Stylist (foglalkozás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A stylist (magyar átírásban sztájliszt) egy foglalkozás. Magyar megfelelője a stílustanácsadó. Bár az angol styling szó dizájnerek tevékenységére is utalhat, a stylist tevékenységének lényege nem a tervezés, hanem a szaktanácsadás.

A stylist – magyarul divattanácsadó, vagy stílustanácsadó, arculattervező – elsősorban az öltözködésben, megjelenésben ad tanácsot: az alkalom és a megrendelő igényének figyelembe vételével segít kiválasztani a legmegfelelőbb ruhamodellt, színt, alapanyagot, kellékeket, kiegészítőket. A szakma elsajátításához fontos a jó kézügyesség, az alapfokú tájékozottság a használt anyagokkal, színekkel, a divatvilággal kapcsolatban, illetve a jó kommunikáció.[1] Stylistok gyakran dolgoznak divatbemutatókon, filmforgatásokon, divatfotózásokon, de a televíziós szereplők ruhatárát, kiegészítőit is ők választják ki, hangolják össze.[2]

A stylist szolgáltatás már a magyar FEOR-ba is bekerült: a FEOR–08 2723 Iparművész, gyártmány- és ruhatervező foglalkozáson belül említik, mint betölthető munkakört.

A személyi stylist[szerkesztés]

Magyarországon a 2000-es évek elejétől terjedt el a személyi stylist[3] megnevezés, amelyet gyakran egyszerűen stylistként említenek.
A személyes stylist fő tevékenységei:

  • Gardrób audit - a megrendelő meglevő ruhatárának véleményezése
  • Vásárlási tanácsadás, beleértve a ruházat, a kiegészítők, a kozmetikumok, táskák, ékszerek kiválasztását.

A hair stylist[szerkesztés]

A stylist tevékenysége esetenként a hajviseletre koncentrál. A hair stylist voltaképpen magas színvonalú fodrászati szolgáltatást nyújt.

A food stylist[szerkesztés]

A food stylist feladata a séf, szakács által elkészített étel bemutatása oly módon, hogy az a legelőnyösebb képet mutassa: az adott étel látványa – ételek elrendezése, színei, anyagai stb. – alapján, a szemlélő annak megkóstolására vágyakozzon. Ez a szolgáltatás hazánkban például szakácskönyvek, konyhai munkával kapcsolatos magazinok fényképezésekor, televíziós főzőműsorok forgatásakor egyre gyakoribb.[1]

Képzettségi fokok[szerkesztés]

A stylist szakképzettség a Textiltervezési alapképzés szakon (BA) szerezhető meg. A képzésen részvétel feltétele az érettségi. A képzési idő 6 félév, a szakmai gyakorlat legalább 6 hét egybefüggően.[1]

Alacsonyabb színtű képzettség a divat- és stílustervező tanfolyamon (OKJ 54 211 02) érhető el, amely emelt szintű (technikusi) szakképesítés. A tanfolyam elvégzését követően lehetőség van jelmeztervezőnek (OKJ 55 211 05) továbbtanulni.[4]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c 2723-19 Stylist - Divat és stílustervező, Szín és stílustanácsadó. Nemzeti Pályaorientációs Portál. [2020. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 29.)
  2. A foglalkozás rövid bemutatása. Nemzeti Pályaorientációs Portál. [2020. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 29.)
  3. angolul personal stylist
  4. Divat- és stílustervező - OKJ 2020 tanfolyam, képzés. Szakképesítés Kft.. [2020. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 29.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]