Evangeline Lilly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Evangeline Lilly
Evangeline Lilly SDCC 2014.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Nicole Evangeline Lilly
Született 1979augusztus 3. (39 éves)
Fort Saskatchewan, Alberta, kanada
Házastársa Norman Kali (2010-)
Élettárs Dominic Monaghan
Pályafutása
Iskolái British columbiai egyetem
Aktív évek (2002-)
Híres szerepei Kate Austen (Lost)
Tauriel (A hobbit-trilógia)

Evangeline Lilly az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Evangeline Lilly témájú médiaállományokat.

Nicole Evangeline Lilly (1979. augusztus 3. –) kanadai színésznő. Az ABC amerikai televíziós társaság Lost c. drámasorozatában Kate Austen-t játssza, s ez a szerepe tette őt ismertté.

Életrajza[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

A kanadai Albertában született, egy hithű keresztény családban. Apja közgazdaságtant tanít, anyja orvosi szaktanácsadó. Lillynek van egy húga is, akit a család a leendő színészpalántájának tartott. A család szerény körülmények között élt, televíziókészülékük sem volt.

Lilly egy külföldi misszionáriuscsoport alkalmazásában állt, s ez időben a Fülöp-szigeteken élt. A kolumbiai egyetemen nemzetközi kapcsolatokat tanult. Később stewardessként dolgozott egy helyi járaton.

Karrierje[szerkesztés]

Dolgozott már légiutas-kísérőként, pincérnőként és modellként is. Lilly az egyetem alatt emberi jogi bizottságot alapított, majd önkéntesként a Fülöp-szigeteken is segített a rászorulóknak.

Evangeline Lilly az ellenállhatatlan vonzerőt és a természetes tehetséget egyesíti. Ezzel vált az egyik legígéretesebb fiatal színésznővé Hollywoodban. Három évvel ezelőtt [mikor?] egy Ford nevű ügynök fedezte fel az utcán. Először visszautasította az ajánlatát, hogy szerződjön az ügynökséggel, bár a színészkedés volt az álma tizenéves kora óta. Inkább úgy döntött a külügyi pályát választja. Vancouverben a British Columbia Egyetemre járt. Aztán mégis arra kényszerült, hogy leszerződjön a Forddal, hogy tudja a tandíjat fizetni. Kipróbálta magát modellként, miután jelentkezett a Ford modellügynökségre, ahol már olyan neves színésznők is próbálkoztak, mint Sharon Stone és Courteney Cox. Néhány reklámban szerepelt és inkább a tanulásra koncentrált. Néhány év múlva elfogadott egy szerepet egy filmsorozatban és ezzel híressé vált. Lilly továbbra sem tett le diplomáciai karrierjéről. Világfejlesztési és emberi jogi bizottságot alapított egyetemén, egy időben a Fülöp-szigeteki őserdőben egy fűkunyhóban élt egy misszionárius csoporttal. 14 éves kora óta gyermekvédelmi önkéntesként dolgozik. Bár egyik nagy álma volt, hogy színésznő lehessen, 25 éves koráig csupán egyetlen említésre méltó szerepet kapott a "Kingdom Hospital" c. sorozatban. Aztán jött a Lost és egy csapásra népszerű lett. Televíziós pályafutását a LiveLinks Chatline-nal, és Judgment Day-jel kezdte. 2003-ban feltűnt a Freddy vs Jason-ban, mint egyetemista lány, és kapott egy rövid epizódszerepet a Smallville-ben. Szintén kapott egy vendégszerepet az ABC természetfölötti horrorsorozatában, a Félelem kórházában (Kingdom Hospital).

Miután megkapta Kate szerepét a Lost-ban, legfőbb problémája az volt, hogy vízumot kellett szerezni az USA-ban való dolgozásra és élésre. A sorozat készítői alig tudták meggyőzni a kapitányságot, hogy az idáig szinte ismeretlen Lilly létfontosságú szereplője a sorozatnak. 2004-ben epizódonként 80 000 dollárt keresett csak a Lost-tal. Szintén a Lost-nak köszönheti, hogy ugyanebben az évben az Entertainment Weekly a Legjobb új színésznő-k közé sorolta. 2005-ben második, 2006-ban pedig 67. lett a Maxim Hot100-as listáján. Nyolcadik lett az FHM A világ 100 legjobb nője listáján (2006).

Lilly most csak abban reménykedik, hogy a Lost készítői nem fognak idő előtt megválni tőle, ahogy sok más kollégájával is tették.

Peter Jackson rendezőtől szerepet kapott a 2012-2014 között Új-Zélandon forgatott A hobbit (filmsorozat) című filmtrilógiában, ahol Tauriel tünde szerepét játszotta.

Magánélete[szerkesztés]

Korábban házasságban élt Murray Hone-nal (kanadai hokijátékos), jelenleg Dominic Monaghannel (a Lostban Charliet alakítja) jár. A forgatáson közeli kapcsolatba került Dominic Monaghannal, aki később eljegyezte. Segítőkészségéről, egyszerűségéről, és nagyszájúságáról ismert.

Ismertségét leginkább arra használja, hogy segítsen másokon. Jelenleg például a "Just Yell Fire"-ben tanít fiatal lányoknak önvédelmet. Érdekesség: A kanadai születésű énekesnő folyékonyan beszél franciául, imád korcsolyázni, kajakozni, kenuzni és hegyet mászni. Senki ne gondolja hogy Lilly egy amolyan elkényeztetett Barbie baba, aki szabadidejét a szépségszalonban tölti. Éppen ellenkezőleg. Szereti a kemény küzdősportokat a kihívást és a kalandokat. 2005-ben betört valaki a sztárhoz és ellopta a fehérneműjét. Evangeline kis híján szívgörcsöt kapott a zuhany alatt, amikor megpillantott egy idegen férfit a Hawaii háza kertjében, aki a szárítóról levette az egyik oda csipeszelt tangát. A fickó az arcához szorította, majd a döbbent Lilly arcába vigyorgott és eltűnt.

Források[szerkesztés]