Azog

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Azog J. R. R. Tolkien történeteiben ork vezér, a törpök és Orkok Háborúja alatt, Móriában. Azog magas, erős és fürge volt. Királynak nevezte magát, és úgy tűnt, hogy nemcsak Móriában irányította az Orkokat, hanem az egész Ködhegységben.

Harc a Törpökkel[szerkesztés]

2790-ben, húsz évvel a törpök Magányos Hegyből Smaug által való kiűzése után, Thror, Nor társaságában Móriába indult. A Keleti Kapuhoz ment, de nem tért vissza. Napokkal később, Azog felbukkant Thror testével. A fejét elválasztották a testétől és Azog Törp Rúnákkal belevéste a nevét Thror homlokába. Azog egy zsák pénzt dobott Nornak, hogy hírét vigye annak, hogy Azog uralkodik Móriában.

Thror fia, Thráin törp sereget toborzott, és 2793-ban háborút indított a Ködhegységi Orkok ellen. 2799-ben került sorra az Azanulbizári Csata, a Dimmrill Völgyben. Náin Mória Keleti Kapujánál állt, és felszólította Azogot Mória elhagyására. Azog és Náin Mória küszöbén harcoltak. Mikor Náin megpróbált lecsapni, Azog félreugrott és megrúgta a Törp lábát s mikor botladozott, Azog eltörte a nyakát. Ám Azog győzelme rövid életű volt. Látta, hogy az Orkjai a völgyben vereséget szenvednek, és megpróbált Móriába menekülni a közelgő Törpök elől, de Náin fia, Vaslábú Dain lekaszabolta Azogot.

Azog fejét levágták és kiszúrták egy rúdra, és a zsák pénzt, amit Nor kapott Azogtól, beletömték a szájába. Habár a Törpök az Azanulbizári Csatát meg is nyerték, Móriát akkor sem tudták visszafoglalni a nagy veszteségek miatt, de főként azért, mert Dain legjobban Durin Vesztétől, a Balrogtól tartott.

Azog fia, Bolg lépett a helyébe. Bolg az Orkok és az Öt Sereg Csatájának vezetője volt 2941-ben.

Harc a Törpökkel (A Hobbit: Váratlan utazás)[szerkesztés]

2790-ben, húsz évvel a törpök Magányos Hegyből Szmóg által való kiűzése után, Thror, Tölgypajzsos Thorin társaságában Móriába indult.

Erebor törpjei elmenekültek, és megpróbálták visszavenni a törpök ősi birodalmát, az orkok által megszállt és a fajtájuk leggonoszabbja, a Pusztítónak nevezett Azog által uralt Móriát. Mória keleti kapui előtt, az Azanulbizar völgyében vívott csatában Azog megölte Thrór királyt, és megpróbálta megölni Thrór unokáját, Tölgypajzsos Thorint. Thorin azonban levágta fél kezét, Azog visszavonult Móriába, orkjait pedig visszaverték.