Taissa Farmiga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Taissa Farmiga
Taissa Farmiga (2016 crop).jpg
Életrajzi adatok
Született 1994. augusztus 17. (25 éves)
Clifton
Pályafutása
Aktív évek 2011 – napjainkig
Híres szerepei Violet Harmon, Anna Greene

Taissa Farmiga az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Taissa Farmiga témájú médiaállományokat.

Taissa Farmiga /ejtsd: "tájisszá fárrmigá"/ (Clifton, New Jersey, 1994. augusztus 17. –) ukrán származású amerikai színésznő, az Oscar-díjra jelölt színész- és rendezőnő, Vera Farmiga húga.

Első szerepe, a Higher Ground (2011) című amerikai dráma volt, ahol a fiatal Corinne Walker karakterét alakította. A filmet a nővére rendezte és az idősebb Corinne Walkert is ő játszotta.

Az igazi ismertséget azonban a Fx csatorna egyik saját gyártású sorozatában, az Amerikai Horror Story első évadában Violet Harmon, a zárkózott tinédzser karaktere hozta el neki, szintén 2011-ben. Ezután olyan filmekben volt látható, mint a The Bling Ring (Lopom a sztárom) (2013) vagy az At Middleton (Middleton) (2013). Ugyanebben az évben visszatért az Amerikai Horror Story 3. évadába mint a fiatal boszorkány, Zoe Benson. 2014-ben aztán a Jamesy Boy című bűnügyi drámában és a Mindscape aka. Anna című thrillerben kapott szerepet, utóbbiban mellék-, előbbiben főszereplőként.

2015-ben két filmben, a horror-komédia The Final Girls, s a western-dráma In a Valley of Violence-ben volt látható.

Karriere[szerkesztés]

A már említett Higher Ground (2011) című alkotásban, a nővére karakterének 16 éves tinédzser énjét játssza el. A filmet a Sundance Filmfesztiválon a kritikusok elismerősen fogadták, ám az igazi világhírnevet az Amerikai Horror Story hozta meg neki. A széria első évadát (Murder House) 2 Golden Globe, s 17 Emmy-díjra jelölték. 2012 januárjában csatlakozott a The Bling Ring (2013) című bűnügyi dráma csapatához, mint Sam Moore, aki egy kicsapongó tinédzser, s Nicki adoptált húga (Emma Watson). A film aktuális és igaz eseményeket dolgoz fel, a 2008 és 2009 között történt betörésekről Hollywoodban, melyek áldozatai gazdag és híres emberek voltak. Többek között Paris Hilton, Orlando Bloom vagy Lindsay Lohan. A filmet a keresztapa trilógia jól ismert rendezőjének, Francis Ford Coppolának a lánya, Sofia Coppola, Oscar-díjas rendezőnő rendezte. Az alkotás a 2013-as Cannes-i Filmfesztiválon került bemutatásra. 2012 júniusában aláírt a At Middleton (2013) című drámához, aminek története szerint egy nő és egy férfi megismerkedik egymással, majd egymásba szeretnek, míg a gyermekeik ugyanazon az egyetemen tanulnak. A filmet 2013. május 17-én mutatták be a Seattle Nemzetközi Filmfesztiválon. 2013-ban visszatért az American Horror Story: Coven sorozatába Zoe Benson-ként. A készítők szándékosan ajánlottak neki még egy évadot, ugyanis az American Horror Story: Murder House (2011)-ban meglevő "fiatal Rómeó és Júlia" szálat ezen évadba is belegondolták vele és Evan Peters színésszel. Szintén ebben az esztendőben megkapta első főszerepét a Mindscape (2013) című thrillerben. 2015-re több függő projektben is szerepel a neve, melyek elkészülte még nem áll biztos ponton. Egyedül az In a Valley of Violence 1890-es években játszódó western-dráma biztos, melyben Ethan Hawke és John Travolta oldalán fog szerepelni.

Családi élete[szerkesztés]

Taissa Clifton városában, New Jersey államban született, a 7 testvér közül a legfiatalabbként. Édesapja Mykhailo "Michael" Farmiga, ukrán bevándorló, számítógépes elemző, édesanyja Lubomyra "Luba" Farmiga, középiskolai tanár. Testvérei: Victor (született: 1972), Vera (született: 1973), Stephan (született: 1975), Nadia (született: 1977),Alexander (született: 1988), Laryssa (született: 1991). Nagyon közeli kapcsolatot ápol a nővérével, Verával, akivel egymásra nemcsak mint testvér, hanem mint legjobb barát is tekintenek. Fontos szerepe volt a színésznőnek a húga karrierjének a kialakításában is, egyszer így nyilatkozott róla: "ő a stylist-om, a mindenem".

Érdekességek[szerkesztés]

Angolul, ukránul, s amerikai jelnyelven is beszél. Tud origamizni, gitáron játszani, szeret snowboardozni és kirándulni. Kezdetben nem érdekelte a színészet, amiről így nyilatkozott: "Sose akartam színésznő lenni. A színészet mindig is Vera dolga volt, nem az enyém, de mikor elmentünk a Sundance Filmfesztiválra, akkor eldöntöttem, hogy ezt szeretném csinálni."

Filmográfia[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang
2011 hit arca, AA hit arca Higher Ground tizenéves Corinne Walker
2013 Lopom a sztárom The Bling Ring Sam Moore
2013 Middleton At Middleton Audrey Martin Gulás Fanni
2013 Emlékbúvár Mindscape Anna Greene
2014 Jamesy Boy Sarah
2015 Szöktetés a pokolból The Final Girls Max Cartwright Csifó Dorina
2015 6 Years Melanie Clark
2015 Share (rövidfilm) Krystal Williams
2016 erőszak völgye, AzAz erőszak völgye In a Valley of Violence Mary-Anne Pekár Adrienn
2016 Igazság Ligája a Tini Titánok ellen, AzAz Igazság Ligája a Tini Titánok ellen Justice League vs. Teen Titans Raven (szinkronhang) Pekár Adrienn
2016 Kivétel és szabály Rules Don't Apply Sarah Bransford Csuha Borbála
2017 Tini Titánok: A Júdás szerződés Teen Titans: The Judas Contract Raven (szinkronhang)
2018 Ami egykor volt What They Had Emma Ertz
2018 The Long Dumb Road Rebecca
2018 apáca, AzAz apáca The Nun Irene nővér Eke Angéla
2018 We Have Always Lived in the Castle Merricat Blackwood
2018 csempész, AA csempész The Mule Ginny

Televíziós szerepek[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
2011 Amerikai Horror Story: A gyilkos ház American Horror Story: Murder House Violet Harmon tizenegy epizód
2013–2014 Amerikai Horror Story: Boszorkányok American Horror Story: Coven Zoe Benson tizenhárom epizód
2015 Wicked City Karen McClaren nyolc epizód
2016 Amerikai Horror Story: Roanoke American Horror Story: Roanoke Sophie Green egy epizód
2018 Amerikai Horror Story: Apokalipszis American Horror Story: Apocalypse Zoe Benson / Violet Harmon hat epizód

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]