Florian Munteanu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Florian Munteanu
Született

Würzburg[2]
Állampolgársága
Foglalkozása
  • színész
  • filmszínész
  • sportoló
  • ökölvívó
IskoláiLajos–Miksa Egyetem
Színészi pályafutása
Aktív évek2016–

SablonWikidataSegítség

Florian Munteanu (Würzburg, 1990. október 13. vagy 1990 –), más néven Big Nasty, német-román színész és modell, korábbi nehézsúlyú ökölvívó.

Leginkább Viktor Drago szerepéről ismert a 2018-as Creed II. című amerikai sportdrámából, amely az 1985-ös Rocky IV. közvetlen folytatása volt. A 2021-es Marvel-moziuniverzum Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája című szuperhősfilmjében ő játszotta Pengekezet. 2023-ban ismét Drago szerepében tűnt fel a Creed III.-ban.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Németországban született román emigránsok gyermekeként, akik 1985-ben menekültek el a kommunista rendszer elől. Édesanyja ügyvéd, édesapja pedig bőrgyógyász és egykori bokszoló. Munteanu Bogenben nőtt fel, majd Münchenbe költözött, hogy a Hochschule Mittweida Műszaki Főiskolán tanuljon.

Németországban "Big Nasty" néven bokszolt.

Munteanu első filmszerepét a 2016-ban Münchenben forgatott Bogat című német-román filmben kapta. 2018-ban jött el az áttörés a színészi karrierjében, amikor Sylvester Stallone európai nehézsúlyú bokszolót keresett Viktor Drago, Ivan Drago fiának szerepére a Creed II. című sportdráma folytatásában. Stallone az interneten található edzésvideókon keresztül talált rá Munteanura, és személyesen javasolta őt a szerepre. Akkoriban Munteanu 193 cm magas volt és kb. 111 kg-ot nyomott, de a szerep kedvéért le kellett adnia kb. 9,1 kg-ot.

Munteanu Münchenben és a kaliforniai Los Angelesben él. A Domino's Pizza és a romániai SuperKombat harci szervezet márkanagykövete. A Muscle & Fitness (2018. október) és a Men's Health (2018. december) címlapján szerepelt.

Filmográfia[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[3]
2016 Bogat (rövidfilm) Razvan
2018 Creed II. Creed II Viktor Drago Varga Rókus
2021 Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings Pengekéz Varga Rókus
202 A bérkatona The Contractor Kaufman nem szólal meg
2023 Creed III. Creed III Viktor Drago Varga Rókus
2024 Borderlands Krieg

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Florian Munteanu című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2023. augusztus 9.)
  2. https://archive.today/QrobK
  3. Magyar hangjai - ISzDb (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2021. augusztus 31.)

További információk[szerkesztés]