Arwen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arwen
Egyéb nevek Undómiel (Esticsillag)
Cím Az Újraegyesült Királyság királynéja
Nép Féltünde, aki az emberek életét választotta
Kultúra Féltünde
Született hk. 241
Meghalt nk. 121 (2901 évesen)
Könyv(ek) A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége, A két torony, A király visszatér
Megformálója Liv Tyler
Magyar hang Solecki Janka

Arwen Undómiel egy szereplő J.R.R. Tolkien legendáriumából. A leghíresebb kötetében, A Gyűrűk Urában tűnik föl. Mindhárom kötetben szerepel. Arwen egy féltünde, a harmadkor idején élt.

Az Arwen név sindarin nyelven nemes szüzet jelent (’ar’=nemes, ’wen’=szűz). A második neve, vagy epessëje, az Undómiel quenya nyelven alkonyi csillagot jelent (’undómë’=alkonyat, ’él’=csillag). Az angol műben Arwen Evenstarnak (evening star = esti csillag) hívják.

Előtűnése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Arwen Elrond és Celebrían legfiatalabb gyermeke. Idősebb testvérei, Elladan és Elrohir ikrek. Apai ágon Eärendil, a tengerész (a második féltünde) unokája, Tuor és Idril dédunokája, így az ősi Hador-ház közvetlen leszármazottja. Dédnagyanyján, Idrilen keresztül leszármazottja Turgon királynak és Noldornak is. Anyai ágon Galadriel úrnő unokája és Finarfin dédunokája. A rohani Éomer azt állította, Arwen úrnő szebb, mint Galadriel, ám Glóin fia, Gimli másképp vélekedett erről. Mindkét szülején keresztül leszármazottja az ősi Finwë- tündeháznak. Továbbá Arwen leszármazottja Berennek és Lúthien Tinúvielnek, akik szerelmi története hasonló az ő és Aragorn szerelméhez. Arwent sok hasonlóságuk miatt Lúthien újbóli előtűnésének tartották, akit mindig is, mint legszebb tündét tartották számon. Nevének jelentése Fülemüle (Nightingale=Tinúviel).

Arwen távoli rokona férjének, Aragornnak is. Aragorn elődje Elros Tar-Minyatur, Númenor első királya, Arwen apjának, Elrondnak a bátyja, aki az emberi életet választotta, semmint, hogy tünde lenne. Elros a Másodkor 442. évében halt meg, 3240 évvel Arwen születése előtt, ki november 28-án született.