-díjas kanadai zeneszerző, a filmtörténet egyik legnagyobb hatású zeneszerzője. Legismertebb munkái a Gyűrűk Ura-sorozat, a Hobbit-sorozat és a Bárányok hallgatnak dallamai.

Kezdeti karrierje[szerkesztés]

Torontóban született zsidó család gyermekeként, a bostoni Berklee College of Musicben tanult zenét. 1969-től 1972-ig a Lighthouse nevű együttessel játszott. 1974-ben a kanadai bűvész, Doug Henning musicalje, a Spellbound zenéjét komponálta meg. Ő volt a Saturday Night Live című tévéműsor zenei rendezője 1975 és 1980 között, s feltűnt számos zenés szkeccsben, köztük a John Belushi-Dan Aykroyd páros oldalán. Shore volt az, aki a két komikusnak a Blues Brothers nevet ajánlotta.

Sikerek[szerkesztés]

Shore olyan méltán ismert filmek zenéjét szerezte a '90-es évektől, mint A bárányok hallgatnak, a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van, a Philadelphia – Az érinthetetlen, az Ed Wood, a Hetedik, a Dogma, a Pop, csajok satöbbi, a Pánikszoba vagy az Aviátor, utóbbiért Golden Globe-díjjal is jutalmazták. Az 1979-es Porontyok óta állandó munkatársa David Cronenbergnek, a Holtsáv (1983, zeneszerző: Michael Kamen) kivételével a rendező összes filmjén ő dolgozott. A Meztelen ebéden együttműködött a híres avantgárd jazzmuzsikussal, Ornette Colemannel, aki méltatta Shore munkáját.

A Gyűrűk Ura[szerkesztés]

Fő szócikk: A Gyűrűk Ura zenéje
A Gyűrű Délre megy
Téma A Gyűrű Szövetségéből
Nem tudod lejátszani a fájlt?

Legnagyobb sikere ezidáig Peter Jackson A Gyűrűk Ura-filmtrilógiájához fűződik. Az első film, A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége zenéje, beleértve az Aníron című dalt, 2002-ben meghozta számára az Oscar-díjat, míg a befejező rész, A Gyűrűk Ura: A király visszatér két továbbival bővítette elismeréseit (egyik a zenéért, másik az Into the West című betétdalért, amit Annie Lennox ad elő). A két torony zenéjét nem jelölték 2003-ban, mivel egy új szabályt vezettek be az évben: olyan score, ami bármilyen korábbiból merít, nem nevezhető a díjátadóra. Ez a feltétel rendkívül népszerűtlennek bizonyult és némi visszhangot váltott ki, mivel így több filmsorozat, például John Williams Csillagok háborúja zenéje, is kiesett a mezőnyből: a szabályt a következő évben eltörölték, így 2004-ben A király visszatér minden gond nélkül megkapta a jelölést, amit díjra is váltott. (Shore rajongói úgy vélekednek, ha a fent tárgyalt kikötés nem merül fel, jó esély lett volna rá, hogy A két torony is elnyerje az Oscart.)

2004 óta Shore a világot járja, s helyi zenekarokat vezényelve adja elő új szimfonikus művét, ami változat a méltán dicsért A Gyűrűk Ura-zenékre. Ennek címe The Lord of the Rings: Symphony in Six Movements. Mindegyik filmhez két tétel társul, a második és a harmadik tétel között pedig szünet van. A koncertelőadás alatt a zenéhez éppen passzoló jelenetek képei kerülnek kivetítésre a filmből. Az utóbbi időkben azonban Shore elfoglalt egyéb munkáival, így más karmesterek helyettesítik, úgymint Markus Huber, Alexander Mickelthwaite és John Mauceri.

King Kong[szerkesztés]

Noha eredetileg Shore volt kijelölve a King Kong zenéjének megkomponálására (s jóformán be is fejezte a művet), az utolsó pillanatban James Newton Howard került a helyére "a zene törekvésekbeli kreatív különbségek" miatt közte és a filmkészítők között. Ez közös megállapodás volt Shore és Peter Jackson között.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Shore egy pillanatra feltűnik A király visszatér bővített változatában, mint egy rohani őr, az edorasi ivós játék alatt.
  • Annak ellenére, hogy munkáját az utómunkálatok során elutasították, Shore szintén látható egy apró szerepben a King Kong vége felé, mint a színházi karmester.
  • Ryan Shore zeneszerző nagybátyja.
  • Shore-t Neil Portrow alakította Bob Woodard könyve, a Wired: The Short Life and Fast Times of John Belushi 1989-es filmváltozatában.

Filmográfia[szerkesztés]


További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap