Ugrás a tartalomhoz

Komfortos mennyország

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Komfortos mennyország
(The Lovely Bones)
2009-es amerikai–brit–új-zélandi film
RendezőPeter Jackson
ProducerPeter Jackson
Fran Walsh
Carolynne Cunningham
Aimée Peyronnet
Steven Spielberg
(executive producer)
AlapműAlice Sebold: Komfortos mennyország
Műfaj
ForgatókönyvíróPeter Jackson
Fran Walsh
Philippa Boyens
FőszerepbenSaoirse Ronan
Mark Wahlberg
Rachel Weisz
Susan Sarandon
Amanda Michalka
Stanley Tucci
Michael Imperioli
Rose McIver
ZeneBrian Eno
OperatőrAndrew Lesnie
VágóJabez Olssen
DíszlettervezőNaomi Shohan
Gyártás
GyártóFilm4 Productions
WingNut Films
Channel 4
Ország Amerikai Egyesült Államok
 Egyesült Királyság
 Új-Zéland
Nyelvangol
Forgatási helyszínÚj-Zéland
Játékidő136 perc
Költségvetés$ 60 000 000
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
USA DreamWorks
Magyarország UIP-Duna Film
BemutatóUSA 2009. december 11.
Új-Zéland 2009. december 14.
Egyesült Királyság 2009. november 25.
magyarország 2010. március 11.
Korhatár USA: PG-13
 Egyesült Királyság: 12A
 Új-Zéland: M
 Magyarország 16 év
Bevétel93 535 346 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A Komfortos mennyország (eredeti cím: The Lovely Bones) 2009-ben bemutatott filmdráma Peter Jackson rendezésében. A film Alice Sebold 2002-ben kiadott azonos című regénye alapján készült. A főszerepben Saoirse Ronan, Mark Wahlberg és Rachel Weisz látható.

Jackson és a producerek átírták a történetet, majd eladták a DreamWorks-nek. A filmezés 2007 októberében kezdődött Új-Zélandon és Pennsylvania államban (USA). Miután a DreamWorks kilépett a projektből, a Paramount Pictures vette át a terjesztő szerepét.[1]

A film előzetese 2009. augusztus 4-én jelent meg.[2] Először Új-Zélandon mutatták be, 2009. december 26-án, majd nemzetközi közönség előtt 2010 januárjában. A film észak-amerikai bemutatójának dátumát többször módosították. Először egy korlátozott bemutatót tartottak 2009. december 11-én, majd szélesebb közönség előtt 2010. január 15-én.[3]

A film általánosságban negatív véleményeket kapott a kritikusoktól, azonban Ronan és Stanley Tucci játékát dicsérték. Tuccit Golden Globe, Screen Actors Guild, BAFTA és Academy Award díjakra is jelölték.

Cselekmény

[szerkesztés]

1973-ban Susie Salmon (Saoirse Ronan), egy 14 éves lány arról ábrándozik, hogy egyszer híres fotós lesz. Ray Singh (Reece Ritchie), egy fekete, göndör hajú fiú, aki Susie-nak nagyon tetszik, megkérdezi tőle, hogy elmenne-e vele a következő szombaton (közben észrevétlenül egy papírlapot csúsztat az egyik könyvébe).

Ahogy Susie hazafelé tart az iskolából, egyik szomszédjuk, George Harvey (Stanley Tucci), megemlíti neki, hogy készített egy titkos helyet a kukoricásban, amit szívesen megmutatna neki. Susie-nak eleinte nincs kedve hozzá, de a kíváncsisága legyőzi az ellenállását és lemegy a férfival a föld alatt kivájt helyiségbe, ami tele van pakolva játékfigurákkal és égő gyertyákkal. Egy idő után azonban a helyzet kényelmetlenné válik Susie számára és szeretne elmenni, felmászik a létrán, de a férfi visszahúzza, Susie ekkor az arcába vág a könyökével és kiszalad az országútra. Elrohan egy fekete hajú lány, Ruth mellett, akit nem vesz észre.

Közben a Salmon család aggódni kezd legidősebb lányuk felől, aki nem szokott kimaradni sokáig. Apja, Jack (Mark Wahlberg) kimegy a lány fényképével, hogy megkeresse az utcán, de senki sem látta. Susie kiált neki, és bár apja arrafelé fordul, de nem látja, hol van a lánya. Közben Susie azt veszi észre, hogy ismerős utcákon bolyong, de körülötte nincsenek emberek.

Susie ekkor hazamegy. A ház teljesen üres. Az emeletről az anyja hangját hallja, ezért felmegy a lépcsőn. Az emeleti fürdőszoba ajtaja alól fény szűrődik ki. Amikor bemegy, Harvey-t találja egy kádban, akinek arcán textildarab van. Jobban körülnézve a mosdónál a csapon észreveszi a fém karkötőjét, rengeteg vért és egy borotvát. Susie ekkor rájön, hogy meghalt, és sikoltozni kezd. Ekkor hirtelen eltávolodik erről a helyről, és egy olyan helyre jut, ami se nem a földi valóság, se nem a mennyország, hanem a kettő közötti csodálatos tartomány.

Továbbra is figyeli a szeretteit, bár újdonsült barátnője, Holly Golightly sürgeti, hogy haladjon tovább.

A rendőrség Susie esetét vizsgálva megtalálja a föld alatti üreget, Susie sapkáját és rengeteg vért. Len Fenerman nyomozó (Michael Imperioli) lelkiismeretesen és átélve a család tragédiáját végzi a munkáját. Az apa mindenkit gyanúsít, aki a környékükön él és mozog, ebbe nem is a nyomozó, hanem a felesége fárad bele. Közben 11 hónap telt el. Fenerman az apa kérésére Harvey-t is kihallgatja, de semmi gyanúsat nem talál (a lány karkötőjét nem veszi észre, amit Harvey óvatlanul szem előtt hagyott, de a beszélgetés közben sikerül eltüntetnie).

Susie húga, Lindsey (Rose McIver) korábban érdekesnek találta a magányosan élő idősebb férfit, de most inkább gyanúsnak találja.

Susie anyja, Abigail (Rachel Weisz) nem bírja tovább a feszültséget, kiborul és átmenetileg elhagyja a családját, ahová előzőleg anyja, Lynn (Susan Sarandon) megérkezett. A nagymama szereti az italt, de megpróbál a család életében hasznos gyakorlati szerepet betölteni (pl. mosás, főzés), több-kevesebb sikerrel.

Susie-t a világában egy világítótorony vonzza magához, amiről tudja, hogy ha belép az ajtaján, „onnan már nincs visszaút”. Belépve az ajtón Susie rájön, hogy Harvey nem csak őt ölte meg, hanem hat másik lányt, Holly-t is (köztük a legfiatalabb hatéves volt). Susie azt is látja, hogy testi maradványai egy páncélszekrényben vannak Harvey pincéjében.

Egyik éjjel Jack követi Harvey-t a kukoricásba egy baseball ütővel, hogy bosszút álljon rajta, azonban véletlenül egy fiatal párra bukkan (ők Clarissa (Aj Michalka), Susie barátnője és fiúbarátja, Brian (Jake Abel)), Brian rátámad, és majdnem agyonveri. Jack kórházba kerül. Lindsey elhatározza, hogy folytatja, amit apja elkezdett, és egy nap betör Harvey pincéjébe, majd behatol a házba, ahol kutatni kezd. Az egyik szoba padlója alatt elrejtve egy naplót talál, ahol Harvey részletes rajzai találhatók a gyilkosságokról, amiket elkövetett. Tervrajzok, fényképek, újságkivágások az eltűnt lányokról, tárgyi bizonyítékok (pl. Susie hajtincse). Harvey váratlanul hazaérkezik, és majdnem elkapja Lindsey-t, akinek azonban sikerül hazamenekülnie az emeleti ablakon keresztül a talált naplóval. Anyja ekkor érkezik haza.

Mire a rendőrség kivonul a helyszínre, Harvey összepakolt és kereket oldott. A lány tetemét tartalmazó széfet magával viszi és egy szemétledobóban akarja elhelyezni.

Susie ekkor Harvey korábbi áldozataival találkozik azon a helyen, ahol jelenleg tartózkodik, akik vidámak, nevetgélnek, és általában jól érzik magukat. Ő azonban úgy érzi, hogy még vissza kell mennie.

Ruth és Ray közös házukban kezdenek berendezkedni, éppen annak a szeméttárolónak a közelében, ahol Harvey a széfet akarja hagyni. Ruth megérzi a lány jelenlétét, látja is őt az ablaküveg tükröződésében, majd elájul.

Susie ekkor belép Ruth testébe, és arra kéri a Ruth miatt aggódó Ray-t, hogy csókolja meg. Ezzel Susie utolsó kívánsága is teljesül és elindul a mennyországa felé.

Néhány év elteltével, télen Harvey a kocsijához megy, aminek a közelében egy fiatal, rövid fekete hajú lányt talál. Felajánlja, hogy elviszi, ahová a lány akarja, ő azonban ezt visszautasítja. Harvey nem tudja mit tegyen, ekkor egy jégcsap leszakad egy fáról és a gallérja mögött az ingébe esik. Harvey önkéntelen mozdulatot tesz, ennek hatására leesik a mögötte lévő meredek domboldalon és kitöri a nyakát.

Susie látja a húgát (aki terhes) és barátját, Samuel Hecklert (Andrew James Allen), akik közben összeházasodtak, anyját, amint be mer lépni Susie szobájába, és rendbe teszi az ágyát.

Susie ekkor belép az általa elképzelt mennyországba, majd még egy megjegyzést tesz, miközben az egyik fényképét látjuk:

„Senki nem veszi észre, amikor elmegyünk. Úgy értem, abban a pillanatban, amikor tényleg távozunk. Maximum egy suttogást érzünk, vagy ahogy egy suttogás hulláma lassan elhal...A nevem Salmon, mint a lazac. A keresztnevem Susie. 14 éves voltam, amikor meggyilkoltak, 1973. december 6-án. Itt voltam egy pillanatig, aztán elillantam. Mindenkinek hosszú és boldog életet kívánok.”

Szereplők

[szerkesztés]
Szerep Színész Magyar hang[4]
Susie Salmon Saoirse Ronan Csifó Dorina
Jack Salmon Mark Wahlberg Anger Zsolt
Abigail Salmon Rachel Weisz Gubás Gabi
Lindsey Salmon Rose McIver Tamási Nikolett
George Harvey Stanley Tucci Gyabronka József
Lynn nagymama Susan Sarandon Nyakó Júlia
Len Fenerman nyomozó Michael Imperioli Rajkai Zoltán
Buckley Salmon Christian Thomas Ashdale Straub Norbert
Ray Singh Reece Ritchie Szvetlov Balázs
Denise "Holly" Le Ang Nikki SooHoo Lamboni Anna
Brian Nelson Jake Abel Gacsal Ádám
Caden igazgató Thomas McCarthy Koncz István
Mr. Connors Stink Fisher Hannus Zoltán
Clarissa AJ Michalka Mánya Zsófia
Charlie Saxton Ronald Drake ?
Ruth Connors Carolyn Dando ?
Flora Hernandez Stefania Owen ?
Lola Annabel Grealish ?
Lány a parkolóban Ashley Brimfield ?
Mr. O'Dwyer John Jezior ?
Mr. Singh Kirit Kapadia nem szólal meg
Mrs. Singh Anna George nem szólal meg

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Anne Thompson. „Films up in the air after studios split”, [[Variety (magazin)|]], 2008. október 9. (Hozzáférés: 2008. október 15.) 
  2. Sperling, Nicole: 'Hobbit' talk and a peek at 'Lovely Bones', ComicCon. by Nicole Sperling. Popwatch.ew.com, 2009. július 24. [2009. július 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 27.)
  3. THE LOVELY BONES. BoxOfficeMoJo.com. (Hozzáférés: 2009. december 26.)
  4. Komfortos mennyország az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Lovely Bones (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

[szerkesztés]