Az apáca 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az apáca 2.
(The Nun II)
2023-as amerikai film
RendezőMichael Chaves
Producer
Műfaj
  • Természetfeletti horror
  • Satanic film
Forgatókönyvíró
  • Akela Cooper
  • Ian B. Goldberg
Főszerepben
  • Bonnie Aarons
  • Taissa Farmiga
  • Jonas Bloquet
  • Storm Reid
  • Anna Popplewell
  • Katelyn Rose Downey
  • Léontine d'Oncieu
  • Peter Hudson
  • Tamar Baruch
  • Natalia Safran
  • Alexandra Gentil
  • Gaël Raes
  • David Horovitch
  • Paul Spera
  • Patrick Wilson
  • Vera Farmiga
ZeneMarco Beltrami
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő109 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Warner Bros. Pictures (Amerikai Egyesült Államok)
  • InterCom (Magyarország)
  • Warner Bros. France (Franciaország)
Bemutató
  • 2023. szeptember 7. (Magyarország)[1]
  • 2023. szeptember 8. (Amerikai Egyesült Államok)
  • 2023. szeptember 13. (Franciaország)[2]
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26639/2023)
Kronológia
ElőzőAz apáca
További információk
SablonWikidataSegítség

Az apáca 2. (eredeti cím: The Nun II) 2023-as amerikai természetfeletti horrorfilm, amelyet Ian Goldberg, Richard Naing és Akela Cooper forgatókönyvéből Michael Chaves rendezett. A 2018-ban bemutatott Az apáca című horrorfilm folytatása, valamint a Démonok között univerzum nyolcadik filmje. A főbb szerepekben Taissa Farmiga, Jonas Bloquet és Bonnie Aarons látható. Peter Safran és James Wan producerként működtek közre.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2023. szeptember 8-án mutatták be a mozikban. Magyarországon egy nappal hamarabb, szeptember 7-én jelent meg az InterCom Zrt. forgalmazásában. Bevételi szempontból sikeresen teljesített; 257 millió dolláros bevételt hozott világszerte, a kritikusok pedig mérsékelt véleményeket adtak róla, és úgy ítélték meg, az elődjéhez képest fejlődés.

Cselekmény[szerkesztés]

1956-ban Noiret atya és a fiatal Jacques a Tarasconban lévő templomukban végzik a napi teendőket. Miközben egy rendzavarás után nyomoznak, Noiret-t a levegőbe emelik, felgyújtják és halálra égetik a rémült Jacques előtt, aki ezután elmenekül.

Négy évvel a Szent Kartha kolostorában történt események után Irene nővér most egy olaszországi kolostorban szolgál. Maurice egy franciaországi bentlakásos iskolában dolgozik, ahol összebarátkozott egy Sophie nevű fiatal ír diákkal és tanárnőjével és édesanyjával, Kate-tel. Irene látja Maurice-t, aki arra kéri, hogy mentse meg őt. A bíboros megbízza, hogy vizsgáljon ki egy Európa-szerte tapasztalható halálesetsorozatot, amelyet a Valak nevű démonnak tulajdonítanak, mivel korábban már volt tapasztalata a démonnal. Tarasconba utazik Debra nővérrel, egy fiatal novíciával, aki kifejezi, hogy nehezen fogadja el a csodákat, például Krisztus valóságos jelenlétét az Eucharisztiában. Eközben egy kifutó lány szemtanúja lesz, amint Valak beszél a megszállott Maurice-szal, mielőtt Valak megöli őt.

Tarasconban Irene-t Valak kísérti, és különös látomása van. Debra nővér elmondja Irene-nek, hogy Jacques-tól megkapta Noiret rózsafüzérét. Az iskolában Sophie-t az osztálytársak zaklatják, és bezárják a felszenteletlen, lezárt kápolnába. A zsarnok rámutat a kecskére az ólomüveg ablakon, azt állítva, hogy az ördög jelenik meg, amikor a nap átsüt rajta, és a kecske szemét vörösre színezi. Egy éjszaka az igazgatónő találkozik az alvajáró Maurice-szal, és Valak megöli őt elhunyt fia alakjában.

Irene és Debra a Pápai palotába utazik, és találkozik egy könyvtárossal. Ő elmagyarázza, hogy Valak egy angyal volt, akit Isten elutasított, és a Noiret rózsafüzérén lévő embléma Szent Lúcia családi címere, akit egy pogány mártírhalált halt. Bár felgyújtották, csodával határos módon nem égett meg; a szemét kivájták, de a családja visszanyerte. A könyvtáros szerint a démon azért gyilkolja Szent Lúcia leszármazottait, mert ezt a hatalmas ereklyét akarja, amelyet utoljára egy egykori kolostorból lett pincészetben tároltak. A borászatból aztán a mai bentlakásos iskola lett.

Az iskolában Irene és Debra szembekerül a teljesen megszállt Maurice-szal. Sophie megmutatja a nőknek a kápolnában lévő ólomüveg kecskét, és egy zseblámpa segítségével vörösre izzítják a szemét. A vörös fény lézer-szerű mutatóként működik, és rámutat arra, hogy hol vannak eltemetve Szent Lúcia szemei. Irene megtalálja az ereklyét, az ólomüveg kecske pedig eltűnik, és a valóságban démoni lényként jelenik meg újra.

Miközben a kecske megtámadja a diákokat, Maurice megtámadja Irene-t, üldözőbe veszi Sophie-t, és a harangtorony összeomlik. Debra bevallja Irene-nek, hogy most már hisz. Irene az ereklyét Maurice ellen használja, de az elkapja, és Valak megjelenik. Noiret atyához hasonlóan Valak a levegőbe emeli Irene-t és felgyújtja. Irene nem ég el, mivel Valak rájön, hogy ő Szent Lúcia leszármazottja, aki képes az ereklyéhez kapcsolódó erőt hasznosítani. Irene és Debra hittel imádkozzák a keresztény Eucharisztia-ünnepségeken használt intéző szavakat, és a szobában lévő régi boroshordók Krisztus vérévé válnak, elűzve a démont. Miután Valak eltűnt, Irene-nek és Debrának sikerült megszabadítani Maurice-t a megszállottságtól és megmenteni az életét.

Másnap reggel Irene kivezeti Maurice-t, és segít neki visszanyerni az eszét. Azonban aggódni kezd, amikor látja, hogy a férfi Sophie-val és Kate-tel elmegy.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Irene nővér Taissa Farmiga[4] Eke Angéla
Margot Bernazzi (gyerek) Bak Julianna
Maurice Jonas Bloquet[5] Szatory Dávid
Debra nővér Storm Reid[6] Staub Viktória
Kate Anna Popplewell[7] Nemes Takách Kata
A démon apáca Bonnie Aarons
Sophie Katelyn Rose Downey Hegedűs Johanna
Madame Laurent Suzanne Bertish Menszátor Magdolna
Simone Léontine d'Oncieu Szűcs Anna Viola
Celeste Anouk Darwin Homewood Kobela Kíra
Jacques Maxime Elias-Menet Holló-Zsadányi Norman
Noiret atya Pascal Aubert Csuha Lajos
Forgács Gábor David Horovitch Forgács Gábor
Irene anyja / Szent Lúcia Kate Colebrook Ligeti Kovács Judit
Démon Andrew Morgado (hang)
Ed Warren Patrick Wilson Széles Tamás
Lorraine Warren Vera Farmiga[8] Nem szólal meg

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el.

Bemutató[szerkesztés]

Az apáca 2. 2023. szeptember 8-án jelent meg az Egyesült Államokban a mozikba a Warner Bros. Pictures és a New Line Cinema forgalmazásában.[9]

A film készítése[szerkesztés]

2022 februárjában Taissa Farmiga azt nyilatkozta, hogy tárgyalásokat folytatott a Warner Bros. Pictures-szel az első filmben játszott szerepének újbóli eljátszásáról, ugyanakkor kijelentette, a COVID-19 világjárvány miatt a filmiparra vonatkozó korlátozások késleltették a projektet.[10] 2022 áprilisában a Warner Bros. a 2022-es CinemaConon hivatalosan is bejelentette a filmet, mint közelgő filmterv részét.[11] A következő napon bejelentették, hogy Michael Chaves fogja rendezni a filmet.[12]

2022 szeptemberében kiderült, hogy Ian Goldberg és Richard Naing forgatókönyvíró társszerzőként közreműködött a forgatókönyv legutóbbi változatának elkészítésében.[13]

2022 áprilisában James Wan megerősítette, hogy Bonnie Aarons újra eljátssza Valak szerepét.[14] 2022 szeptemberében Storm Reid kapta meg az új főszerepet.[13][15] 2022 októberében megerősítették, hogy Taissa Farmiga és Jonas Bloquet újra eljátsszák az első filmben alakított szerepüket, Anna Popplewell és Katelyn Rose Downey pedig még abban a hónapban csatlakozott a szereplőgárdához.[5][7][16][17]

Az előfelvételek 2022. április 29-én kezdődtek.[18][19] A forgatás eredetileg 2022. szeptember 5-én kezdődött volna.[20] A forgatás 2022. október 6-án kezdődött Franciaországban,[21] és még abban az évben fejeződött be.[21] A forgatási helyszínek közé tartozik az egykori Couvent des Prêcheurs kolostor Aix-en-Provence-ban és a rue Proudhon Tarasconban.[22]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. (Hozzáférés: 2023. szeptember 2.)
  2. AlloCiné (francia nyelven). (Hozzáférés: 2023. szeptember 10.)
  3. Az apáca 2. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Romanchick, Shane: 'The Nun 2' Gets Fall 2023 Release Date. Collider , 2022. augusztus 25. [2022. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. szeptember 1.)
  5. a b Dick, Jeremy: The Nun 2 Starts Filming, James Wan Shares First Set Image. MovieWeb, 2022. október 15. [2022. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 22.)
  6. Storm Reid Nabs Leading Role in New Line's 'The Nun 2' (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2022. szeptember 23. [2022. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. szeptember 23.)
  7. a b Grobar, Matt: 'The Nun 2': Anna Popplewell & Katelyn Rose Downey Board New Line Sequel, 2022. október 26. [2022. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 26.)
  8. Coley, Samantha: 'The Nun II' End-Credits Scene Explained: Who Ya Gonna Call?. Collider , 2023. szeptember 7. [2023. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 8.)
  9. D'Alessandro, Anthony: 'Aquaman 2' Heads To Christmas 2023, 'Shazam: Fury Of The Gods' Goes To March; HBO Max Pics 'House Party' & 'Evil Dead Rise' Going Theatrical – Warner Bros. Release Date Changes (amerikai angol nyelven). Deadline , 2022. augusztus 24. [2022. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. augusztus 24.)
  10. Davids, Brian: Taissa Farmiga on 'The Gilded Age' and 'The Nun' Sequel Talks. The Hollywood Reporter, 2022. február 25. [2022. május 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. május 1.)
  11. Squires, John: 'The Nun 2' Confirmed for Upcoming Warner Bros. Slate. Bloody Disgusting, 2022. április 26. [2022. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 26.)
  12. Miska, Brad: 'The Nun 2' – New Line Prays for a Director and Gets Michael Chaves! [Exclusive]. Bloody Disgusting, 2022. április 27. [2022. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 27.)
  13. a b Kit, Borys: Storm Reid Nabs Leading Role in New Line's 'The Nun 2' (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2022. szeptember 23. [2022. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. szeptember 23.)
  14. Squires, John: 'The Nun 2' – Bonnie Aarons is Back in the Habit for Upcoming Sequel (amerikai angol nyelven). Bloody Disgusting! , 2022. április 29. [2022. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 30.)
  15. Mendelsohn, Jon: 'The Nun 2' Casts 'Euphoria's Storm Reid as Lead in Upcoming Horror Sequel (amerikai angol nyelven). Collider , 2022. szeptember 23. [2022. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 4.)
  16. King, Aidan: Taissa Farmiga to Return for 'The Nun 2' (amerikai angol nyelven). Collider , 2022. október 3. [2022. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 4.)
  17. D'Alessandro, Anthony: Taissa Farmiga Returning As Sister Irene In 'The Nun 2' (amerikai angol nyelven). Deadline , 2022. október 3. [2022. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 4.)
  18. The Nun 2 Confirms Production Start and Director. comicbook.com . [2022. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. szeptember 23.)
  19. 'Nun 2' In Production With 'Conjuring: The Devil Made Me Do It' Director Michael Chaves (amerikai angol nyelven). Collider , 2022. április 29. [2022. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. szeptember 23.)
  20. The Nun 2. Production List , 2022. augusztus 8. [2022. augusztus 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. szeptember 24.)
  21. a b McCall, Kevin: 'The Nun 2': James Wan Shares BTS Image as Next 'Conjuring' Universe Sequel Begins Filming (amerikai angol nyelven). Collider , 2022. október 15. [2022. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 16.)
  22. CHV. „Des scènes de "La Nonne 2" tournées à Tarascon”, La Provence, 2022. november 11.. [2023. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (french nyelvű) 

További információk[szerkesztés]