Julianna Margulies

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Julianna Margulies
Julianna Margulies 2009-ben
Julianna Margulies 2009-ben
Életrajzi adatok
Születési név Julianna Luisa Margulies
Született 1966június 8. (51 éves)
Spring Valley, New York, USA
Házastársa Keith Lieberthal (2007–)
Pályafutása
Iskolái Sarah Lawrence College
Aktív évek 1991 – napjainkig
Híres szerepei Carol Hathaway nővér
Vészhelyzet

Julianna Margulies weboldala
Julianna Margulies az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Julianna Margulies témájú médiaállományokat.

Julianna Luisa Margulies (1966. június 8.) amerikai színésznő. Legismertebb szerepe Carol Hathaway nővér a Vészhelyzet című tévésorozatban.

Élete[szerkesztés]

1966. június 8-án született a New York közelében található Spring Valleyben. Szülei Francesca és Paul Marguiles. Édesanyja Balett-táncos, édesapja reklámszöveg-író. Eredetileg művészettörténetet tanult, bölcsészdiplomával rendelkezik. Gyermekkorában sokat ingázott Amerika és Európa között szülei válása miatt. Éltek Romániában, Magyarországon és Ausztriában is.

Első szerepét 1991-ben kapta a Törvényre törve című filmben Steven Seagal oldalán, ám ezután csak kisebb szerepeket, reklámokat játszott, mert nem volt az a kifejezett Hollywoodi szépség, így külseje inkább hátrányt jelentett számáre mint előnyt (Porcelánfehér bőre, hosszú, göndör, hollófekete haja, klasszikus, mégis egzotikus külseje).

1994-ben az NBC elindította a Vészhelyzet című kórházsorozatát, aminek a bevezető részében, amiben egy kórház 24 óráját mutatják be kapott szerepett Margulies. Eredetileg ebben az egy részben szerepelt volna, mint főnővér, aki kábítószer-túladagolásban hal meg, de a nézők annyira megszerették, hogy 2000-ig állandó helyet kapott a sorozatban. Ez a sorozat tette világszerte ismertté, 1995-ben Emmy-díjat is kapott a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Vészhelyzetes időszaka alatt néhány kis költségvetésű nagyjátékfilmben is szerepelt, de a sorozatból kilépve sem fordított hátat a televíziós produkcióknak. 2001-ben a TNT minisorozatában, az Artúr király és a nők című kosztümös filmben Morgaine-t alakította. Ezután sorra jöttek a szerepajánlatok.

2007. november 10-én férjhez ment Keith Lieberthalhoz. Két gyerekük van.

Filmjei, sorozatai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]