David Duchovny

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
David Duchovny
Duchovny, David (FMC).jpg
David Duchovny 2007-ben
Életrajzi adatok
Születési név David William Duchovny
Született 1960. augusztus 7. (53 éves)
New York,
 USA
Házastársa Téa Leoni (1997
Pályafutása
Aktív évek 1989– napjainkig
Híres szerepei Mulder (X-akták), Hank Moody (Kaliforgia)
Díjai
Golden Globe 1997. X-akták, 2007. Kaliforgia

David Duchovny weboldala
David Duchovny az IMDb-n

David William Duchovny (New York, New York, USA, 1960. augusztus 7.) kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, az X-akták Mulderje és a Kaliforgia Hank Moodyja.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kisgyerekként régész akart lenni, de elég korán belecsöppent a színészetbe. 11 évesen játszott először az iskolai színjátszókörben. A külsejével azonban már ekkor sem volt elégedett: túl nagynak találta az orrát. Ezért eleinte nem rajongták körül a lányok.

A főiskolán angol irodalom szakra járt. Társai egyéni és független gondolkodásúnak ismerték. Egyetemi végzettséget a Yale-en szerzett, szakdolgozatát "Mágia és technológia a kortárs költészetben és prózában" címmel írta. Végül barátok csábították a Yale színjátszókörébe. Innen egy független filmhez, majd egy Löwenbrau-reklámhoz vezetett az út.

A tanári pályafutásról időközben lemondott, New Yorkba már azzal a céllal költözött vissza, hogy színészként próbál érvényesülni. Egy ideig egy kocsmában dolgozott, hogy további színészi tanulmányit finanszírozni tudja.

Egyre több filmben kapott egyelőre kisebb szerepeket, s mire 1993-ban az X-aktákat elkezdték forgatni, az ő helye biztos volt a csapatban. Chris Carter ismerte a Twin Peaksből, s még azt is megengedte neki, hogy beleszóljon a női főszereplő kiválasztásába.

Családi élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Felesége, Téa Leoni szinésznő, 1997. május 6-án kötöttek házasságot,1999 áprilisában született első gyermekük, Leoni Madelaine West Duchovny. A második gyermek, egy fiú, Kyd Miller Duchovny, 2002 júniusában született.

2008-ban szexfüggősége miatt Duchovny kapcsolata megromlik Téa Leonival, és önként rehabilitációra vonul.[1] Még ebben az évben a Daily Mail újságban cikket közölnek, hogy viszonya van egy magyar teniszoktatónővel Pakay Edittel, de ezt Duchovny sikeresen cáfolja, és az újság utólag bocsánatot kér.[2] Miután a botrányok elültek, Duchovny kibékült feleségével, és újra összeköltöznek.[3]

Filmográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz David Duchovny témájú médiaállományokat.