A Gyűrűk Ura históriája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A homály visszatér
Vasudvard árulása
A Gyűrűháború
Sauron veresége
Szerző J. R. R. Tolkien
Eredeti cím The History of The Lord of the Rings
Ország Nagy-Britannia
Nyelv angol
Műfaj epikus fantasy
Sorozat Középfölde históriája
Előző Az Elveszett Út és más írások
Következő Morgoth gyűrűje
Kiadás
Kiadó George Allen & Unwin
Kiadás dátuma 1988-1992
Magyar kiadó Helikon Kiadó
Média típusa könyv
ISBN9789632279589

A Gyűrűk Ura históriája (The History of The Lord of the Rings) J. R. R. Tolkien angol író és nyelvész négy kötetből álló könyve, melyet fia, Christopher R. Tolkien adott ki az író halála után, az Allen and Unwin kiadónál (mely apja több más munkáját is publikálta), először 1988 és 1992 között. Magyarul előkészületben van kiadása, a "Középfölde históriája" sorozaton belül.

Tartalom[szerkesztés]

Az első kötet, „A homály visszatér”, 1988-ban jelent meg. A Gyűrűk Ura keletkezésének korai fázisait tárgyalja, melyből háromféle is van. A történet egészen odáig tart, hogy a Gyűrű Szövetsége belép Moria tárnáiba.

A második kötet, a „Vasudvard árulása”, 1989-ben jelent meg. Ebben a Rohan királyával, Théodennel való találkozással kezdődik a történet, továbbá Középfölde térképének kialakulása, és a cirth rúna-írás fejlődése alkotják a művet.

A harmadik, 1990-ben megjelent kötet „A Gyűrűháború” címet viseli, és a mordori Fekete Kapuig való eljutásig tárgyalja a Gyűrűk Ura kialakulását.

A negyedik kötet, a „Sauron veresége”, 1992-ben jelent meg. Ez befejezi a történetet, és tartalmazza a Tolkien által utóbb elvetett epilógust, amelyben Csavardi Samu válaszolt gyerekei kérdéseire. Tartalmazza továbbá a "The Notion Club Papers" című novellát (egy Númenorhoz kapcsolódó időutazós művet), Númenor pusztulásának egy korai történetét, valamint a Tolkien által kitalált nyugori nyelv részletes leírását.

Címek[szerkesztés]

Az első két kötet eredetileg is A Gyűrűk Ura kötetcímeinek készült, melyeket Tolkien utóbb elhagyott. Ugyanis ő eredetileg egyetlen kötetet tervezett, benne hat könyvvel, de a kiadó kérésére három kötet jelent meg, benne két-két könyvvel, és a harmadik kötetben egy függelékkel. „A homály visszatér” az első, a „Vasudvard árulása” a harmadik, „A Gyűrűháború” az ötödik könyv címe lett volna.

Tengwar feliratok[szerkesztés]

A Középfölde Históriája sorozat valamennyi kötetének borítójára tengwar írással felkerült az adott kötet tartalma.

  • A hatodik köteten ez olvasható: "A homály visszatér" nyomon koveti a Gyűrűk Ura kezdeti formálódását, egy hobbit kalandjait az Egy Gyűrűvel, kit először Bilbónak, majd Frodónak neveznek; s a Megye-beli Hobbitfalváról az Öregerdőn át eljut Széltetőre és Völgyzugolyba, a kötet végén pedig Balinnak, Moria urának sírja előtt áll.
  • A hetedik köteten ez olvasható: A "Vasudvard árulása" Völgyzugolytól Moriáig, majd Lothlórien földjéig követi a Gyűrű Szövetségét, egészen az Anduin, a Nagy Folyó partján történő felbomlásáig, ezután elmeséli Gandalf Mithrandir visszatérését, a hobbitok találkozását Szilszakállal, és Rohan lovasainak háborúját az áruló Sarumannal.
  • A nyolcadik köteten ez áll: "A Gyűrűháború" elmeséli a Helm-szurdoki csatát, és Vasudvard entek általi elárasztását, majd Frodó, Samu és Gollam útját a Morannonig, találkozásukat Faramirral és Cirith Ungol lépcsőit, a csatát Pelennor mezején, és Aragorn érkezését Umbar flottájával.
  • A kilencedik köteten ez olvasható: Ebben a könyven először az Egy Gyűrű pusztulása szerepel és Sauron bukása a Harmadkor végén. Ezután számot ad Nyugathon pusztulásáról, melyet oxfordi tudós elmék tapasztalhattak meg, és az ott Zigûr névre hallgató Sauron bukását Anadûne elsüllyedésekor.

Az alkotói folyamatról[szerkesztés]

A könyvsorozat számot fátylat fellebbent Tolkien lassú, építkező munkájáról, ahogy a Gyűrűk Ura világát megteremtette, Christopher Tolkien megjegyzi az első két kötetben, hogy apja megírta a társaság útját Völgyzugolyig, de innentől kezdve nem volt határozott elképzelése arról, hogyan folytassa. Ugyancsak problémát okozott, hogy egyes szereplők tekintetében összegabalyodtak a szálak, szerepük nem volt egyértelmű, és ezeket le kellett tisztázni. Jellemzően ilyen volt Tuk Peregrin, akit számtalanszor kellett újraírni, és a különféle változatokban szerepelt mint Odó, Frodó, Folkó, Faramond, Peregrin, Hamilcar, Fredegár, vagy épp Oló, s volt köztük Boffin, Bögyös, és Tuk is.

Csak akkor, amikor elért a Gyűrű Szövetségének felbomlásához, állt össze a történet Tolkien számára, fia szerint hirtelen sokkal gyorsabban és összeszedettebben jelentek meg egymás után a fejezetek. Innentől kezdve inkább az jelentette a problémát, hogy több különféle történés közül kiválassza a leginkább a történetbe illőt. Két példa be is került a könyvekbe: az egyik az volt, amikor Saruman kegyelmet kap, a második pedig az egész mű végén egy kitüntetési ceremónia.

Irodalom[szerkesztés]