Erebor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Erebor hegymélyi királyság J. R. R. Tolkien Középfölde-történeteiben, azon belül főként A hobbit-ban. A magányos hegy néven is ismert. Erebor Durin népének 7. királysága volt, amit I. Thráin törpkirály alapított Harmadkor 1999. évében.

Földrajza[szerkesztés]

Erebor J. R. R. Tolkien térképén a Bakacsinerdő és a Vasdombok között helyezkedett el. Éghajlatát tekintve kemény telek és enyhe nyarak váltották egymást. Erebor A Magányos Hegy belsejében helyezkedett el, és tárnái ércekben (főleg aranyban) voltak gazdagok. A hegyet feltehetőleg mészkő alkotta.

Története[szerkesztés]

Miután Hk 1999. évében a törpök letelepedtek itt, rájöttek, hogy a hegy aranyban és más nemesfémekben, drágakövekben gazdag, elkezdtek kovácsműhelyeket építeni, tárnákat fúrni. Egy nap amikor már olyan mélyre ástak, hogy rátaláltak a hegy szívére az Arkenkő-re. Az akkori király II. Thráin ezt jelnek tekintette, hogy az ő uralkodási joga felsőbb hatalomhoz kötött, úgyhogy az összes környező királynak, nemesnek tisztelegni illett előtte.

Thranduil, a közelben fekvő bakacsinerdei tündekirályság ura figyelmeztette Thráint, hogy a beteges vágya a kincsek után odavonzhatja a sárkányokat. Thráin úgy megharagudott ezért a tündekirályra, hogy egy nagy veszekedés után felbontotta a tündékkel kötött békeszerződését (feltehetőleg ezért utálják a tündék a Törpöket). A harmadkor 2770. évében Smaug a sárkány elfoglalta Erebort, a törpök elmenekültek.

Visszaszerzése[szerkesztés]

A Hk 2940. évében Bríben Thorin Thráin fia találkozott Szürke Gandalffal, aki Erebor visszaszerzésére sürgette Thorin-t. Egy évvel később egy csapat törp Thorin és Gandalf vezetésével, Zsákos Bilbó társaságában visszaszerezték Erebort, de az orkok támadása miatt Thorin később meghalt, s a Hegymély Királya címet ezután II. Dáin a Vaslábú viselte.