Ugrás a tartalomhoz

Rózsa Miklós (zeneszerző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rózsa Miklós
Oscar díj Gála
Oscar díj Gála
Életrajzi adatok
Született1907. április 18.
Budapest
Elhunyt1995. július 27. (88 évesen)
Los Angeles, Kalifornia
SírhelyForest Lawn Memorial Park
SzüleiBerkovits Regina
IskoláiFelix Mendelssohn-Bartholdy Zeneművészeti Főiskola, Lipcse (–1929)
Pályafutás
Műfajokfilmzene
Díjak
Tevékenységzeneszerző
KiadókMGM Records
IPI-névazonosító00026923090

Rózsa Miklós weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rózsa Miklós témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Rózsa Miklós (Budapest, 1907. április 18.[1]Los Angeles, Kalifornia, 1995. július 27.) háromszoros Oscar-díjas zeneszerző. A közel száz filmzenéjéről ismert, de a klasszikus zene iránt mindvégig elkötelezett szerző a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díját Hitchcock Elbűvölve (1946), George Cukor Kettős élet (1948), valamint Sam Zimbalist Ben-Hur című filmjeinek zenéjéért vehette át.

Élete[szerkesztés]

Rózsa (1897-ig Rosenberg) Gyula (1878–1943)[2] cipőgyári igazgató és Berkovits Regina gyermekeként született izraelita családban.[3] Apai nagyszülei Rózsa (Rosenberg) Mór (1844–1900)[4] kereskedő és Herzog Katalin, anyai nagyszülei Berkovits Antal és Rotter Fáni (1851–1910)[5] voltak. Vegyészmérnöknek készült, Lipcsében járt egyetemre, de párhuzamosan zeneakadémiai stúdiumokat is folytatott. Két diplomájával Párizsba ment, majd 1935-ben Londonban egy táncegyüttes művészeti vezetőjeként dolgozott.

1936-ban itt írta első filmzenei partitúráját egy Korda-produkció, a Jacques Feyder rendezte A páncél nélküli lovag számára.

1940-ben telepedett le Hollywoodban. Hamarosan ő lett az egyik legismertebb filmmuzsikus Hollywoodban és világszerte. Teljesítményét háromszor jutalmazták Oscar-díjjal.

Rózsa melodikus zenéje mesteri hangszerelésben szolgálta a legkülönbözőbb műfajú filmalkotásokat, a hitchcocki thriller feszültségétől a szuperprodukciók ünnepélyes pompáján át a racionalitás mögül fölbukkanó, mély líraiság (Gondviselés), vagy a nagy melodráma fájdalmas szomorúságáig. Sokszínűsége talán Fritz Lang Moonfleet-jében szólalt meg a legtökéletesebben. Kuriózum mind a film, mind a zene történetében, hogy Billy Wildert a filmzeneszerző Rózsa Miklós egyáltalán nem filmhez komponált Hegedűversenye ihlette meg 1970-ben, s erre alapozta Sherlock Holmes magánélete című moziművét.

Rózsa Elbűvölve című filmjének zenéje inspirálta Jerry Goldsmith későbbi neves filmzeneszerzőt, hogy maga is zenélni kezdjen. Rózsa egyetemen tanította is Goldsmith-t egy ideig.[6][7][8]

Válogatott filmográfia[szerkesztés]

Dokumentumfilm[szerkesztés]

  • Rózsa Miklós a filmzenekirály, magyar dokumentumfilm, 2018, rendezte: Babos Tamás

Önéletrajza magyarul[szerkesztés]

  • Rózsa Miklós: Kettős élet; ford. Hubai Gergely; FilmHungary, Bp., 2022 (Magyarok Hollywoodban könyvsorozat)

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]