A selyemút árvái

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A selyemút árvái
(The Children of Huang Shi
黄石的孩子)
2008-as kínai–német–amerikai film
Rendező Roger Spottiswoode
Producer Arthur Cohn
Wieland Schulz-Keil
Jonathon Shteinman
Műfaj
Forgatókönyvíró Jane Hawksley
James MacManus
Főszerepben Jonathan Rhys Meyers
Radha Mitchell
Chow Yun-fat
Michelle Yeoh
Guang Li
Zene David Hirschfelder
Operatőr Zhao Xiaoding
Vágó Geoffrey Lamb
Gyártás
Ország Ausztrália
 Kína
 Németország
Nyelv angol, kínai, japán
Játékidő 125 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Sony Pictures Classics
BemutatóÁzsia - 2008. április 3.
USA - 2008. május 23.
Bevétel 7 782 470 dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A selyemút árvái (The Children of Huang Shi, kínai: 黄石的孩子; munkacímek: The Bitter Sea, Escape from Huang Shi és Children of the Silk Road) egy 2008-ban bemutatott kínai film. Főszereplői Jonathan Rhys Meyers, Radha Mitchell, Chow Yun-fat és Michelle Yeoh.

Cselekmény[szerkesztés]

George Hogg (Jonathan Rhys Meyers), egy fiatal brit újságíró Hertfordshire-ből. 1938-ban, amikor a japánok megszállták Kínát, vöröskeresztes munkásnak álcázva beszökik Nankingba (Kína), hogy a világot a valóságról tájékoztassa a kínai helyzettel kapcsolatban. Szemtanúja lesz és fényképeket készít arról, amikor a japánok összeterelnek és halomra lőnek egy nagy csoport kínait. Emiatt a japánok őt is elfogják és ki akarják végezni, de Chen Han Sheng (Chow Yun-fat), egy kínai kommunista ellenálló megmenti őt. Miközben a város romjai közt rejtőznek, Hogg látja, amint két kollégáját is kivégzik a japánok, és kiáltásával leleplezi rejtekhelyüket. Menekülés közben Hogg megsérül. Felépülése után Chen a Huang Shi-beli árvaházba viszi, hogy Lee Pearson (Radha Mitchell) amerikai nővér segítségére legyen. Az árvaházban hatvan fiú él, akik érkezése után botokkal támadnak Hoggra. Lee időben érkezik, hogy megfékezze a gyerekeket. Megfenyegeti őket, hogy ha így folytatják, elhagyja őket és ők gyógyszerek és étel nélkül egyedül maradnak az árvaházban. Lee ezután távozik egy időre, Hogg pedig úgy dönt, nem hagyja magára a fiúkat. Kivívja a gyerekek elismerését azzal, hogy tanáruk lesz, hogy ételt szerez nekik, hogy rendbe hozza a világítást.

Attól tartva, hogy a nacionalista sereg be akarja sorozni a fiúkat a japánok elleni harcra, Hogg úgy dönt, vállalják a három hónapos utat, hogy eljussanak Shandanba, ami 700 mérföldes gyaloglást jelent a csapatnak hidegben is, hóban is, több ezer méteres hegyekben is. Szerencséjükre az út utolsó 200 mérföldjére kölcsönkapnak négy teherautót. Célhoz érésük után új épületben ismét beindítják az árvaházat, a tanítást, a mezőgazdaságot. 1945-ben Hogg a tetanusz áldozatává válik, nem sikerül időben ellenszert kapnia. Chen ezután érkezik meg hozzájuk, hogy Lee-t megpróbálja ismét a harctérre hívni, azonban a nővér a fiúkkal akar maradni.

A film utolsó képsoraiban a valós eseményeken alapuló történet már megöregedett túlélőivel láthatók rövid riportok.

Szereplők[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

A film vegyes kritikákat kapott a nyugati kritikusoktól. A Rotten Tomatoes oldalán 31%-ra értékelték a vélemények alapján.[2] A Metacritic oldalon közepes pontszámot (49) kapott.[3] A The New York Times összességében pozitív kritikát közölt, dicsérve a színészi játékot és a "háború sújtotta Kína realisztikus ábrázolását".[4] A Movies Online oldalán a cikkíró, Robert Bell a díszlettervezést és operatőri munkát elismeréssel jutalmazta, ám a rendezést és vágást negatívan értékelte. A színészek munkáját Bell megbízhatónak és profinak jellemezte.[5]

A film sok bírálatot kapott, amiért kihagyták a történetből Rewi Alley, egy új-zélandi kommunista szerepét, aki a kínai forradalom ünnepelt alakja volt. Alley kihagyását otromba megtévesztésnek minősítette egy kritikusa.[6] Szintén negatív visszhangja volt Radha Mitchell alakításának, amiért az általa játszott, és eredetileg új-zélandi karaktert, Kathleen Hall-t, amerikaiként mutattak be a filmben.[7]

A filmet 2008-ban AFI-díjra (Australian Film Institute) jelölték a Legjobb jelmez és Legjobb díszlet kategóriában, illetve 2009-ben Guang Li-t jelölték a Young Artist Awardra nemzetközi filmben nyújtott alakításáért.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'The Children of Huang Shi (2008)' (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  2. 'The Childre of Huang Shi Movie Review'. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  3. 'The Children of Huang Shi Reviews'. Metacritic. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  4. Catsoulis, Jeanette: 'Movie Review The Children of Huang Shi (2008)' (angol nyelven). The New York Times, 2008. május 23. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  5. Bell, Robert: 'The Children of Huang Shi Movie Review' (angol nyelven). moviesonline.ca. (Hozzáférés: 2010)
  6. Byrnes, Paul: 'Children Of The Silk Road' (angol nyelven). smh.com.au, 2008. július 3. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  7. 'Film review: Children of the Silk Road' (angol nyelven). stuff.co.nz. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  8. 'The Children of Huang Shi - Awards'. IMDb. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)

További információk[szerkesztés]