Podcasting

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A podcasting technológia lehetővé teszi hang-, videó- és más fájlok sorozatszerű közzétételét az interneten, úgy, hogy a felhasználók feliratkozhatnak az adott anyag epizódjait tartalmazó csatornákra. A hordozható zenelejátszók egyre szélesebb körű elterjedése miatt 2004 vége körül vált népszerűvé. Az ilyen technológiával közzétett műsorok neve a podcast.

Használata[szerkesztés]

A felhasználó egy erre alkalmas kliensszoftver használatával feliratkozik a podcast XML-hírcsatornájára (RSS vagy Atom feed), mely hivatkozásokat tartalmaz a podcastot közzétevő szerverén található digitális médiaanyagokra. A szoftver - egy feed olvasóhoz hasonlóan - időről időre automatikusan ellenőrzi az XML-csatornát új epizódokért, és letölti az MP3 vagy videó-állományokat, melyek ezután internetkapcsolat nélkül is meghallgathatóak.

A számítógépen működő podcast-kezelő programok egy része képes ezeket automatikusan átmásolni a csatlakoztatott hordozható médialejátszókra. A legtöbb okostelefonra is elérhetőek podcasting alkalmazások, melyek számítógép közbeiktatása nélkül, közvetlenül az eszközre töltik le a friss tartalmakat.

Elnevezése[szerkesztés]

A "Podcasting" szó az "iPod" és "broadcasting" szó összeolvadásából keletkezett. A kifejezés félrevezető lehet, mert a podcasting technológia használatának nem feltétele egy iPod vagy bármilyen hordozható zenelejátszó.

Magyar adások[szerkesztés]

Beszélgetős műsorok[szerkesztés]

Zenei adások[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]