Howard Shore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Howard Shore
2013-ban Torontóban, a Kanadai Filmközpontban
2013-ban Torontóban, a Kanadai Filmközpontban
Életrajzi adatok
Születési névHoward Leslie Shore
Született1946október 18. (77 éves)
Toronto, Ontario, Kanada
HázastársaElizabeth Cotnoir (1990–)
Iskolái
Pályafutás
Műfajokfilmzene
Aktív évek1970 - napjainkig
Hangszerszaxofon
Díjak
Tevékenységzeneszerző

Howard Shore weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Howard Shore témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Howard Shore, OC (Toronto, Ontario, 1946. október 18. –) háromszoros Oscar-, háromszoros Golden Globe-, négyszeres Grammy- és kétszeres Szaturnusz-díjas kanadai zeneszerző, karmester, zenész és zenei producer, az egyetemes filmzene egyik legelismertebb alakja. Habár munkásságával számos sikeres filmen keresztül találkozhat a nagyközönség (többek között A Hobbit-trilógia, A bárányok hallgatnak, Aviátor), elismeréseit mégis, szinte kivétel nélkül, egyetlen munkájáért, a Gyűrűk Ura-trilógia rendkívül nagyívű és összetett filmzenéjéért kapta.

Kezdeti karrierje[szerkesztés]

Torontóban született zsidó család gyermekeként, a bostoni Berklee College of Musicben tanult zenét. 1969-től 1972-ig a Lighthouse nevű együttessel játszott. 1974-ben a kanadai bűvész, Doug Henning musicalje, a Spellbound zenéjét komponálta meg. Ő volt a Saturday Night Live című tévéműsor zenei rendezője 1975 és 1980 között, s feltűnt számos zenés szkeccsben, köztük a John Belushi-Dan Aykroyd páros oldalán. Shore volt az, aki a két komikusnak a Blues Brothers nevet ajánlotta.

Sikerek[szerkesztés]

Shore olyan méltán ismert filmek zenéjét szerezte a '90-es évektől, mint A bárányok hallgatnak, a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van, a Philadelphia – Az érinthetetlen, az Ed Wood, a Hetedik, a Dogma, a Pop, csajok satöbbi, a Pánikszoba vagy az Aviátor, utóbbiért Golden Globe-díjjal is jutalmazták. Az 1979-es Porontyok óta állandó munkatársa David Cronenbergnek, a Holtsáv (1983, zeneszerző: Michael Kamen) kivételével a rendező összes filmjén ő dolgozott. A Meztelen ebéden együttműködött a híres avantgárd jazzmuzsikussal, Ornette Colemannel, aki méltatta Shore munkáját.

A Gyűrűk Ura[szerkesztés]

Fő szócikk: A Gyűrűk Ura zenéje
Nem tudod lejátszani a fájlt?

Legnagyobb sikere ezidáig Peter Jackson A Gyűrűk Ura-filmtrilógiájához fűződik. Az első film, A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége zenéje, beleértve az Aníron című dalt, 2002-ben meghozta számára az Oscar-díjat, míg a befejező rész, A Gyűrűk Ura: A király visszatér két továbbival bővítette elismeréseit (egyik a zenéért, másik az Into the West című betétdalért, amit Annie Lennox ad elő). A két torony zenéjét nem jelölték 2003-ban, mivel egy új szabályt vezettek be az évben: olyan score, ami bármilyen korábbiból merít, nem nevezhető a díjátadóra. Ez a feltétel rendkívül népszerűtlennek bizonyult és némi visszhangot váltott ki, mivel így több filmsorozat, például John Williams Csillagok háborúja zenéje, is kiesett a mezőnyből: a szabályt a következő évben eltörölték, így 2004-ben A király visszatér minden gond nélkül megkapta a jelölést, amit díjra is váltott. (Shore rajongói úgy vélekednek, ha a fent tárgyalt kikötés nem merül fel, jó esély lett volna rá, hogy A két torony is elnyerje az Oscart.)

2004 óta Shore a világot járja, s helyi zenekarokat vezényelve adja elő új szimfonikus művét, ami változat a méltán dicsért A Gyűrűk Ura-zenékre. Ennek címe The Lord of the Rings: Symphony in Six Movements. Mindegyik filmhez két tétel társul, a második és a harmadik tétel között pedig szünet van. A koncertelőadás alatt a zenéhez éppen passzoló jelenetek képei kerülnek kivetítésre a filmből. Az utóbbi időkben azonban Shore elfoglalt egyéb munkáival, így más karmesterek helyettesítik, úgymint Markus Huber, Alexander Mickelthwaite és John Mauceri.

King Kong[szerkesztés]

Noha eredetileg Shore volt kijelölve a King Kong zenéjének megkomponálására (s jóformán be is fejezte a művet), az utolsó pillanatban James Newton Howard került a helyére "a zene törekvésekbeli kreatív különbségek" miatt közte és a filmkészítők között. Ez közös megállapodás volt Shore és Peter Jackson között.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Shore egy pillanatra feltűnik A király visszatér bővített változatában mint egy rohani katona az edorasi ivós játék alatt.
  • Annak ellenére, hogy munkáját az utómunkálatok során elutasították, Shore szintén látható egy apró szerepben a King Kong vége felé mint a színházi karmester.
  • Ryan Shore zeneszerző nagybátyja.
  • Shore-t Neil Portrow alakította Bob Woodard könyve, a Wired: The Short Life and Fast Times of John Belushi 1989-es filmváltozatában.

Filmográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap