21 híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
21 híd
(21 Bridges)
2020-as amerikai film
RendezőBrian Kirk
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneHenry Jackman
OperatőrPaul Cameron
Gyártás
Gyártó
  • MWM Studios
  • STX Entertainment
  • Huayi Brothers
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő100 perc[1]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóSTX Entertainment
Bemutató
  • 2019. október 11. (Törökország)
  • 2019. november 22. (Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok)
  • 2020. február 6. (Németország)
További információk
SablonWikidataSegítség

A 21 híd (eredeti cím: 21 Bridges) 2019-ben bemutatott amerikai bűnügyi filmdráma, amelyet Brian Kirk rendezett. A főszerepben Chadwick Boseman, Stephan James és Taylor Kitsch. A további szerepeket Sienna Miller, Keith David és J. K. Simmons alakítja.

A filmet 2019. november 22-én mutatta be az STXfilms.

Általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól, és világszerte több mint 49 millió dolláros bevételt hozott, amely a 33 milliós költségvetésével szemben jó eredménynek számít.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy New York-i nyomozó lezáratja Manhattan 21 hídját, hogy elkapjon két rendőrgyilkost.

Cselekmény[szerkesztés]

Két elszánt fegyveres bizalmas információ alapján éjszaka behatol egy borkereskedésbe, ahol nagy mennyiségű kábítószert tárol egy konkurens bűnözői csoport. A rablók ezt akarják elvinni, azonban a várt 30 kiló helyett legalább 300 kiló kábítószer van a helyszínen, amire nincsenek felkészülve, el sem tudnának vinni ekkora mennyiséget. Amíg tanakodnak, hogy mitévők legyenek, éjszakai rendőrjárőrök érkeznek a bolthoz, és lövöldözés tör ki. A rendőröket lelövik a rablók, majd magukkal viszik az eredetileg tervezett mennyiséget. A lopott kocsit egy sikátorban felgyújtják, és egy kábítószer terjesztőhöz viszik az „árut”, aminek a szabadpiaci értéke legalább 5 millió dollár, azonban gyors alku után körülbelül félmillióval kénytelenek beérni.

Közben a New York-i rendőrség egyik nagy tapasztalatú, feddhetetlen nyomozója akcióba lendül, és hajnali 5-ig lezáratja Manhattan szigetét, azaz 21 hidat és az alagutakat, a metró pedig csak a terület határáig közlekedik.

A fegyveresek letétbe helyezik a kapott pénzt egy orgazdánál, azonban annak lakásánál váratlanul rendőrök jelennek meg és lövöldözni kezdenek, az orgazda végzetes lövést kap, de előtte még sikerül közölnie a rablókkal, hogy hol kapják meg a hamis útlevelüket.

A hajtóvadászat egyre szűkülő körben folyik, az egyik rabló tűzharcban meghal. A másik, okosabb rabló magánál tartja az orgazdánál megszerzett pendrive-ot, amin feltehetően értékes információk vannak.

A lelkiismeretes detektív egy metrószerelvényen utoléri a rablót, aki elmondja neki a rablásuk gyanús körülményeit: például a rendőrök megjelenését a boltnál, ami nem a szokásos, felületes ellenőrzés volt, hanem mint akiknek valami intéznivalójuk van.

A detektív alkalmi társa, egy nyomozónő lelövi a rablót, miután az leengedte a fegyverét. A rabló a halála előtt átadja a pendrive-ot a másik nyomozónak, aki nem akarta megölni.

A pendrive átutalások összegeit tartalmazza, rendőrök azonosító számai szerint.

A detektív felkeresi a 85-ös körzet rendőrfőnökét annak házában, aki szintén benne volt azok körében, akik rendszeresen pénzt kaptak a kábítószer terjesztéséből. Beszélgetni kezdenek, közben két beosztott rendőr érkezik a házához, és lövöldözés tör ki. A nyomozónő is megjelenik, de a detektívnek sikerül lebeszélnie róla, hogy őt lelője.

Szereplők[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[2]


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 21 Bridges. British Board of Film Classification. (Hozzáférés: 2019. szeptember 28.)
  2. ISzDb – 21 híd (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2020. augusztus 7.)

További információk[szerkesztés]