Seann William Scott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Seann William Scott
Scott, az Amerikai pite: A találkozó 2012-es premierén Sydneyben.
Scott, az Amerikai pite: A találkozó 2012-es premierén Sydneyben.
Életrajzi adatok
Született 1976október 3. (44 éves)
Cottage Grove, Minnesota, Amerikai Egyesült Államok
Pályafutása
Iskolái Wisconsin–Madison Egyetem
Aktív évek 1996
Híres szerepei Steve Stifler
Amerikai pite 1. - 2. - 3. - A találkozó
Díjai
További díjak2002 - MTV Movie Awards
Legjobb csók

Seann William Scott weboldala
Seann William Scott IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Seann William Scott témájú médiaállományokat.

Seann William Scott (Cottage Grove, Minnesota, 1976. október 3. –) amerikai színész, komikus és producer. Legismertebb szerepét az Amerikai pite filmsorozatban (1999-2012) alakította, mint Steve Stifler. Emellett olyan filmekben szerepelt, mint a Végső állomás (2000), Cool túra (2000), Hé haver, hol a kocsim? (2000), Evolúció (2001), Az Amazonas kincse (2003), Hazárd megye lordjai (2005), Példátlan példaképek (2008), Két kopper (2010) és a Baromi őrjárat 2. (2018). A Jégkorszak mesesorozat (2006-2016) keretében négy színházi és két televíziós filmben hangoztatta Ropszt.

Életpálya[szerkesztés]

Anyja Patricia Ann Scott (leánykori nevén Simons) háztartásbeli, apja William Frank Scott gyári munkás. Profi baseball játékosnak készült. A színészi karrierje előtt dolgozott állatkertben, edzőteremben, raktárban és végül egy moziban. 1996-ban elindult Los Angelesbe szerencsét próbálni. Elrepülhetett New Yorkba az ABC tévécsatorna All My Children című sorozatának próbafelvételére. Nemsokára Seann kosárlabdázó lett a Sunny Delight üdítő hirdetésben, szerepelt a Something So Right és a Born into Exile tévésorozatokban, az Aerosmith Hole in My Soul című videóklipjében, és visszatérő karaktere volt az Unhappily Ever After és a Sweet Valley High című szériáknak.

1999-ben bekerült Paul Weitz rendező kiszemeltjei közé az Amerikai pite stábjába. Az ártatlanságuk elvesztésén munkálkodó fiatalok mellett Scott a bulihuligánt, az állandóan szexelni akaró Stiflert alakította, és a tinivígjáték meglepő sikert aratott.

Miután hazautazott, Todd Philips rendező egy utazós filmben ajánlott szerepet Scottnak. A Cool túrában Seann, a három egyetemista cimbora egyikét, E.L.-t alakítja, akik a New York melletti Ithaca városából egészen Austinig, Texas szívéig utaznak, hogy visszaszerezzenek egy videókazettát, amely egyikük félrelépését örökíti meg. Az ifjú színész következő mozija, James Wong Végső állomása már nem kacagtatta meg a nézőket, ugyanis thriller volt, de főszereplői kétségtelenül a fiatal generációt képviselték, élükön Kerr Smithtel és Devon Sawával, az utóbbi Alexet játszotta, a jövőbe látó ifjoncot, aki megmenti osztálytársait egy repülőgép-katasztrófától. A szerencsétlenség jeleneteinek forgatása során Seann és Kerr Dramamine-t, azaz utazási rosszullét elleni tablettát vettek be, amelytől kis híján álomba szenderültek, így nem is filmezték őket premier plánban...

A jóképű Scott és a hasonlóan vonzó külsejű Ashton Kutcher a Hé haver, hol a kocsim? című filmben azonban több közeli felvételt érdemelt. A két barátról, Jesse-ről és Chesterről szóló történet ismét nevetésre ingerelte a nézőket, majd az Amerikai pite második része következett, amelyben Scott figurája egyszerre két lánnyal kavart, de a mozi az ő szempontjából másról is nevezetes, ugyanis az MTV Movie Awards-on Seann William Scott és Jason Biggs kapta a legjobb filmes csókért járó díjat, mivel a Pite egyik jelenetében feledhetetlen összeborulást produkáltak. Scott megköszönte minden valaha volt barátnőjének, akik a hatodik osztály óta "képezik", hogy hozzásegítették a kitüntetéshez.

A kavarásra lehetősége volt Kevin Smith Jay és Néma Bob visszavág című filmjében is, amelyben ugyan csak egy kis jelenete volt, viszont mint nagy Shop-show- és Kevin Smith-rajongó, kapott a lehetőségen, hogy a rendezővel dolgozhat. A Shop-show-t azon a környéken forgatták, ahol Seann lakott, a film plakátja ott díszelgett az ágya fölött, tehát azonnal igent mondott a felkérésre.

Persze Ivan Reitmant sem utasíthatta vissza, akinek Evolúció című vígjátékában David Duchovny és Julianne Moore mellett Seann kapta a vagány tűzoltótanonc szerepét, akinek szintén feltűnnek a Földre pottyant idegenek. David Schneider rendezőnek is feltűnt a tehetséges Scott, és rá osztotta Kasszafúrás techno zenére című mozija főszerepét, amelyben Seann egy olyan fickót alakít, aki bátyja adósságainak kifizetése érdekében kénytelen nagy balhéban gondolkodni, hogy összeszedje a pénzt.

A valóságban Scott nem panaszkodhat a honoráriumára, nyugodtan költheti a pénzt, igaz, szülei kissé rossz néven vették, amikor a tetoválószalonban hagyott egy kisebb összeget, ugyanis a bal csípőjén egy tört szív, az alkarján egy sárkány, a bal csuklóján pedig a végtelen jele díszeleg.

A balhé nem állt távol következő figurájától sem, Az Amazonas kincsében az általa megformált Travis régész és kalandor szeretne lenni, és ezért az indiánok rég elveszett kincsét, az El Gatót keresi a dzsungelben. És ez minden baj oka, mert meg is találja. Scott partnere The Rock volt, és a forgatás előtt a fiatalember kénytelen volt némi izmot magára szedni az edzőteremben, hogy felvehesse a versenyt kollégájával.

Az Amerikai pite: Az esküvőben, a tinivígjáték harmadik részében Seann karaktere, Stiffler is versenyez egy lányért, beveti "karizmatikus báját", ráadásul táncjelenetéért megkapta az MTV 2004-es Movie Awardját. A korábbi testedzés is eredményesnek bizonyult, ugyanis miután Heath Ledger próbafelvétele nem sikerült, Chow Yun-Fat oldalán ő kapott főszerepet a Golyóálló szerzetesben, ahol beletanult a harcművészetekbe is.

Aztán újabb visszautasíthatatlan ajánlat érkezett, ugyanis Jay Chandrasekhar a Hazárd megye lordjai című, 1979 - 1985 között hat évadot megért sikeres tévésorozat filmváltozatára készült, és Bo szerepére kérte fel Scottot. - Nagy rajongója voltam a sorozatnak, és biztos voltam benne, hogy szórakoztató lesz a forgatás. Olyan srácot kell alakítanom, aki imádja a gyors kocsikat, a szép nőket és a jó erős italt. A történet főhősei, a két rosszéletű unokatestvér - Luke-ot Johnny Knoxville alakítja - ritkán választják a törvényes megoldásokat: és mivel főfoglalkozásban alkoholcsempészettel foglalkoznak, a helyi rendőrség járőrei igen gyakran próbálják utolérni 69-es Dodge Chargerjüket. És ők ezt is nagyon élvezik... A közönség is így volt a vígjátékkal, és Scott népszerűsége tovább növekedett.

Persze neki sem sikerülhet minden, az Elizabethtown férfi főszerepe ugyanis nem neki, hanem Orlando Bloomnak jutott. És még akad valami, amiben hiányt szenved: egy barátnő, akivel kapcsolatban az a legfőbb elvárása, hogy birtokában legyen a józan észnek, ugyanis Seann szeret álmodozni, és jó lenne, ha valaki néha visszarángatná a földre. Persze akad olyan álma is, amelyet valóra váltott, nevezetesen alapított egy produkciós céget, az Identity Filmst, amelyben Graham Larson producer a társtulajdonos. Terveik között szerepel a Gregoire Moulin Against Humanity, a The Untitled Camp Project és a The Optimist.

2006-ban újra Dwayne Johnsonnal játszott együtt a Káosz birodalma című filmben, ami egy 2008-ban játszódó zenés vígjáték, amely a Los Angelest elárasztó háromnapos hőhullám egy hatalmas július negyedik-i partiban éri el a csúcspontját, és még abban az évben forgatták a Csöbörből vödörbe című drámát, amelyben Scott egy hajléktalan életét meséli el. Scott 2006 őszén Craig Gillespie rendezővel az Anyámon a tanáromot forgatta, amelyben Billy Bob Thornton és Susan Sarandon volt a partnere. A történet főszereplője egy fiatalember, aki visszatér a szülővárosába, hogy megakadályozza anyja házasságát régi általános iskolai tornatanárával, aki pokollá tette az ő és osztálytársai életét. 2008-ban Paul Ruddal játszott együtt a Példátlan példaképekben, de még Az előléptetés és az Ütős csapat -ban is találkozhatunk Scott-tal. 2012-ben visszatér Steve Stifler szerepébe az Amerikai pite: A találkozó című vígjátékba, ami a sorozat negyedik része.

Állandó magyar hangja Gáspár András.

Filmográfia[szerkesztés]

Filmjei[szerkesztés]

Film
Év Magyar cím
Eredeti cím
Szerep Magyar hang Rendező Megjegyzés
2018
Bloodline
Evan Cole Henry Jacobson
2018 Baromi őrjárat 2.
Super Troopers 2
Callaghan járőr Gáspár András Jay Chandrasekhar cameoszerep
2017 -
Goon: Last of the Enforcers
Doug Glatt Jay Baruchel exkluzív producer is.
2016 Jégkorszak – Húsvéti küldetés
Ice Age: The Great Egg-Scapade
Ropsz Gáspár András Ricardo Curtis szinkronhang
2016 Jégkorszak – A nagy bumm
Ice Age: Collision Course
Ropsz Gáspár András Mike Thurmeier szinkronhang
2015 -
Just Before i Go
Ted Morgan Courteney Cox
2013 Movie 43: Botrányfilm
Movie 43
Brian Gáspár András Elizabeth Banks szegmens: "Boldog születésnapot!"
2012 Jégkorszak 4. – Vándorló kontinens
Ice Age: Continental Drift
Ropsz Gáspár András Steve Martino szinkronhang
2012 Amerikai pite: A találkozó
American Pie: Reunion
Steve Stifler Gáspár András Paul Weitz exkluzív producer is.
2011 Jégkorszak – Állati nagy karácsony
Ice Age: A Mammoth Christmas
Ropsz Gáspár András Karen Disher szinkronhang
2011 Hoki-koki
Goon
Doug Glatt Varga Gábor Michael Dowse
2011 Végső állomás 5.
Final Destination 5
Billy Hitchcock Minárovits Péter Steven Quale Archive felvétel
2010 Két kopper
Cop Out (A Couple of Dicks)
Dave Gáspár András Kevin Smith
2010 Jackass 3D
Jackass 3D
Önmaga
(cameoszerep)
Gáspár András Jeff Tremaine cameoszerep
2009 Ütős csapat
Balls Out: Gary the Tennis Coach
Gary Houseman Varga Gábor Danny Leiner producer is.
2009 51-es bolygó
Planet 51
Skiff Görög László Jorge Blanco szinkronhang
2009 Jégkorszak 3. – A dínók hajnala
Ice Age: Dawn of the Dinosaurs
Ropsz Gáspár András Carlos Saldanha szinkronhang
2008 Az előléptetés
The Promotion
Doug Stauber Gáspár András Steve Conrad
2008 Példátlan példaképek
Role Models
Anson Wheeler Gáspár András David Wain
2007 Anyámon a tanárom
Mr. Woodcock
John Farley Gáspár András Craig Gillespie
2007 Csöbörből vödörbe
Trainwreck: My Life as an Idoit
Jeff Nichols Csőre Gábor Tod Harrison Williams
2006 Jégkorszak 2. – Az olvadás
Ice Age 2 - The Meltdown
Ropsz Gáspár András Carlos Saldanha szinkronhang
2006 A Káosz birodalma
Southland Tales
Roland Taverner Tóth Roland Richard Kelly
2005 Hazárd megye lordjai
The Dukes of Hazzard
Bo Duke Gáspár András Jay Chandrasekhar Jelölve – MTV Movie Award a legjobb csapatnak
(Jessica Simpson és Johnny Knoxville személyében)
2003 Az Amazonas kincse
The Rundown
Travis Alfred Walker Gáspár András Peter Berg
2003 Sulihuligánok
Old School
Peppers Szatmári Attila Todd Phillips
2003 Golyóálló szerzetes
Bulletproof Monk
Kar Viczián Ottó Paul Hunter
2003 Amerikai pite: Az esküvő
American Wedding
Steve Stifler Gáspár András Paul Weitz
2002 Kasszafúrás techno zenére
Stark Raving Mad
Ben McGewen Gáspár András Drew Daywalt
2001 Jay és Néma Bob visszavág
Jay and Silent Bob Strike Back
Brent Karácsonyi Zoltán Kevin Smith
2001 Amerikai pite 2.
American Pie 2
Steve Stifler Gáspár András Paul Weitz Teen Choice Awards
MTV Movie Award a legjobb csókért (Jason Biggs-el)
Jelölve – MTV Movie Award a legjobb színésznek
2001 Evolúció
Evolution
Wayne Grey Holl Nándor Ivan Reitman
2000 Cool túra
Road Trip
E. L. Holl Nándor Todd Phillips
2000 Hé haver, hol a kocsim?
Dude, Where's My Car?
Chester Greenburg Minárovits Péter Danny Leiner
2000 Végső állomás
Final Destination
Billy Hitchcock Minárovits Péter James Wong
1999 Amerikai pite
American Pie
Steve Stifler Gáspár András Paul Weitz Teen Choice Awards
1997
Born Into Exile
Derek Eric Laneuville Debütáló film

Televíziós sorozatai[szerkesztés]

Sorozat
Év Magyar cím
Eredeti cím
Szerep Megjegyzés
2018 Halálos fegyver
Lethal Weapon
Wesley Cole Főszereplő (3. szezon)
magyar hang: Gáspár András
2013 Felhőtlen Philadelphia
It's Always Sunny in Philadelphia
Country Mac Epizód: "Mac napja"
2001 Saturday Night Live
Saturday Night Live
Házigazda Epizód: "Seann William Scott/Sum 41"
1998
Something So Right
Preston Epizód: "Dupla vagy semmi szabvány"
1996
Unhappily Ever After
Moondoggie Epizód: "Tengerparti buli"

Díjak, jelölések[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]