Játsz/ma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Játsz/ma
(The Game)
1997-es amerikai film

RendezőDavid Fincher
ProducerCean Chaffin
Steve Golin
Műfaj
ForgatókönyvíróJohn Brancato
Michael Ferris
Andrew Kevin Walker (nem szerepel a stáblistán)
FőszerepbenMichael Douglas
Sean Penn
Armin Mueller-Stahl
Deborah Kara Unger
James Rebhorn
Peter Donat
ZeneHoward Shore
OperatőrHarris Savides
VágóJames Haygood
Gyártás
GyártóPolygram Filmed Entertainment
Propaganda Films
A&B Producoes, Lda.
Ország USA
Nyelvangol
német
Forgatási helyszín
Játékidő128 perc
Költségvetés50 000 000 dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
magyar Budapest Film
BemutatóUSA 1997. szeptember 12.
magyar 1998. március 5.
KorhatárUSA R
magyar 12 év
BevételUSA 48 265 581 dollár
109 423 648 dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Játsz/ma (eredeti cím: The Game) egy 1997-ben bemutatott amerikai pszichológiai thriller.

A rendező David Fincher, a két főszereplő Michael Douglas és Sean Penn.

A történet egy középkorú bankárról szól, aki születésnapján különleges ajándékot kap: jelentkezik egy játékba, ami során nem csak a környezete, hanem önmaga is halálos veszélybe kerül.

A filmet a közepes bevételi eredmények ellenére is kedvelték a kritikusok és Fincher előző filmjéhez, a Hetedikhez hasonlították.

A Játsz/ma 44. helyen szerepel a Bravo tévéműsor Minden idők 100 legrémisztőbb filmes monumentumai listáján.

Magyarországon 1998. március 5-én mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Nicholas Van Orton (Michael Douglas) egy harmadik generációs bankár, aki senkiben nem tud hinni, csak a tőzsdeindexben. Saját világa is túlméretezett díszlet. 48. születésnapján öccsétől, Conradtól (Sean Penn), aki éppen most jött ki az elvonóról, egy különleges ajándékot kap: egy kártyát, amin egy úgynevezett Civil Rekreációs Szolgálat (CRS) ajánl érdekes alkalmat. Nicholas először nem rajong a részvételért, ám későbbi túlzott kíváncsisága miatt felkeresi a cég irodáját. Ott felmérik, majd tájékoztatják, a játszma bármikor elkezdődhet, ám azt, hogy voltaképp mi is ez a játék, Nicholas nem tudja meg.

Nem sokkal később kezdetét veszi valami, aminek során Nicholasnak a saját élete forog kockán, közben fogalma sincs arról, mit is akarnak tőle valójában, és ki áll az egész dolog mögött. Megszökik Christine-nel, egy étteremben dolgozó nővel, ám az később elárulja és elkábítja a férfit.

Nicholas Mexikóban tér magához és mivel a cég a bankszámláját is leszívta, hosszú utat tesz meg, hogy visszajusson San Franciscóba. Találkozik exnejével egy étkezdében, ám ott újabb nyomokat talál, aminek segítségével eljuthat ahhoz a férfihoz, aki a teszt során felmérte őt.

Majd eljut a CRS központjába, ahol gépfegyveres őrök támadnak rá. Nicholas a tetőre menekül, ahol megjelenik Christine is. A nő próbálja győzködni a férfit, hogy ez is a játék része. Nicholas nem hisz neki, majd véletlenül lelövi az öccsét, aki épp akkor jön fel, a többi barátjával együtt, felköszönteni Nicholast. Ezután a férfi kétségbeesik és leveti magát a tetőről.

Ám lent egy hatalmas légzsák várja, aminek köszönhetően a férfi túléli a zuhanást. Hamarosan fény derül rá, hogy a tetőn lejátszódó események is a játék részei voltak, beleértve az öccse „lelövését” is. Ezután felköszöntik Nicholast, aki a játék során megtanulta becsülni és élvezni az életet.

A film végén Christine távozni készül, mivel a CRS Ausztráliába költözik. Nicholas nem akarja, hogy a nő elmenjen, végül Christine meghívja a férfit, hogy igyanak meg a reptéren egy csésze kávét. Nicholas játszmájának úgy tűnik, vége van (ám biztos lehet benne?).

Alternatív befejezés[szerkesztés]

A DVD-kiadáson szereplő befejezésben Nicholas a parti közben kilép az utcára, majd körülnéz. Ezután az étteremnél álló férfi felajánlja neki, hogy hív egy taxit. Nicholas visszautasítja az ajánlatot (utalva ezzel a film egyik korábbi jelenetére, mikor Nicholast csapdába ejtette egy taxis, majd a folyóba lökte a kocsit).

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szinkron (1998)[1] 2. szinkron (2001)[2]
Michael Douglas Nicholas van Orton Dörner György
Sean Penn Conrad van Orton Stohl András Kaszás Attila
James Rebhorn Jim Feingold Dunai Tamás Dunai Tamás
Szokolay Ottó[3]
Deborah Kara Unger Christine/Claire Tóth Enikő
Peter Donat Samuel Sutherland Rajhona Ádám Bács Ferenc
Carroll Baker Ilsa Kassai Ilona
Armin Mueller-Stahl Anson Baer Makay Sándor Tordy Géza
Anna Katarina Elizabeth Náray Erika Nyakó Júlia
Charles Martinet Nicholas apja nem szólal meg
Mark Boone Junior kétes magánnyomozó Szűcs Sándor Földi Tamás
Tommy Flanagan jogtanácsos / taxis
Spike Jonze egészségügyi technikus
Linda Manz Amy
Daniel Schorr önmaga (bemondó) Versényi László

Produkció[szerkesztés]

A Játék alapjául az 1980-ban készült Midnight Madness film szolgált, amiben Michael J. Fox játszott.

A főszerepet eredetileg Jodie Foster játszotta volna, ám a film gyártója, a PolyGram elvette tőle. Az ügy állítólag abból indult ki, hogy Foster beperelte a céget egy nem ismert összeg miatt. A színésznő Nicholas lányának vagy testvérének szerepére volt kijelölve, ám később Sean Pennt szerződtették, így az eredeti elképzeléseket meg kellett változtatni a karaktert illetően.

A forgatás során Deborah Karen Ungar az egyik meneküléses jelenetben eltörte egyik lábcsontját, amikor egy szemeteskonténerbe ugrott, amibe valódi patkányokat raktak.

Azt a jelenetet, mikor Nicholas a San Francisco-öbölbe zuhan a taxival, egy kis hangterű rekeszben filmezték, amit egy hagyományos taxi hátsó ülésének megfelelően rendeztek be és három különböző kameraállásból vették fel.

Amikor Nicholas belép a Nikko Hotelbe, ugyanazt a helyszínt láthatjuk, ahol Arnold Schwarzenegger és Jamie Lee Curtis táncolt a Két tűz között (1994) című filmben. Ugyanitt látható egy rövid ideig a televízióban Tony Tedeschi szexfilm-csillag.

A két kéz, amit láthatunk a fürdőszobai jelenetben, a film operatőrének, Harris Savidesnek a kezei. Spike Jonze feltűnik egy kisebb cameoszerepben: ő az egyik orvos, aki megvizsgálja Nicholast, miután az leveti magát a tetőről.

Linda Manz, aki Terrence Malick 1978-as filmjében, a Mennyei napokban szerepelt, itt egy Amy nevű nőt alakít, aki Christine szobatársa. Abban a jelenetben, mikor Nicholas bemegy a kínai étterembe, a falon található egyik kép egy dedikált Linda Manz fotó a Mennyei napokból.

Eredetileg a CNN egyik bemondóját kérték volna fel ahhoz a jelenethez, ahol Nicholas a tévébemondóval társalog a tévéjén, de a tévétársaság akkori szabályzata megtiltotta a riportereknek, hogy fikciós filmekben szerepeljenek, ezért aztán a CBS veterán riportere, Daniel Schorr játszotta el a szerepet. (Érdekesség, hogy az 1. magyar változatban magázódnak, a 2.-ban viszont tegeződnek.)

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

A filmet elsősorban San Francisco városában forgatták, az utolsó jeleneteket a Palace Hotelben vették fel a Montgomery Streeten. A helyszín Fincher szándékos kiválasztásán alapult, mivel a város nagy jelentőségű volt Michael Douglas karrierjében. Olyan filmjei játszódtak itt, mint az 1970-es években vetített tv-sorozat, a San Francisco utcáin és az 1992-ben készült Elemi ösztön.

Nicholas filmbeli háza valójában a történelmi jelentőségű Filoli-kastély, ami San Franciscótól 40 km-re lévő Woodside-ban található.

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmet jól fogadták a kritikusok, hazájában 48 millió dollárt, Amerikán kívül 61 milliót hozott. A Rotten Tomatoes honlapon 79%-ot kapott, így kiérdemelte a "Friss" minősítést. A Metacritic 61 pontot adott a maximális 100-ból. Roger Ebert kritikus 3,5 pontra értékelte a filmet a 4-ből, külön megdicsérte a film fordulatait, Douglas alakítását és mondatait. Az Internet Movie Database oldalon 7,7 ponton áll, ami igen magasnak mondható összértékelés.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Játsz/ma (1. szinkron, 1998) az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  2. Játsz/ma (2. szinkron, 2001) az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. Játsz/ma (2. szinkron 1. módosítás, 2005) az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]