Az aranyszirmok átka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az aranyszirmok átka
(Curse of the Golden Flower)
2006-os hongkongi–kínai film
Alternatív cím: Aranyvirág átka
RendezőZhang Yimou
ProducerWilliam Kong
Zhang Weiping
Zhang Yimou
AlapműCao Yu: Thunderstorm (雷雨 Leiyu)
Műfaj
ForgatókönyvíróZhang Yimou
FőszerepbenChow Yun-fat
Gong Li
Jay Chou
ZeneUmebajasi Sigeru
OperatőrZhao Xiaoding
JelmeztervezőChung Man Yee
DíszlettervezőHuo Tingxiao
Gyártás
Ország Kína
Nyelvmandarin nyelv
Játékidő114 perc
Költségvetés45 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA - Sony Pictures Classics
 Hongkong - Edko Film
Bemutató Kína 2006. december 21.
 USA 2006. december 21.
 Egyesült Királyság 2007. április 13.
Díj(ak)Szaturnusz-díj
Hong Kong Film Awards
Hong Kong Film Critics Society Awards
Shanghai Film Critics Award
Art Directors Guild
Costume Designers Guild Awards
Bevétel78 568 977 dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az aranyszirmok átka (egyszerűsített kínai: 满城尽带黄金甲; hagyományos kínai: 滿城盡帶黃金甲; pinjin: Man cheng jin dai huang jin jia) egy 2006-ban bemutatott kínai epikus filmdráma Zhang Yimou rendezésében. Főszereplői Chow Yun-fat, Gong Li és Jay Chou.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet a Tang-dinasztia idején játszódik a kínai császári palotában. Ping császár (Chow Yun-fat) és másodszülött fia, Jai herceg (Jay Chou) hazaérkezik a palotába, ahol a császárné a Krizantém-fesztiválra készülődik. A családban nem éppen barátságos hangulat uralkodik. A császár első felesége után vágyódik, a jelenlegi császárné az elsőszülött, Wan herceggel (Liu Ye) folytatott intim kapcsolatot éveken át, mely azonban véget érni látszik, mivel a herceg a birodalmi orvos lányába szerelmes. A legfiatalabb Yu herceg a háttérből figyel mindig baljósan. A császár rendszeresen mérgezi feleségét, parancsára méreggel kevert gyógyszer kell szednie. A történetben fény derül arra, hogy az orvos felesége volt Ping császár első felesége és Wan herceg anyja, akit azonban a császár börtönbe záratott, arcát megbélyegeztette. Börtönből való szökése után lett a császári orvos felesége. A császárné az orvos feleségének segítségével megtudja az igazságot súlyosbodó állapotának okáról, és Jai herceget is beavatva puccsra készülnek. Tízezer katona segítségével lemondásra akarja kényszeríteni Ping császárt, mindezt a Krizantém fesztivál éjjelére tervezi.

Wan herceget a császárné rajtakapja az orvos lányával, a császár pedig az orvos feleségétől akar szabadulni, így a birodalmi orvost kinevezi Suzhou kormányzójává, hogy családjával együtt eltávolítsa a palotából. Közben azonban rájuk küldi harcosait, hogy gyilkolják meg az egész családot.

Szeretője segítségével Wan herceg tudomására jut, hogy mit tervez a császárné, ám nem hajlandó részt venni benne. Ő követné a trónon apját, így mindenki azt hinné, a puccs ötlete tőle származik. Kétségbeesett helyzetében Wan végezni akar magával, ám önmagának okozott sérülése nem halálos. Betegágyán apja elárulja elsőszülött fiának, hogy tudott az ő és a császárné között folyt viszonyról.

A fesztivál éjjelén az orvos felesége lányával sikeresen megmenekül orgyilkosai elől, de mielőtt a palotában megállítják és megölik őket, a császárné elárulja Wan hercegnek, hogy a nő az anyja, így szeretője egyben a testvére is. Váratlanul a mindig háttérből figyelő fiatal Yu herceg leszúrja az elsőszülöttet, mire a császár agyonveri őt.

Jai herceg vezetésével a több ezernyi krizantémmal díszített ruhájú katona megtámadja a palotát. Elsöprőnek tűnő rohamukat még elsöprőbb ellentámadás veri vissza, és a hercegen kívül mindenkit legyilkolnak. A film zárójelenetében Jai elárulja apjának, hogy nem a trónért, hanem anyja mérgezése miatt vett részt a puccsban. A császár kegyelmet ajánl a lázadást vezető hercegnek. Feltétele, hogy ezentúl a hercegnek saját kezével kell felszolgálnia anyjának a két óránként elfogyasztandó mérget, a herceg azonban inkább öngyilkos lesz.

Szereplők[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

Az aranyszirmok átka számos díjat nyert meg vagy jelölték rá. Jelölték Oscar-díjra a legjobb jelmeztervezés kategóriájában, Szaturnusz-díjra a Legjobb nemzetközi film kategóriában, illetve Asian Film Awardra, Hundred Flowers Awardra, Image Awardra, Golden Reel Awardra és Satellite Awardra.[2] Hong Kong Film-díjat tíz jelölés mellett négy kategóriában meg is nyerte (legjobb színésznő, díszlet, jelmez és filmzene kategóriákban).[3] Szaturnusz-díjat[4] és Costume Designers Guild Awards-ot nyert a jelmez-, és Art Directors Guild díjat a díszlettervezésért.[5]

A Hong Kong Film Critics Society Awardsot a legjobb színésznőként Gong Li,[6] és Shanghai Filmkritikusok díját legjobb színészként Jay Chou szerezte meg.[7]

A film egyik legfőbb ismérve és erénye a hihetetlen látványvilág, nem véletlen tehát a díjak és jelölése száma a díszlet- és jelmeztervezés terén. „A néző az első öt perc után émelyegni kezd a sok arany, ezüst, drágakő látványától... szinte alig-alig tudja megjeleníteni ezt a hihetetlenül aprólékosan megalkotott végtelen csillogást. A kosztümök a végtelenségig túl vannak bonyolítva és díszítve, a díszletek pedig szinte roskadoznak a rengeteg arany stukkó alatt...„ Az azsiafilm.hu szerint ez a túlzás Zhang Yimou rendezői eszköze, mivel az uralkodó család nem kitalált személyekből áll, hanem valójában létezett, így indokolja ennek a túldíszítettségnek a létét. A kritika írója szerint a remek színészi játék hatására az egész giccshalmaz hihetővé és természetessé válik.[8] Az asiafan.hu-n azt olvashatjuk, a film egy „klasszikus, színházi értelmében is dráma, jól kidolgozott, izgalmas, mesterien építkező történet, happyend nélkül”.[9]

A Rotten Tomatoes 66%-ra,[10] a Metacritic 100-ből 70 pontra értékelte a filmet a kritikákat összesítve.[11] Richard Corliss, a Time Magazine kritikusa dicsérte a filmet ragyogó operaszerű megjelenése miatt.[12] A Los Angeles Times cikke azt írja, a film egy történelmi betekintés, átitatva a félelmetes pompával és a palotában folyó halálos intrikákkal, mely végül egy fantasztikus csatajelenettel és egy epikus tragédiával végződik.[13]

Ezzel szemben a The Hollywood Reporter azt állítja, Zhang Yimou részéről egy félresikerült vállalkozás volt a film,[14] és egy másik kritikus is a rendező korábbi munkáinál gyengébbnek ítéli meg ezt a produkciót.[15]

Források[szerkesztés]

  1. 'Curse of the Golden Flower (2006)'. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. augusztus 14.)
  2. ''Curse of the Golden Flower - Awards. IMDb. (Hozzáférés: 2010. augusztus 14.)
  3. 'Fuzi Sweeps Hong Kong Film Awards'. china.org. (Hozzáférés: 2010. augusztus 14.)
  4. 'Past Saturn Awards'. saturnawards.org. [2010. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 14.)
  5. 'Curse of the Golden Flower Costume Designer Heads to Oscars'. china.org, 2007. február 26. (Hozzáférés: 2010. augusztus 14.)
  6. 'Hong Kong Film Critics Awards 2007'. altfg.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 14.)
  7. 'Shanghai Film Critics Association Awards 2007'. altfg.com. [2011. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 14.)
  8. 'Curse of The Golden Flower (Man cheng jin dai huang jin jia) (2006)' (magyar nyelven). azsiafilm.hu, 2007. február 11. (Hozzáférés: 2010. augusztus 15.)
  9. 'Curse of the Golden Flower' (magyar nyelven). asiafan.hu, 2007. február 10. (Hozzáférés: 2010. augusztus 15.)
  10. 'Man cheng jin dai huang jin jia (Curse of the Golden Flower) (2006)'. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2010. augusztus 15.)
  11. 'Curse of the Golden Flowers' (angol nyelven). metacritic.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 15.)
  12. Corliss, Richard: 'Holiday Movies' (angol nyelven). time.com, 2006. december 10. [2012. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 16.)
  13. 'Curse of the Golden Flower' (angol nyelven). Los Angeles Times, 2006. december 22. (Hozzáférés: 2010. augusztus 16.)
  14. Honeycutt, Kirk: 'Curse of the Golden Flower' (angol nyelven). hollywoodreporter.com, 2006. november 13. (Hozzáférés: 2010. augusztus 16.)
  15. Brunson, Matt: 'Foreign Affairs' (angol nyelven). charlotte.creativeloafing.com, 2007. január 17. [2011. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 16.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]