A Gyűrűk Ura históriája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A homály visszatér
Vasudvard árulása
A Gyűrűháború
Sauron veresége
Szerző J. R. R. Tolkien
Eredeti cím The History of The Lord of the Rings
Ország Nagy-Britannia
Nyelv angol
Műfaj epikus fantasy
Sorozat Középfölde históriája
Előző Az Elveszett Út és egyéb írások
Következő Morgoth gyűrűje
Kiadás
Kiadó George Allen & Unwin
Kiadás dátuma 1988-1992
Magyar kiadó Helikon Kiadó
Magyar kiadás dátuma 2020
Média típusa könyv
ISBN9789632279589

A Gyűrűk Ura históriája (The History of The Lord of the Rings) J. R. R. Tolkien angol író és nyelvész négy kötetből álló könyve, melyet fia, Christopher R. Tolkien adott ki az író halála után, az Allen and Unwin kiadónál (mely apja több más munkáját is publikálta), először 1988 és 1992 között. Magyarul 2020-ban várható megjelenése, kötetekre szedve.

Tartalom[szerkesztés]

Az első kötet, „A homály visszatér”, 1988-ban jelent meg. A Gyűrűk Ura keletkezésének korai fázisait tárgyalja, melyből háromféle is van. A történet egészen odáig tart, hogy a Gyűrű Szövetsége belép Moria tárnáiba.

A második kötet, a „Vasudvard árulása”, 1989-ben jelent meg. Ebben a Rohan királyával, Théodennel való találkozással kezdődik a történet, továbbá Középfölde térképének kialakulása, és a cirth rúna-írás fejlődése alkotják a művet.

A harmadik, 1990-ben megjelent kötet „A Gyűrűháború” címet viseli, és a mordori Fekete Kapuig való eljutásig tárgyalja a Gyűrűk Ura kialakulását.

A negyedik kötet, a „Sauron veresége”, 1992-ben jelent meg. Ez befejezi a történetet, és tartalmazza a Tolkien által utóbb elvetett epilógust, amelyben Csavardi Samu válaszolta gyerekei kérdéseire. Tartalmazza továbbá a "The Notion Club Papers" című novellát (egy Númenorhoz kapcsolódó időutazós művet), Númenor pusztulásának egy korai történetét, valamint a Tolkien által kitalált nyugori nyelv részletes leírását.

Címek[szerkesztés]

Az első két kötet eredetileg is A Gyűrűk Ura kötetcímeinek készült, melyeket Tolkien utóbb elhagyott. Ugyanis ő eredetileg egyetlen kötetet tervezett, benne hat könyvvel, de a kiadó kérésére három kötet jelent meg, benne két-két könyvvel, és a harmadik kötetben egy függelékkel. „A homály visszatér” az első, a „Vasudvard árulása” a harmadik, „A Gyűrűháború” az ötödik könyv címe lett volna.

Irodalom[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]