Rózsa Miklós (zeneszerző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rózsa Miklós
Életrajzi adatok
Született 1907. április 18.
Budapest
Elhunyt 1995. július 27. (88 évesen)
Los Angeles, Kalifornia
Sírhely Forest Lawn Memorial Park
Szülei Berkovits Regina
Iskolái Felix Mendelssohn-Bartholdy Zeneművészeti Főiskola, Lipcse (–1929)
Pályafutás
Műfajok filmzene
Díjak
Tevékenység zeneszerző
Kiadók MGM Records
IPI-névazonosító 00026923090

Rózsa Miklós weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rózsa Miklós témájú médiaállományokat.

Rózsa Miklós (Budapest, 1907. április 18.[1]Los Angeles, Kalifornia, 1995. július 27.) magyar származású, háromszoros Oscar-díjas amerikai zeneszerző. A közel száz filmzenéjéről ismert, de a klasszikus zene iránt mindvégig elkötelezett szerző a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díját Hitchcock Elbűvölve (1946), George Cukor Kettős élet (1948), valamint Sam Zimbalist Ben-Hur című filmjeinek zenéjéért vehette át.

Élete[szerkesztés]

Rózsa (1897-ig Rosenberg) Gyula (1878–1943)[2] cipőgyári igazgató és Berkovits Regina gyermekeként született izraelita családban.[3] Apai nagyszülei Rózsa (Rosenberg) Mór (1844–1900)[4] kereskedő és Herzog Katalin, anyai nagyszülei Berkovits Antal és Rotter Fáni (1851–1910)[5] voltak. Vegyészmérnöknek készült, Lipcsében járt egyetemre, de párhuzamosan zeneakadémiai stúdiumokat is folytatott. Két diplomájával Párizsba ment, majd 1935-ben Londonban egy táncegyüttes művészeti vezetőjeként dolgozott.

1936-ban itt írta első filmzenei partitúráját egy Korda-produkció, a Jacques Feyder rendezte A páncél nélküli lovag számára.

1940-ben telepedett le Hollywoodban. Hamarosan ő lett az egyik legismertebb filmmuzsikus Hollywoodban és világszerte. Teljesítményét háromszor jutalmazták Oscar-díjjal.

Rózsa melodikus zenéje mesteri hangszerelésben szolgálta a legkülönbözőbb műfajú filmalkotásokat, a hitchcocki thriller feszültségétől a szuperprodukciók ünnepélyes pompáján át a racionalitás mögül fölbukkanó, mély líraiság (Gondviselés), vagy a nagy melodráma fájdalmas szomorúságáig. Sokszínűsége talán Fritz Lang Moonfleet-jében szólalt meg a legtökéletesebben. Kuriózum mind a film, mind a zene történetében, hogy Billy Wildert a filmzeneszerző Rózsa Miklós egyáltalán nem filmhez komponált Hegedűversenye ihlette meg 1970-ben, s erre alapozta Sherlock Holmes magánélete című moziművét.

Rózsa Elbűvölve című filmjének zenéje inspirálta Jerry Goldsmith későbbi neves filmzeneszerzőt, hogy maga is zenélni kezdjen. Rózsa egyetemen tanította is Goldsmith-t egy ideig.[6][7][8]

Válogatott filmográfia[szerkesztés]

Dokumentumfilm[szerkesztés]

  • Rózsa Miklós a filmzenekirály, magyar dokumentumfilm, 2018, rendezte: Babos Tamás

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]