Mennyei teremtmények

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mennyei teremtmények
(Heavenly Creatures)
1994-es új-zélandi–német film
Rendező Peter Jackson
Producer Jim Booth
Bridget Bourke
Hanno Huth
Peter Jackson
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben Melanie Lynskey
Kate Winslet
Sarah Peirse
Diana Kent
Zene Peter Dasent
Operatőr Alun Bollinger
Vágó Jamie Selkirk
Hangmérnök Michael Hedges
Jelmeztervező Ngila Dickson
Díszlettervező Grant Major
Gyártás
Gyártó MIRAMAX International
Fontana Productions
WingNut Films
Ország Új-Zéland
Németország
Nyelv angol
Forgatási helyszín Christchurch  Új-Zéland
Játékidő 108 perc
Költségvetés 5 000 000 USD
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóÚj-Zéland 1994. júl.8.
USA 1994. október
Németország 1995. jan. 12.
Magyarország 1997. május 8.
Korhatár16 III. kategória (F/4239/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mennyei teremtmények (eredeti angol címe: Heavenly Creatures) Peter Jackson első, a legjobb forgatókönyv kategóriájában Oscar-díj jelölést kivívott, nagyobb volumenű alkotása a Hullajót követően.

Történet[szerkesztés]

Pauline és Juliet az új-zélandi Christchurch-ben élnek. Az iskolában barátkoznak össze, és a köztük lévő társadalmi különbség ellenére elválaszthatatlan barátnők lesznek. Juliet angol és jól szituált, Pauline rosszul öltözött és szülei mindennapos gondjai lehúzzák nagyratörő álmait. Ketten együtt elhatározzák, hogy izgalmas regényeket írnak, s közben egyre mélyebbre merülnek a képzelet világába. Amikor a szülőknek feltűnik a két lány túlzott vonzódása és különös viselkedése, megpróbálják szétválasztani őket, de ők ezt minden eszközzel megakadályozzák – akár gyilkossággal is!

Hatás[szerkesztés]

A sok szempontból megdöbbentő filmet méltán tartják Jackson későbbi nagy sikerű filmtrilógiája, A Gyűrűk Ura méltó előzményének, hiszen hátborzongató fantáziafiguráinak megteremtése ragyogó alapot nyújtott Jackson későbbi, e filmtechnikán alapuló mozimonstruma számára.

A film, amely a megtörtént új-zélandi Parker-Hulme gyilkosság alapján készült, több filmes honlap toplistáján tölt be előkelő helyet, ezenkívül szerepel az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyv listáján.

A film bemutatása után több információ kiszivárgott az igazi Juliet Hulme hollétével kapcsolatosan. Kiderült, hogy Hulme börtönbüntetését követően egy időre visszavonult a nyilvánosságtól, majd Anne Perry álnéven bestseller regényeket írt. Oprah Winfrey ezután megpróbálta műsorába invitálni az írónőt, aki nyílt levélben utasította el a felkérést, közölve, hogy soha nem látta, és a jövőben nem is kívánja megtekinteni a róla és barátnőjéről készült filmet.

Forgatás[szerkesztés]

A film – néhány apró részlettől eltekintve az eredeti helyszíneken készült. Pauline Parker szerepére a filmkészítők tehetségkutatást végeztek egész Új-Zéland területén, mígnem ráakadtak a tökéletes alteregóra Melanie Lynskey személyében. Kate Winslet több mint 175 jelentkező közül kapta meg Juliet Hulme szerepét.

Mindkettejüknek ez volt az első filmszerepe.

A forgatási naplók tanúsága szerint a két színésznő annyira átélte a szerepét, hogy munkán kívül is az igazi Parker-Hulme-páros bizonyos viselkedési jellegzetességeit vitték tovább különböző rituálék és „játékok” szervezésével. Kate Winslet saját elmondása szerint annyira átlényegült a szerepére, hogy a forgatás befejeztét követően több hónapig tartó otthoni pihenőkúrára szorult.

Szereplők[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]