Ugrás a tartalomhoz

A hobbit: Smaug pusztasága

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hobbit: Smaug pusztasága
(The Hobbit: The Desolation of Smaug)
2013-as amerikai–új-zélandi 3D-s film

A hobbit: Smaug pusztasága moziposztere
A hobbit: Smaug pusztasága moziposztere
RendezőPeter Jackson
ProducerCarolynne Cunningham
Zane Weiner
Fran Walsh
Peter Jackson
Vezető producerCarolyn Blackwood
Toby Emmerich
Callum Greene
Alan Horn
Ken Kamins
AlapműA hobbit
Műfaj
ForgatókönyvíróPeter Jackson
Fran Walsh
Philippa Boyens
Guillermo del Toro
FőszerepbenIan McKellen
Martin Freeman
Benedict Cumberbatch
Richard Armitage
ZeneHoward Shore
OperatőrAndrew Lasnie
VágóJabez Olssen
JelmeztervezőBob Buck
Ann Maskrey
Richard Taylor
DíszlettervezőSimon Bright
Ra Vincent
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
Metro-Goldwyn-Mayer
WigNutFilms
Ország Új-Zéland
 USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínÚj-Zéland
Játékidő161 perc
Költségvetés225 000 000 $
Képarány2,00:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
Magyarország Fórum Hungary
BemutatóUSA 2013. december 13.
Magyarország 2013. december 12.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel958 366 855 $
Magyarország 553 930 109 Ft[1]
Kronológia
ElőzőA hobbit: Váratlan utazás
KövetkezőA hobbit: Az öt sereg csatája
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A hobbit: Smaug pusztasága témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A hobbit: Smaug pusztasága (angolul: The Hobbit: The Desolation of Smaug) 2013-ban bemutatott amerikai–új-zélandi fantasy-kalandfilm, amely J. R. R. Tolkien A hobbit című regényéből készített háromrészes filmadaptáció második része. Rendezője Peter Jackson, a producerek Carolynne Cunningham, Zane Weiner és Fran Walsh, a forgatókönyvírók Peter Jackson mellett a film rendezői székéről korábban lemondott Guillermo del Toro, valamint Philippa Boyens és Fran Walsh. A főszereplők Ian McKellen (Gandalf), Martin Freeman (Zsákos Bilbó), Richard Armitage (Tölgypajzsos Thorin), Ken Stott (Balin) és Manu Bennett (Azog).

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Tölgypajzsos Thorin és társai az előző epizód végén épphogy csak megmenekültek Azog, az orkvezér és bandája támadásától. Céljuk, a Magányos Hegy felé továbbhaladva Gandalf eljuttatja őket Beorn, az alakváltó házába, aki először egy vérszomjas medve képében mutatkozik. Eközben Azog Dol Guldurba érkezik, ahol a Sötét Mágus megparancsolja, hogy indítsa hadait háborúba. Emiatt fiát, Bolgot bízza meg azzal, hogy a törpök nyomába eredjen. Őket Beorn elvezette a Bakacsinerdő határáig, amelyen keresztül kell vágniuk céljuk elérése érdekében, Gandalf az egyik kövön olyan rúnát talál, melyet a mordori Fekete Beszéd nyelvén írtak. Ekkor magára hagyja a társaságot, de a lelkükre köti, hogy az erdő veszélyes, és soha ne térjenek le az útról – majd elmegy megkeresni a Gyűrűlidércek sírját. A törpök az erdőben csakhamar eltévednek, és óriáspókok fogságába esnek. Bilbó menti ki őket újonnan szerzett gyűrűje segítségével, mely láthatatlanná teszi – és amikor egy pillanatra elveszti, azt is felfedezi, hogy gonosz befolyással bír rá, mikor visszaszerzi.

A pókok másik részével két erdőtünde, Legolas és Tauriel végeznek, akik fogságba ejtik a csapatot, és az erdő királyához, Legolas apjához, Thranduilhoz viszik őket. Thranduilt rendkívül nyugtalanítja az úticéljuk, Thorin viszont a szemére veti a királynak, amiért cserbenhagyta őket Ereborból való kiűzetésükkor. Válaszul a tündék mindannyiukat tömlöcbe vetik. Bilbó megszökteti őket, üres boroshordókba rejtve őket és a folyón leúsztatva.

A tündék üldözőbe veszik őket, de hamarosan Bolg és az orkok is megérkeznek, Kílit pedig megsebzi egy morgul-nyíl. Miközben a társaság megszökik, Thranduil megkettőzi királysága védelmét, mikor megtudja az egyik elfogott orktól, hogy a gonosz visszatért. Megtiltja, hogy bárki is elhagyja az országot, de Tauriel megszökik, Legolas pedig vele tart. Eközben Gandalf és Radagast felfedezik, hogy a Gyűrűlidércek sírja üres.

Bilbó és a törpök a folyó végénél elérnek egy hatalmas tóhoz, ahol Bard, a révész pénzért becsempészi őket a városba, Esgarothba. Bard nem más, mint Suhatag utolsó uralkodójának leszármazottja, egy olyan ember, akinek a birtokában van egy nyílvessző, mellyel Smaug legyőzhető. Thorin a Város Urához fordul segítségért, és felajánl a kincsből egy részt, ha segítenek nekik. A sebei miatt Kíli nem mehet tovább, és vele marad Bofur, Fíli, és Óin is – a többiek viszont elindulnak a hegy felé. Eközben Radagast elviszi a híreket Galadrielnek, miközben Gandalf Dol Guldurba utazik. Ott Azog és orkjai ütnek rajta, majd maga a Sötét Mágus ejti őt fogságba – aki megmutatkozik, és kiderül, hogy ő Sauron.

A törpök felérnek a Magányos Hegyre, és a titkos hátsó bejáratot szerencsésen (bár kissé nehezen) kinyitva beküldik Bilbót, hogy szerezze meg nekik az Arkenkövet, a Hegymély Királyának legértékesebb kincsét. Thorin ennek a birtokában egyesíteni tudná a törpöket, hiszen elfogadnák őt mindannyian vezetőjükként. Bilbó odalent megtalálja a tengernyi arany közt a követ, de felébreszti Smaugot is. Miközben a láthatatlan Bilbót keresi, felfedi, hogy tud Sauron visszatéréséről. Közben Tóvárosban Bard komolyan aggódni kezd Smaug miatt, ezért megpróbálja a nyílvesszőjét feljuttatni a várost védő nyílvetőbe, de elfogják. Előtte még a fiára bízza a nyílvesszőt. Bolg és az orkok is a városba érkeznek és összetűznek a törpökkel, de visszavonulót fújnak, amikor megérkezik Tauriel és Legolas. Tauriel meggyógyítja Kíli sebét, a fiatal törp pedig beleszeret a tündelány szépségébe. Miközben Legolas Bolg nyomába ered, a fogságba esett Gandalf tehetetlenül nézi, ahogy Azog és seregei elindulnak észak felé.

Eközben a Magányos Hegyen Bilbó és a törpök veszélyes tervet eszelnek ki, hogy megszabaduljanak Smaugtól és egyben kijussanak Ereborból. Smaug tüzét felhasználva begyújtják a régi kohókat, hogy megolvasszanak egy aranyszobrot. A megolvadt arannyal leterítik a sárkányt, csakhogy az kiszabadul alóla, és dühödten repül el, hogy elpusztítsa Tóvárost.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Kategória Eredmény
BAFTA-díj legjobb vizuális effektusok Jelölve
BAFTA-díj legjobb smink és maszk Jelölve
Oscar-díj legjobb vizuális effektusok Jelölve
Oscar-díj legjobb hangvágás Jelölve
Oscar-díj legjobb hangkeverés Jelölve

Bővített változat[szerkesztés]

A film később megjelent bővített változatában kb. 25 percnyi új anyag látható, emellett kihagytak egy jelenetet. A változtatások a következőek:

 • Az azanulbizari ütközet jeleneteit kibővítették, láthatjuk, ahogy Thráin visszafogja fiát, Thorint, hogy meggátolja abban, hogy Azog után eredjen.
 • Miután Beorn visszaváltozott medvéből emberré, Gandalf, hogy nehogy felbosszantsa őt (mivel ki nem állhatja a törpöket és a vendégeket), egyesével, csellel mutatja be a társaság tagjait.
 • Galadriel hangalámondása került bele abba a jelenetbe, ahol az angmari boszorkányúr sírjának története látható.
 • A Bakacsinerdőben a társaság keresztez egy folyót, amelybe Bombur belezuhan.
 • A folyón átjutva Thorin és Bilbó észrevesznek egy fehér szarvast. Thorin megpróbálja lenyilazni, de nem jár sikerrel.
 • Egy újabb jelenetben a Város Ura és Alfrid beszélgetnek.
 • Tóváros őrei kiszúrják a törpöket, akiknek menekülniük kell. A városi őrség parancsnoka, Braga gyanakodni kezd, de Bard leszereli a gyanakvását egy szép ruhával, amit a feleségének ajánl.
 • Miközben a törpök fegyvereket és páncélokat vesznek magukhoz, a Város Ura és Alfrid a jóslatról beszélgetnek.
 • Amikor a beteg Kíli számára próbálnak meg gyógyszert szerezni, a Város Ura durván elzavarja őket.
 • Dol Guldurban Gandalf találkozik Thráinnal, akit megkínoztak, és Azog elvette tőle a Hatalom Gyűrűjét. Thráint Sauron szelleme öli meg.
 • Kivágták azt a jelenetet, amikor Thranduil személyesen hallgatja ki a törpöket, akik állításuk szerint csak élelmet és menedéket kerestek.

Eltérések a könyvtől[szerkesztés]

A film a regény 7-12. fejezetének történéseit dolgozza fel, emellett épít más Tolkien-művekben leírt tényekre is; de rengeteg olyan apró eltérés van, melyet kizárólag a film kedvéért találtak ki.

 • A regényben szerepel egy folyó a Bakacsinerdőben, amely álmosságot okoz annál, aki beleesik a vizébe. A filmben ehhez hasonlót csak a bővített változatban láthatunk.
 • A regényben Thorint külön tartják fogva a többiektől, amit a többieknek nem mondanak el, és udvariasan bánnak vele.
 • A könyvben Thranduil nem tudja, mi Thorin eredeti terve, és épp ezért nem is akar vele alkut kötni.
 • A törpöket azért vetik fogságba a könyvben, mert visszaélnek a tündekirály vendégszeretetével a palotájában; a filmben már foglyokként érkeznek.
 • Bilbó a könyvben zárt hordókba bújtatja a törpöket, ő maga láthatatlanul kapaszkodik a hordókba, és a tündék lesznek azok, akik figyelmetlenségből leúsztatják őket a folyón. Ezzel szemben a filmben nyitott hordókban utaznak, Bilbó segítségével jutnak ki egy csapóajtón, és egy hosszas üldözési jelenet végén menekülnek csak meg igazán, ami közben ráadásul orkok ütnek rajtuk.
 • Bard a könyvben nem találkozik a törpökkel, így nem is ő viszi be őket a városba, hanem tündék és emberek segítségével jutnak be. Bilbó, a gyűrűjét használva, láthatatlanul lovagolja meg a hordókat.
 • Legolas egyáltalán nem szerepel a Hobbitban, Tauriel pedig egy kitalált, csak a filmekben létező karakter.
 • Azog a könyvben már az azanulbizari ütközetben meghal, amikor Dáin megöli őt. Ezzel szemben a filmben túlél, csak az egyik karját veszíti el, és Dáin helyett Thorin csapja azt le.
 • Azog a könyvben nem járt Dol Guldurban, és ott nem csapott össze Sauron sem Gandalffal, fogságba ejtésről pedig szó sem volt. Ehelyett Gandalf, miután felfedezte Sauron jelenlétét, értesítette a Fehér Tanácsot, akik a kiűzéséről határoztak. Sauron ekkor még túl gyenge volt, ezért önként vonult vissza Mordorba, nyíltan felfedve szándékait. Ezek az események A Gyűrűk ura függeléke alapján időben is máskor történtek, nem pontosan a filmmel egyidejűleg.
 • Bardnak a Tolkien-művekben mindössze egy fia van, Bain, akiről a Hobbitban nincs ugyan szó, de A Gyűrűk Urában megemlítik, hogy idővel ő lesz Suhatag királya. A filmben Sigrid és Tilda mint Bard lányai jelennek meg.
 • A könyvben Erebor titkos bejáratát Durin napjának utolsó sugara pontosan úgy jeleníti meg, hogy a lenyugvó nap utolsó sugara vetül a kulcslyukra. Ezzel szemben a filmben a napnyugta után, amikor felkel a hold, annak a fénye mutatja azt meg.
 • A könyvben a törpök nem találkoznak Smauggal, mert az addigra, mire ők bejutnak Ereborba, már rég elrepült; míg a filmben együttes erővel szállnak vele szembe.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Jancsó Orsolya. „Te ölted meg a mozit”, PC World, Project 029 Media & Communications Kft., 2015. augusztus 6., 74. oldal. ISSN 1785-4717 (Hozzáférés: 2015. augusztus 24.) 

További információk[szerkesztés]