Penge 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Penge 2.
(Blade II)
2002-es amerikai–német film
Rendező Guillermo del Toro
Producer Michael De Luca
Peter Frankfurt
Wesley Snipes
Műfaj
Forgatókönyvíró David S. Goyer
Főszerepben Wesley Snipes
Kris Kristofferson
Zene Marco Beltrami
Buck Sanders
Operatőr Gabriel Beristain
Vágó Peter Amundson
Jelmeztervező Wendy Partridge
Gyártás
Gyártó New Line Cinema
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 117 perc
Költségvetés 54 000 000  USD
Forgalmazás
Forgalmazó USA New Line Cinema
magyar InterCom
BemutatóUSA 2002. március 21. magyar 2002. június 27.
Korhatár18
Bevétel 150 000 000  USD
Kronológia
ElőzőPenge
KövetkezőPenge – Szentháromság
Kapcsolódó műsor Penge (sorozat)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Penge (Blade II) egy 2002-ben bemutatott amerikai akcióthriller, Guillermo del Toro rendezésében és Wesley Snipes főszereplésével, mely a Penge című film folytatása.

Történet[szerkesztés]

Penge mentorát, Abraham Whistlert keresi Prágában, akit halottnak hittek, miután Deacon Frost megtámadta, de ehelyett vámpírrá változtatták és két évig fogságban tartották. Penge megmenti Whistlert (bár egyik elrablója, Rush megszökik) és meggyógyítja. Whistler találkozik Scuddal, Penge fiatal technikusával és marihuána kedvelőjével aki szereti a rap zenét.

A világjárvány a vámpírokat "Kaszásokká" változtatja, őseredeti, mutáns lényekké, akik szenvedélyesen szomjazzák a vért, nagyon fertőző harapásuk van, amely az embert és a vámpírt egyaránt átalakítja. A Kaszásokkal való győzelem érdekében Eli Damaskinos vámpírfőnök elküldi csatlósát, Asadot és lányát, Nyssát, hogy kössenek fegyverszünetet Pengével-del, aki vonakodva de szövetkezik a vámpírokkal.

Összeáll a Bloodpack-kel, a vámpírok elit csoportjával, akik eredetileg azért jöttek össze, hogy őt megöljék. A csapatot Asad, Nyssa, Reinhardt, Chupa, Snowman, Priest, Verlaine és szeretője, Lighthammer alkotja. Reinhardt gyűlöli Pengét-et, és harcra hívja, de válaszul Penge robbanóanyagot ültet a fejébe, hogy a visszatartsa.

Egy vámpír éjszakai klubban nyomoznak, ahol találkoznak a Kaszásokkal, és rájönnek, hogy immunisak a legtöbb vámpír gyengeségre. A Reaper vezetője, Jared Nomak megérkezik, és túszul ejti Nyssát. A vámpírok iránti kölcsönös gyűlöletükre hivatkozva megpróbálja beszervezni Pengét az ügyébe. Priest megharapja és megöli, Lighthammert pedig megharapják, de elrejti a harapást. Whistler eltűnik, Scudot pedig több Kaszás megtámadja, akiket UV lámpákkal elűz. Penge megküzd Nomakkal, aki immunis Penge fegyvereivel szemben.

Ahogy felkel a nap, Nomak visszavonul, Whistler pedig visszatér, és felfedi, hogy megtalálta a Kaszás fészket a csatornában. Nyssa felboncol egy halott Kaszást, és megtudja, hogy szívüket tartós csont borítja. Scud és Whistler UV-fegyvereket készít a csapatnak, valamint egy elég erős UV-kibocsátó bombát, amely elég erős ahhoz, hogy elpusztitsa az egész fészket.

A Kaszás fészekbe lépve a csapat szétszéled. Lighthammer Kaszásá változik és megöli Hóembert. Verlaine feláldozza magát, hogy megölje Lighthammert és mindkettőjüket napfényre teszi ki. Chupa megtámadja Whistlert vezeklésül Priest haláláért, de titokban a levegőbe ereszt egy Reaper feromon töltényt. Ez vonzza a hordát, amely megöli Chupát, Whistler pedig megszökik.

Aszadot és Nyssat lesből támadják, Aszadot pedig megölik. Penge megmenti Nyssát, és az UV-bombát használja, amely Nomak kivételével az összes Kaszást megöli. Nyssának és Reinhardtnak sikerül elkerülnie a robbanást, de Nyssa súlyosan megsérül, de Penge ad neki a véréből, így túléli.

Damaskinos csapatai elárulják és elfogják Pengét, Whistlert és Scudot. Kiderült, hogy a Kaszások Damaskinos által léteznek, mert egy erősebb vámpírfajt akar létrehozzni. Nomak, az első Kaszás, a saját fia, akit Damaskinos kudarcnak tart a napfénytől való gyengesége miatt. Scud felfedi magát Damaskinos egyik ismerősének, de Blade, aki már ezt gyanította, megöli őt azzal a robbanóanyaggal, amelyet korábban Reinhardtba ültetett, amit Scud hülyeségnek tartott, de Penge titokban valódi robbanóanyagra cserélte.

Damaskinos azt tervezi, hogy begyűjti Penge vérét, hogy immunitást tudjon kifejleszteni a napfény ellen, és létrehozzon egy új és teljesen legyőzhetetlen vámpírfajtát. Whistler felveszi az őt tartó bilincset, megszökve Reinhardt elől, és kiszabadíja Pengét. Reinhardt lelövi Pengét, de Penge beleesik Damaskinos vérmedencéjébe, és így helyreáll az ereje. Átverekedi magát Damaskinos csatlósain, és megöli Reinhardtot.

Nomak belép Damaskinos fellegvárába, hogy bosszút álljon apján. Nyssa elárulja Damaskinót azáltal, hogy lezárja a menekülési útvonalukat a helikopter-repülőtérre, Damaskinost pedig Nomak megöli, miután nem tudott tárgyalni vele. Nomak ezután megharapja Nyssát, és megissza a vérét. Blade és Nomak harcba szállnak és Penge leszúrja Nomakot az egyetlen gyenge pontján. A harc befejeztével, véget akar vetni szenvedésének és Nomak megöli magát Penge kardjával. Beteljesítve Nyssa vágyát, hogy vámpírként haljon meg, Penge kivezeti és átöleli, ahogy teste szétesik a napkelte miatt. Valamivel később Londonban, egy sztriptízklub fülkében, ahol Rush, a Prágában megszökött vámpír egy nőt vár, megjelenik Penge, és megöli a kardjával.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Penge / Eric Brooks Wesley Snipes Galambos Péter
Abraham Whistler Kris Kristofferson Gáti Oszkár
Rienhardt Ron Perlman Faragó András
Nyssa Leonor Varela Horváth Lili
Scud Norman Reedus Hujber Ferenc
Hóember Donnie Yen nem szólal meg
Damaskinos Thomas Kretschmann Breyer László
Carter Kounen Karel Roden Rosta Sándor
Chupa Matt Schulze Schneider Zoltán
Nomak Luke Goss Forgács Péter
Asad Danny John-Jules F. Nagy Zoltán
Verlaine Marit Velle Kile Bálint Sugárka
Lelkész Tony Curran Szokol Péter
Kalapács Daz Crawford Szinovál Gyula
Rush Santiago Segura Pálfai Péter
Jigsaw Xuyen Valdivia
Golem Marek Vasut

Filmzene[szerkesztés]

  1. Gorillaz featuring Redman – "Gorillas On My Mind"
  2. Mos Def & Massive Attack – "I Against I"
  3. Ice Cube & Paul Oakenfold – "Right Here, Right Now"
  4. Crystal Method – "Name of The Game"
  5. "Tonight the Stars Revolt!

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Jelölt Eredmény
2003 ASCAP Award Top Box Office Films Marco Beltrami Elnyerte
Saturn Award Legjobb Horror Film Jelölve
Legjobb smink Michelle Taylor
Gary Matanky
Bob Newton
Mark Boley
Black Reel Legjobb Film Poszter Elnyerte
Taurus Award Legjobb Harc Clayton J. Barber
Clay Donahue Fontenot
Elnyerte
Legjobb kaszkadőr Jim Hart Jelölve
Legjobb kaszkadőr koordinátor Jeff Ward
2002 Cinescape Genre Face of the Future Award Férfi Luke Goss Jelölve
Bogey Award Warner Bros. Filmverleih (gyártó) Elnyerte
MTV Movie Award MTV North Feed (mostly Mexico) – Best Mexican Working in a Foreign Movie (Mejor Fuga de Talento Mexicano al Extranjero) Guillermo del Toro (rendező) Elnyerte

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]