A magadfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A magadfélék
(You People)
2023-as amerikai film
RendezőKenya Barris
Producer
Műfajfilmvígjáték
Forgatókönyvíró
  • Kenya Barris
  • Jonah Hill
Főszerepben
ZeneBekon
OperatőrMark Doering-Powell
VágóJamie Nelsen
Gyártás
Gyártó
  • Khalabo Ink Society
  • Strong Baby
  • Misher Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő118 perc
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A magadfélék (eredeti cím: You People) 2023-ban bemutatott amerikai romantikus filmvígjáték, amelyet Kenya Barris rendezett. A főbb szerepekben Jonah Hill, Lauren London, David Duchovny, Nia Long, Julia Louis-Dreyfus, Eddie Murphy látható.

Amerikában 2023. január 20-án a mozikban, míg Magyarországon 2023. január 27-én mutatták be a Netflixen.[1][2]

Cselekmény[szerkesztés]

Ezra Cohen, a harmincöt éves pénzügyi bróker és popkultúra-podcaster kapcsolatba kerül a stylist Amira Mohammeddel. A pár először egy aranyos találkozón találkozik, amikor Amira a GPS navigációs rendszerével frusztráltan Ezra munkahelyi épülete előtt parkol le. A férfi tévesen azt hiszi, hogy Amira az ő Uber-sofőrje, ezért bemászik a kocsiba, ami kínos összezördülést vált ki.

Ezra később azzal kárpótolja a lányt, hogy elviszi ebédelni, és rájönnek, hogy a különbségek ellenére kölcsönös vonzalom van köztük, mivel Ezra fehér és zsidó, Amira pedig fekete és az Iszlám Nemzet hívő követőinek lánya.

Amira és Ezra végül összeköltöznek, a lány apja, Akbar bosszúságára, aki jobban szeretné, ha a lánya egy másik iszlám nemzet taggal randizna. Hat hónappal a kapcsolatuk után Ezra elviszi őt, hogy megismerje a családját. A szülei, Shelley és Arnold kínosan elmagyarázzák, hogy ők mindenkit elfogadnak és támogatnak, beleértve leszbikus lányukat, Lizát is. Amikor Shelley a BLM mozgalommal kapcsolatos témákat kezd felhozni, a zavart Ezra kikormányozza a szobából. A férfi bevallja neki, hogy meg akarja kérni a kezét.

Mielőtt megkérné a kezét, Ezrát barátja és podcast-műsorvezető társa, Mo sürgeti, hogy találkozzon Amira szüleivel. Ezra a Roscoe's Chicken 'N Waffles éttermet választja, hogy beszéljen Akbarral és feleségével, Fatimával. A találkozó nem megy zökkenőmentesen, mivel Akbar gyanakvással tekint Ezrára, és ellenállást tanúsít azzal szemben, hogy Amira feleségül akarja venni.

Amikor Amira hazaér, elmondja Ezrának, hogy az anyja tudatta vele a Roscoe-nál történt kínos találkozásukat. Amikor azonban a férfi elkezdi elővenni a gyűrűsdobozt, a lány sürgeti, hogy folytassa a lánykérést, és boldogan elfogadja.

Ezra úgy dönt, hogy felmond a brókercégnél, hogy teljes mértékben kiélhesse szenvedélyét, a podcastingot. Később a pár mindkét szülőpárt meghívja vacsorára, és megbeszélik az esküvői terveket. A vacsora nem meglepő módon balul sül el, a szülők összecsapnak Farrakhan antiszemita nézetei miatt, Shelley pedig véletlenül felgyújtja Akbar kufiját.

Ezra és Amira kölcsönös négyszemközti találkozót szerveznek leendő apósukkal, hogy segítsenek elsimítani a feszültségeket. Ezra Akbarral tölti a napot, de Akbar folyamatosan aláássa Ezra önbizalmát, kezdve attól, hogy kritizálja, amiért a podcasting miatt felmondott, és hogy elviszi egy fodrászüzletbe, ahol Ezra nem felel meg az öltözködési szabályzatnak. Később elviszi őt egy kosárlabdapályára a többnyire feketék lakta Inglewoodban, és arra ösztönzi, hogy csatlakozzon egy pickup-meccshez, hogy megalázza őt. Akbar lefilmezi őt a telefonjával, de meglepődik, hogy Ezra nagyon jól teljesít. Közben Shelley elviszi Amirát egy wellness-napra, de folyamatosan mutatja a tanácstalanságát, kellemetlen helyzetbe hozza Amirát, és nem vesz tudomást a saját mikroagresszióiról.

A legénybúcsújára Ezra Las Vegasba megy a barátaival, de Akbar váratlanul csatlakozik a fiúkhoz. Mivel tudja, hogy figyelik, Ezra nem vesz részt az ünnepségen. A barátai azonban hangosan emlékeznek vissza azokra az obszcén tettekre, amelyeket a korábbi vegasi utazásokon követett el. A Palm Springs-i lánybúcsúján Amira és barátai mellett Shelley és Liza is csatlakozik. Az estét több kínos helyzet is elszenvedi: Shelley véletlenül rasszista megjegyzést tesz egy partijáték során, és véletlenül letépi az egyik vendég parókáját.

A próbavacsorán Ezra és Amira is négyszemközt beszélget Akbarral és Shelleyvel, Ezra leszólja Akbar bizalmatlanságát Amira iránti őszinte szerelmével kapcsolatban, Amira pedig szembesíti Shelleyt a faji kérdésekben tanúsított hangnemtévesztő hozzáállásával. A közös beszélgetésük után Ezra és Amira úgy döntenek, hogy az egyesülésüknek túl sok akadálya van ahhoz, hogy leküzdjék. Lemondják az esküvőt és szakítanak.

Három hónappal később Ezra tartalmas monológot tart a podcastjában, amelyben arra mutat rá, hogy a fekete és a fehér emberek soha nem érthetik meg igazán a másik tapasztalatát, bármennyire is próbálkoznak. Shelley és Akbar is meghallgatja a beszédét, és átgondolják a tetteiket, Akbar pedig arra inspirálódik, hogy felvegye a kapcsolatot Shelleyvel.

Egy kirándulás ürügyén Shelley és Akbar elviszik Ezrát és Amirát egy divatos butikba, és mindketten bocsánatot kérnek a tetteikért. Ezra és Amira elfogadják a bocsánatkérést, és belépve a kiskereskedelmi üzletbe azt látják, hogy az esküvőjükre van berendezve, ahol mindenki, köztük a barátok, a család, valamint egy rabbi és egy NOI-lelkész is összegyűlt. Ezra és Amira összeházasodnak, és mindkét család ünnepel.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Ezra Jonah Hill Elek Ferenc
Amira Lauren London Nemes Takách Kata
Arnold David Duchovny Epres Attila
Fatima Nia Long Timkó Eszter
Shelley Julia Louis-Dreyfus Tóth Enikő
Akbar Eddie Murphy Dörner György
Mo Sam Jay Kokas Piroska
Omar Travis Bennett Penke Bence
Liza Molly Gordon Csuha Bori
Demetrius Deon Cole Welker Gábor
Becca Andrea Savage Bertalan Ágnes
Mr. Greenbaum Elliott Gould Forgács Gábor
Bubby Rhea Perlman Fabó Györgyi
EJ bácsi Mike Epps Király Attila
Danny Jordan Firstman Hamvas Dániel
Don Wood Matt Walsh Rosta Sándor
Dr. Green Richard Benjamin Beregi Péter
Chris Doug Hall Horváth-Töreki Gergely
Borbély Anthony Anderson Kálloy Molnár Péter

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Direct Dub Studios készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

2021 júniusában jelentették be, hogy Jonah Hill lesz a főszereplője a Netflix vígjátékának, amelyet Kenya Barris rendez.[4] A forgatás 2021 októberében kezdődött Los Angelesben.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]