Erőszakos múlt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erőszakos múlt
(A History of Violence)
2005-ös német–amerikai film
Rendező David Cronenberg
Producer Chris Bender
J.C. Spink
AlapműJohn Wagner és Vince Locke: A History of Violence (képregény)
Műfaj
Forgatókönyvíró Josh Olson
Főszerepben Viggo Mortensen
Maria Bello
Ed Harris
William Hurt
Zene Howard Shore
Operatőr Peter Suschitzky
Vágó Ronald Sanders
Gyártás
Gyártó New Line Productions Inc.
BenderSpink
Ország USA
 Németország
Nyelv angol
Forgatási helyszín Toronto
Játékidő 96 perc
Költségvetés 32 millió dollár (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA New Line Cinema
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 2005. szeptember 23.
Magyarország 2006. november 24.
Korhatár18 IV. kategória (F/2332/J)
Bevétel USA 31 504 633 dollár
58 486 946 dollár[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Erőszakos múlt témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Erőszakos múlt (eredeti cím: A History of Violence) 2005-ben bemutatott dráma, thriller. Rendező David Cronenberg. A forgatókönyv John Wagner és Vince Locke A History of Violence című képregényén alapszik.

Cselekménye[szerkesztés]

Milbrook utcáin, valahol Észak-Amerika középső részén éli egyszerű, boldog családi életét Tom Stall feleségével és két gyermekével. Tom barátságos kisvendéglőjében tulajdonosként maga is a pult mögött méri a kávét, vendégei és munkatársai megbecsülésétől övezve. Ám két gonosztevő érkezik Tom vendéglőjébe, nyilvánvaló aljas szándékkal, csakhogy Tom profi módon lelövi a két bűnözőt az egyikük fegyverével, amikor azok az egyik női alkalmazottal erőszakoskodni akarnak, miközben a másik fegyvert szegez Tom fejének. Tomot kisvárosi hősként ünnepli a média, azonban hőstette nemcsak a tévéállomások figyelmét kelti föl. Feltűnik egy titokzatos és fenyegető fekete autó, benne három idegen. A Carl Fogarty névre hallgató férfi (akinek bal szeme csúnyán megsérült) azért jött a városba, mert meg van győződve arról, hogy Tom nem az, akinek vallja magát, hanem olyasvalaki, aki a múltban tönkretette őt.

Először 4-5 éves kislányukat majdnem elrabolják, majd amikor a fiát foglyul ejtik, azt követelik, hogy Tom (akit Joey-nak szólít az idegen) menjen velük. Amikor kényszeríteni akarják Tomot, hogy szálljon be a kocsiba a fiáért cserébe, Tom leüti az egyik támadót, a másikat lelövi az első fegyverével. Amikor a sérült szemű idegen őt akarja lelőni, Tom fia közbelép és a puskájukkal lelövi.

A helyi seriff ki akarja kérdezni Tomot a múltjáról, de ő ragaszkodik a saját verziójához, ti., hogy összetévesztik valakivel. A felesége azonban gyanakodni kezd, bár a rendőr előtt támogatja, amit Tom állít.

Nem sokkal később Tomot felhívja Richie, a maffiafőnök, aki valójában a bátyja, csak hosszú évekkel ezelőtt Tom megszakította vele a kapcsolatot. Tizenhat órás vezetés után érkezik meg a kastélyba, ahol a bátyja lakik. Richie úgy gondolja, hogy Tom (illetve valójában Joey) sok gondot okozott neki, egyrészt mert megölte az embereit, másrészt mert ezzel akadályozta az előmenetelét a maffia ranglétráján. Ezért meg akarja öletni Joey-t ott a helyszínen. Amikor egyik testőre fojtogatni kezdi Joey-t egy fémhúrral, Joey fejbe rúgja a fickót, a másik kettőt lelövi. Bátyja hiába lövöldöz utána, nem találja el. A maradék egy emberét utána küldi. Joey azzal is végez, majd a bátyját fejbe lövi.

Otthon, a családja körében fagyos hangulat fogadja a vacsoraasztalnál.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Tom Stall / Joey Cusack Viggo Mortensen László Zsolt
Edie Stall, a felesége Maria Bello Fullajtár Andrea
Carl Fogerty, a sérült szemű idegen Ed Harris Epres Attila
Richie Cusack, Tom bátyja William Hurt Végvári Tamás
Sam Carney seriff Peter MacNeill Kristóf Tibor

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]