Chow Yun-fat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chow Yun-fat
2007-ben Hongkongban
2007-ben Hongkongban
Született1955május 18. (68 éves)
Lamma-sziget, Hongkong
Állampolgársága
Nemzetiségekínai
HázastársaCandice Yu (1983–1983)
Jasmine Chan (1986–)
ÉlettársaIdy Chan
Foglalkozása
IskoláiLiu Po Shan Memorial College
Kitüntetései
 • Golden Horse Award for Best Leading Actor (1985)[1]
 • Golden Horse Award for Best Leading Actor (1987)[2]
 • Silver Bauhinia Star (2003)
Színészi pályafutása
Aktív évek1974 – napjainkig
Műfajokkantopop
Tevékenységszínész
Díjai

A Wikimédia Commons tartalmaz Chow Yun-fat témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Chow Yun-fat (hagyományos kínai: 周潤發; egyszerűsített kínai: 周润发; pinjin: Zhōu Rùnfā, magyaros átírásban: Csou Zsun-fa; jűtphing: Zau1 Jeon-faat, magyaros: Cau Jőn-fát) (Lamma-sziget, Hongkong, 1955. május 18.) kínai színész. A Hong Kong Film-díjas színész John Woo rendezővel való együttműködése miatt ismert Ázsiában. Legismertebb filmjei közé tartozik a Szebb holnap, A bérgyilkos és a Tigris és sárkány. Főként drámai szerepekben játszik, háromszor nyert Hong Kong Film Awards díjat a Legjobb színész kategóriában és két Golden Horse-díjat Tajvanon ugyanezen kategóriában.[3]

Korai évek[szerkesztés]

Chow Hongkongban született; édesanyja takarítónő volt és zöldségtermesztő, apja egy olajtársaság tankhajóján dolgozott.[4] Hakka származása miatt[5] egy földművelő közösségben nőtt fel Lamma Islandon egy olyan házban, ahol még elektromos áram sem volt.[6] Mindennap hajnalban kelt, hogy édesanyjának segítsen gyógyfűzselét és hakka teapudingot árulni az utcákon, délutánonként pedig a földeken dolgozott. Tízéves korában a család Kowloonba költözött. Tizenhét évesen kilépett az iskolából, hogy munkájával családját támogassa: liftesfiúként, postásként, fényképezőügynökként, taxisofőrként dolgozott.[7]

Élete akkor változott meg, amikor válaszolt egy újsághirdetésre, és egy helyi tv-állomás elfogadta színészgyakornoki jelentkezését. Hároméves szerződést írt alá stúdióval, és elkezdődött színészi pályája. Jó külsejével és könnyed stílusával Chow szívtipró lett, és arca megszokottá vált a szappanoperákban, melyeket külföldre is eladtak.

Karrier[szerkesztés]

Chow-nak nem telt sok időbe, hogy ismert legyen a neve Hongkongban. Első szerepe a The Bund című sorozatban sztárrá tette őt. A sorozat egy gengszter felemelkedéséről és bukásáról szól Sanghaj 1930-as éveiben. Ez egyike volt a legnépszerűbb televíziós sorozatoknak, amit Hongkongban készítettek, és Ázsia-szerte hatalmas sikert aratott.

Bár Chow televíziós sikerei folytatódtak, célja azt volt, hogy moziszínész legyen. Alkalmi próbálkozásai alacsony költségvetésű mozifilmekben katasztrofálisak voltak. A siker végül akkor talált a színészre, amikor John Woo-val kezdett együtt dolgozni az 1986-os gengszterfilmben, a Szebb holnap című akció-drámában. A film hatalmas kasszasiker lett Ázsiában, Chow és John Woo pedig szupersztárok: ez a film hozta Chow első Hong Kong Film-díját a Legjobb színész kategóriában. Hongkong történetének legjobban hozó filmje és a későbbi hongkongi gengszterfilmek számára sablonná vált. Kihasználva a sikert, Chow végleg felhagyott a televíziózással, és a Szebb holnapban alakított karakterhez hasonló kungfu- és vérontó akciófilmek sztárja lett. Ilyen filmjei voltak a Szebb holnap 2. 1987-ben, Lángoló börtön, Lángoló börtön 2. és A bérgyilkos 1989-ben, a Szebb holnap 3. 1990-ben és City on Fire 1992-ben, ami Quentin Tarantinót a Kutyaszorítóban című filmjére inspirálta.

Chow legismertebb szerepeiben tisztességes keményfiút alakított, akár a zsaruk, akár a bűnözők oldalán, de komédiákban is megfordult, mint a Big Man, a Now You See Love, Now You Don’t, vagy olyan romantikus kasszasikerekben, mint a Love in a Fallen City és az An Autumn’s Tale, melyért Golden Horse-díjban részesült. Különböző típusú karaktereit egyesítette 1989-ben a God of Gamblers című Wong Jing által rendezett filmet, melyben felváltva alakított szívtiprót, komikust és akcióhőst. A film nagy meglepetést keltett, óriási népszerűségre tett szert, megdöntötte Hongkongban minden idők mozibevételét, és egész sorozat kaszinós film létrejöttét vonta maga után.

A Los Angeles Times szerint Chow Yun-fat „a legkirályabb színész a világon”. Hongkong egyik legnagyobb sztárjaként Chow Hollywoodba költözött a 90-es évek közepén; kísérlete, hogy ázsiai sikerét megduplázza, kudarcba fulladt. Első két filmje, a Gyilkosok gyilkosa és a Mocskos zsaruk csalódás volt a mozinézők számára. 1999-ben az Anna és a király című filmben Jodie Fosterrel játszott együtt, ám a jegyeladások ez esetben is alul teljesítettek. Mivel Chow képtelen volt az ázsiai sztereotípia alól kibújni, inkább kihasználta azt a 2000-ben készült Tigris és sárkány főszerepének elfogadásával. Ez mind a nemzetközi mozilátogatók, mint az Oscar-díj szempontjából sikeresnek bizonyult. 2003-ban ismét Hollywoodba ment, ahol egy újabb sztereotip karaktert vállalt a Golyóálló szerzetes című film főszereplőjeként Seann William Scott mellett. 2006-ban a Zhang Yimou által rendezett Aranyvirág átka című filmben Gong Li-vel játszott együtt.

2007-ben a tizenhat díjat és rengeteg jelölést kapott A Karib-tenger kalózai: A világ végén kalózkapitányát játszotta.[8] Karakterét nem fogadták nagy örömmel Kínában, a kritikák szerint „becsmérli és megalázza a kínaiakat”.[9] A cenzúra ellenére a film eredeti változata elérhető volt a feketepiacon a kormány beavatkozása nélkül, mert a nézők látni akarták Chow Yun-fatet, akinek sikerült túljutnia az ázsiai típusszerepeken.

Chow gyakran vágyott arra, hogy komoly drámai szerepben is játszhasson Hollywoodban,[10] mivel legtöbbször az ázsiai akcióhős szerepében kerül a mozivászonra.

A Dragonball: Evolúció című valós színészekkel készített filmben, mely Amerikában elég rossz fogadtatásra talált[11] és világszerte csak 57 millió dollárt hozott,[12] Chow Yun-fat játszotta Roshi mester szerepét.

2010-ben a színész két történelmi filmjét mutatták be, a Confucius-t és a Sanghaj című krimidrámát. Az előbbi negatív visszhangjait Chow Yun-fat kantoni akcentusa és akciósztár előélete okozta.[13][14][15] Az utóbbinál a film vitatott korszakbeli témája okozott problémát, a kínai kormány visszavonta a Weinstein Company engedélyét egy héttel a forgatás tervezett kezdete előtt.[16]

Könyv[szerkesztés]

2008. június 26-án Chow Yun-fat Hongkongban kiadta első fotógyűjteményét, melyben filmforgatásokon készült képek láthatók. Könyve eladásának bevételével a szecsuani földrengés áldozatait támogatja. A Louis Vuitton által publikált kiadványt Vuitton hongkongi és párizsi üzleteiben árusították.[17]

Magánélet[szerkesztés]

Chow kétszer nősült meg, először 1983-ban Candice Yu (余安安; pinjin: Yú Ānan) ázsiai színésznőt vette el, házasságuk kilenc hónapig tartott. 1986-ban a szingapúri Jasmine Tant (egyszerűsített kínai: 陈萫莲; hagyományos kínai: 陳薈蓮; pinjin: Chén huilián) vette feleségül. Gyermekük nincs, Chownak egy keresztlánya van, Celine Ng, egy korábbi gyerekmodell.

Chow 1989-ben egy kozmetikai műtéten esett át, szemhéját varratta fel.

Filmjei[szerkesztés]

Díjak, jelölések[szerkesztés]

[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://www.goldenhorse.org.tw/awards/nw?serach_type=award&sc=8&search_regist_year=1985
 2. http://www.goldenhorse.org.tw/awards/nw?serach_type=award&sc=8&search_regist_year=1987
 3. a b Chow Yun-fat díjai és jelölései (angol nyelven). IMDb.com. (Hozzáférés: 2009. november 28.)
 4. Chow Yun-Fat Biography (angol nyelven). filmreference.com. (Hozzáférés: 2009. november 29.)
 5. Slotek, Jim: Martial parts (angol nyelven). Jam! Showbiz. [2012. július 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 29.)
 6. Day, Anna: Chow Yun-Fat - CHOWING THE FAT; HOW EASTERN HERO CHOW YUN-FAT CAME TO HOLD THE WEST HOSTAGE (angol nyelven). highbeam.com, 2003. április 18. [2012. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 29.)
 7. Boland, Rory: Hong Kong feels like a movie set because it is (angol nyelven). The Boston Globe, 2007. július 15. (Hozzáférés: 2009. november 29.)
 8. „A Karib tenger kalózai: A világ végén” díjai és jelölései (angol nyelven). IMDb.com. (Hozzáférés: 2009. november 29.)
 9. China launches successful anti-piracy program against movie pirate (angol nyelven). Imagethief (eredeti: AFP), 2007. június 17. [2008. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 29.)
 10. Chow Yun-Fat Biography (angol nyelven). Answers.com. (Hozzáférés: 2009. november 29.)
 11. Dragonball Evolution (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2009. november 29.)
 12. Dragonball Evolution (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2009. november 29.)
 13. Chow Yun-fat seeks to play Confucius (angol nyelven). China Daily, 2009. március 5. [2010. január 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 22.)
 14. Can Chow play Confucius? (angol nyelven). The Straits Times, 2009. március 31. (Hozzáférés: 2010. augusztus 22.)
 15. Lam, Perry. „He's not there”. Muse Magazine 37, 95.o. o.  
 16. "Shanghai" to Hit Chinese Screens in June (angol nyelven). english.cri.cn, 2010. május 6. [2010. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 24.)
 17. Crouching Tiger' actor launches book for benefit of Chinese quake victims (angol nyelven). GMA News, 2008. június 26. [2011. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 29.)

További információk[szerkesztés]