Steven Seagal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Steven Seagal
(Steven Frederic Seagal)
Steven Seagal November 2016.jpg
Született Steven Frederic Seagal
1952. április 10. (70 éves)[1][2][3]
Lansing[4]
Állampolgársága
Házastársa
 • Adrienne La Russa (1984. május 31. – 1987. szeptember 1.)
 • Kelly Le Brock (1987. szeptember 5. – 1996)
 • Miyako Fujitani
Gyermekei hét gyermek:
 • Fudzsitani Ajako
 • Kentaro Seagal
SzüleiPatricia A. Seagal
Samuel Steven Seagal
Foglalkozása
Iskolái Buena Park High School
Színészi pályafutása
Híres szerepei
Műfajok country

A Wikimédia Commons tartalmaz Steven Seagal témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Steven Frederic Seagal (IPA [sɨˈɡɑːl]) (Lansing, Michigan, 1952. április 10. –) amerikai akciófilmszínész, producer, forgatókönyvíró, harcművész, blueszenész,[7] énekes-dalszerző és tartalékos seriffhelyettes. Színészként az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején akciófilmes szerepeivel vált híressé.

Seagal – aki 7 danos aikidómester – fiatal felnőttként aikidóoktatóként dolgozott Japánban; ő volt az első külföldi, aki Oszakában saját edzőtermet üzemeltetett. Később Los Angelesbe költözött és 1988-ban Nico című filmjével debütált a tengerentúlon. A ’90-es években a színész jellegzetes akciósztárrá vált, olyan filmekkel, mint az Úszó erőd (1992) vagy a Száguldó erőd (1995), amelyekben terrorista-elhárító szakembert alakít (Casey Ryback). Filmjeivel világszerte összesen több mint 850 millió dollár bevételt ért el.

Filmes pályafutása mellett Seagal gitárosként is tevékenykedik, de hivatásos munkáján túl aktív környezetvédő és állatjogi aktivista, valamint a dalai láma támogatója és Tibet függetlenségének szószólója. Seagal kitűnő céllövő hírében áll,[8] aki a rendőrség különleges osztagával is együtt dolgozik, és megannyi tisztet képzett ki a lőfegyverek használatára és a pusztakezes közelharcra.

Későbbi éveiben többször találkozott Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel is, emiatt több bírálatot is kapott. Rendszeresen feltűnt Putyin politikájának aktív támogatójaként, támogatta a Krím orosz megszállását, ennek köszönhetően 2017-ben négy évre kitiltották Ukrajnából.[9] 2016 során szerb majd orosz állampolgárságot szerzett.

Korai évek[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

Seagal a Michigan állambeli Lansingben született, családjával ötéves koráig élt ebben a városban. Édesanyja, az ír–mongol származású Patricia műtősnő, orosz–zsidó származású édesapja középiskolai matematikatanár volt. A család a kaliforniai Fullertonba költözött, ahol Seagal hétéves korában kezdett érdeklődni a harcművészetek iránt; először karatét, majd aikidót tanult. Aikidóból 7 danos, karatéból és kendóból fekete övet szerzett és a karatés bemutatócsapat tagja lett.

Élet Japánban[szerkesztés]

A diploma megszerzése után Seagal az akkori barátnőjével, Miyako Fujitanival (akit később feleségül is vett és akitől két gyermeke született), Japánba költözött. A fiatal pár a lány szüleinél élt, akik aikidót oktattak; rossz nyelvek szerint csupán azért költözött Japánba, hogy elkerülje besorozását az akkor dúló vietnámi háborúba és házasságának valódi célja is a lehetséges hadba hívás megakadályozása volt, de ezt mindig is tagadta.[10]

Hollywoodi pályafutás[szerkesztés]

1990-es évek: Az akciófilmek kora[szerkesztés]

1988-ban Seagal Andrew Davis rendezővel elkészítette első filmjét, Nico (Above the Law) címmel. A Nico kedvező fogadtatása után Seagal három további filmben szerepelt – Ölve vagy halva (Hard to Kill, 1990), Halálra jelölve (Marked for Death, 1990) és Törvényre törve (Out for Justice, 1991) – ezek jegyeladási szempontból sikert arattak és a színészből akciófilmes hőst teremtettek. Az Andrew Davis által rendezett, 1992-es Úszó erőd (Under Siege) című film még szélesebb körben ismertté tette, az USA-ban és külföldön egyaránt, összesen 156,4 millió dollár bevétellel.[11]

Az Úszó erőd pozitív fogadtatását követően Seagal rendezőként is debütált, az 1994-es Lángoló jég (On Deadly Ground) című, környezetvédelmi és spirituális témákat taglaló filmben Michael Caine mellett szerepelt (egy kisebb szerepben Billy Bob Thornton is feltűnt). A film nézettségi, kritikai és pénzügyi kudarcot is vallott (az elkészítése 50 millió dollárba került, de az USA-ban csak 39 millió dolláros bevételt hozott).[12] A film fordulópontot jelent Seagal filmes pályafutásában, mert a korábbi filmjeire jellemző belvárosi rendőr-szerep után először alakított ezoterikusabb karaktert.

A Lángoló jég kudarca után Seagal 1995-ben folytatást készített egyik legsikeresebb filmjéhez, az Úszó erődhöz, Száguldó erőd (Under Siege 2: Dark Territory) címmel és a Tisztítótűz (The Glimmer Man) című 1996-os akciófilmben is főszerepet vállalt. Még ugyanebben az évben, először tűnt fel mellékszereplőként Kurt Russell oldalán a Tűzparancsban (Executive Decision). 1997-ben a Lángoló jég után újabb környezetvédelemmel foglalkozó filmet készített, Tűz a mélyben (Fire Down Below) címmel, de ez is megbukott üzleti szempontból. A Warner Bros. ezért már nem újított szerződést a színésszel, de a Sebhelyek (Exit Wounds) című bűnügyi film még megérte a mozis bemutatást 2001-ben, ezek után viszont Seagal filmjei eltűntek a mozikból.[13]

Videofilmes évek[szerkesztés]

1998-ban Seagal ismét készített egy környezetvédelmi thrillert, A patriótát (The Patriot), az első „direct-to-video”, azaz közvetlenül videón megjelentetett filmje volt az Amerikai Egyesült Államokban (noha a világ többi országában moziban is bemutatták). A színész a filmet saját tőkéből gyártotta, és montanai birtoka közelében forgatta le.

Miután pár évig a Prince of Central Park című családi filmen dolgozott mint producer, Seagal 2001-ben tért vissza a mozivászonra Sebhelyek (Exit Wounds) című akciófilmjével. Ez ugyan kevesebb harcművész-jelenetet tartalmazott, mint korábbi filmjei, de pénzügyileg sikeres volt és majdnem 80 millió dolláros bevételt ért el. Seagal azonban nem tudta kihasználni sikerét, és két következő filmjével pénzügyi és kritikusi téren is kudarcot vallott; a Másodpercekre a haláltól (Ticker) csak DVD-n jelent meg, míg a Félholt (Half Past Dead), amelyben a rapsztár Ja Rule oldalán szerepelt, kevesebb mint 20 millió dollárt hozott világszerte.[14]

2008 májusáig az összes 2003 után készült Seagal-film közvetlenül videón jelent meg az USA-ban, a világ többi országában is csak pár helyen mutatták be őket moziban. Habár ezek közül sokban Seagalt tüntetik fel producerként (és néha forgatókönyvíróként is), nem tudni, valójában mennyire vett részt elkészítésükben; a hangját ugyanis sokszor más színész kölcsönözte és szinte az összes jelenetben dublőrt alkalmaztak helyette – például az Idegen 2 – Sötét hajnal (Black Dawn), A fenevad gyomrában (Belly of the Beast), A megmentő (Out of Reach) és a Terror a tenger alatt (Submerged) című filmekben. Ebben szerepet játszhatott, hogy a színész láthatóan jelentős túlsúlyt szedett fel a korábbi éveihez képest.

Legutóbbi videofilmjei közé tartozik a Piszkos lappal (Pistol Whipped, 2008), a Könyörtelen csapás (Kill Switch, 2008), Szemben a sötétséggel (Against The Dark, 2009), amely – szakítva korábbi akciófilmes szerepeivel – horrorfilm, illetve a Gyilkosságba hajszolva (Driven to Kill, 2009). Seagal, 2009-ben reality-sorozattal hívta fel magára a figyelmet, amelyben a színészt mint a lousianai rendőrség seriffhelyettesét láthatjuk a képernyőn. A Lawman mindenképpen sikert hozott a méltán híres rendőrnek. A sorozatot követően ezidáig két filmet készített a színész. A testőr (The Keeper, 2009) és A Dangerous Man című filmjei a kritikusok szerint magasabb színvonalú alkotások lettek, mint Seagal többi 2000 utáni filmje.

Visszatérés a mozivászonra[szerkesztés]

2010-ben, egy évtized után Seagal ismét olyan filmben szerepel, amelyet mozikban is bemutatnak, Robert Rodríguez Machete című filmjében negatív főszerepet alakít.

Zenei pálya[szerkesztés]

Seagal régóta gitározik, elsősorban a blues műfajában ad elő, több lemeze is megjelent. Budapesten is tartott koncertet 2014 nyarán.[15]

Politikai szereplések[szerkesztés]

A 2010-es években többször találkozott Kelet-Európai autokrata vezetőkkel, mint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, később pedig Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel. Ennek több oka volt: Seagal a kétezres évek elején a filmjei romló színvonala miatt másutt keresett boldogulást, emiatt nyitotta meg Moszkvában a Planet Hollywood ottani éttermét, ami viszont később sztriptízbár lett, majd csődbe ment, viszont ettől kezdve kezdett el Oroszországba és Kazahsztánba járni. 2003-ban ő lett a Moszkvai Filmfesztivál sztárvendége, ahol úgy megszerették, hogy rengeteg ajánlatot kapott: reklámokban, filmekben szerepelt és üzletelésekbe kezdett, Putyinnal is ekkortájt ismerkedett meg. Putyinnak is jól jött az ismeretség, aki teátrális imázsfilmekben tetszelgett egyfajta „szuperhősként”, ezért jól illett az amúgy is erős és kirívó személyiségeket maga köré gyűjtő, szintén küzdősportokban jártas elnök mellé Seagal személye, aki nem is fukarkodott a Putyint dicsérő megnyilatkozásokkal, és gyakorta látogatott Oroszországba is.[16][17] Ezen látogatások és azok jellege azonban hol bírálatok, hol gúny tárgyává tették a színészt. Miközben Putyint többször barátjának nevezte, azt is állította, hogy orosz gyökerei vannak.[18][19] Máskor olyan hírek jelentek meg vele kapcsolatban, miszerint a G8-ak 2013-as ülésén állítólag Putyin javasolta Barack Obama amerikai elnöknek, hogy a színészt tegyék meg Oroszország és Washington közötti közvetítőnek Oroszország kaliforniai és arizonai tiszteletbeli konzuljaként, amit Obama egy pillanatig sem vett komolyan.[20] Putyin állami edzésprogramja népszerűsítésére is felkérte a színészt, ahogy más orosz vonatkozású dolgok reklámozására is, miközben szóba került egy ottani produkciós cég alapítása is.[21][22]

2014-ben a Krím orosz megszállásakor kiállt az orosz agresszió mellett, az Ukrajnától elfoglalt félszigeten koncertet is adott.[23] 2016 januárjában szerb állampolgárságra is szert tett, egyúttal a szerb rendőrség kiképzésére is ajánlatot tett.[24] Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel 2016 augusztusában találkozott, ahol az elnök vidéki gazdaságában tett látogatásán még az elnök zöldségeit és gyümölcseit is megkóstolta.[25] 2016 novemberében Putyintól megkapta az orosz állampolgárságot is.[26] Tevékenysége miatt 2017-ben öt évre kitiltották Ukrajnából.[27] Még azt is meglépte, hogy „szakértőként” jelentkezzen be Moszkvából egy brit hírműsorba, ahol Putyin mellett Donald Trumpot is védelmébe vette.[28] 2018-ban Oroszország különleges követté nevezte ki, amely egy olyan fizetés nélküli pozíció, mint a jószolgálati nagykövet, célja pedig Oroszország és az USA viszonyának javítása.[29]

Később kriptovaluta tiltott reklámozása miatt vetett ki rá súlyos bírságot az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, miután így többszázezer dolláros haszonra tett szert a kriptopénzt kibocsátó gyanús cégtől.[30][31]

Nicolás Maduro venezuelai elnökkel 2021. május 5-én találkozott, akinek egy katanát vitt ajándékba Oroszország képviselőjeként. Maduro nagyon szívélyesen fogadta, még egy lehetséges közös film forgatásáról is beszélt.[32]

2021 májusának végén egy Putyint támogató pártszövetségnek is tagja lett.[33]

A Putyin által indított orosz-ukrán háború kapcsán arról beszélt, hogy „a legtöbbünknek vannak barátai és családtagjai Oroszországban és Ukrajnában. Mindkettőre egy családként tekintek, és valóban úgy gondolom, hogy egy külső erő az, amely hatalmas összegeket költ propagandára, hogy a két országot egymás ellen hangolja, provokálja.” Azért imádkozik, hogy mindkét ország pozitív, békés megoldásra jusson, hogy békében élhessünk.[34] Ettől függetlenül ekkor sem feledkezett meg Putyin dicséretéről, mikor Seagal a 70. születésnapját ünnepelve kijelentette, hogy „az egyik legnagyobb élő politikai vezető, ha nem a legnagyobb!”[35] Egy lebombázott donyecki börtöntábor romjainál is megjelent, amit az oroszok szerint az ukránok bombáztak szét, hogy ott „szakértelmével igazolja” az orosz állításokat. Kijev szerint viszont az oroszok bombázták le a tábort, hogy elfedjék az ott őrzött ukrán hadifoglyok meggyilkolását.[36]

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

  Videófilm
Év Magyar cím Eredeti cím Feladatkör Szerep Magyar hang
Producer Író Zene Színész
1988 Nico Above the Law Igen Nem Nem Igen Nico Toscani Szakácsi Sándor
Szabó Sipos Barnabás
1990 Ölve vagy halva Hard to Kill Nem Nem Nem Igen Mason Storm Szakácsi Sándor[37]
Halálra jelölve Marked for Death Igen Nem Igen Igen John Hatcher Szakácsi Sándor
1991 Törvényre törve Out for Justice Igen Nem Igen Igen Gino Felino nyomozó Szakácsi Sándor
1992 Úszó erőd Under Siege Igen Nem Nem Igen Casey Ryback Rosta Sándor
1994 Lángoló jég[38] On Deadly Ground Igen Nem Nem Igen Forrest Taft Forgács Péter
1995 Száguldó erőd Under Siege 2: Dark Territory Igen Nem Igen Igen Casey Ryback Szakácsi Sándor
1996 Tűzparancs Executive Decision Nem Nem Nem Igen Austin Travis alezredes Rosta Sándor
Tisztítótűz Glimmer Man, TheThe Glimmer Man Igen Nem Igen Igen Jack Cole hadnagy Forgács Péter
1997 Tűz a mélyben Fire Down Below Igen Nem Igen Igen Jack Taggart Csernák János
1998 Egetverő szenzáció My Giant Nem Nem Nem Igen önmaga (cameoszerep) Szakácsi Sándor
hazafi, AA hazafi Patriot, TheThe Patriot Igen Nem Nem Igen Dr. Wesley McClaren Szakácsi Sándor
Not Even The Trees Igen Nem Nem Nem
2000 Prince of Central Park Igen Nem Nem Nem
2001 Path Beyond Thought, TheThe Path Beyond Thought (dokumentumfilm) Vezető Nem Nem Igen önmaga (narrátor)
Sebhelyek Exit Wounds Nem Nem Nem Igen Orin Boyd Szakácsi Sándor
Másodpercekre a haláltól Ticker Nem Nem Igen Igen Frank Glass Szakácsi Sándor
2002 Félholt Half Past Dead Igen Nem Nem Igen Sasha Petrosevitch Szakácsi Sándor
2003 idegen, AzAz idegen Foreigner, TheThe Foreigner Igen Nem Nem Igen Jonathan Cold Szakácsi Sándor
professzor, AA professzor Out for a Kill Igen Nem Nem Igen Robert Burns professzor Csankó Zoltán
fenevad gyomrában, AA fenevad gyomrában Belly of the Beast Igen Nem Nem Igen Jake Hopper Szakácsi Sándor
2004 megmentő, AA megmentő Out of Reach Nem Nem Nem Igen William Lansing Csernák János
pusztító ring, AA pusztító ring Clementine Nem Nem Nem Igen Jack Miller
2005 Szemben a Nappal Into the Sun Nem Igen Igen Igen Travis Hunter Szakácsi Sándor
Terror a tenger alatt Submerged Nem Nem Nem Igen Chris Cody Jakab Csaba
Halálod napja Today You Die Igen Nem Nem Igen Harlan Banks Csernák János
Sárkány osztag Dragon Squad Igen Nem Nem Nem
idegen 2. – Sötét hajnal, AzAz idegen 2. – Sötét hajnal Black Dawn Igen Nem Nem Igen Jonathan Cold Szakácsi Sándor
2006 igazság mecénása, AzAz igazság mecénása Mercenary for Justice Nem Nem Nem Igen John Seeger Rosta Sándor
árnyékember, AzAz árnyékember Shadow Man Igen Igen Nem Igen Jack Foster Forgács Péter
Támadóerő Attack Force Igen Igen Nem Igen Marshall Lawson parancsnok Forgács Péter
2007 Égszakadás Flight of Fury Nem Igen Nem Igen John Sands Csernák János
Volt egyszer egy igazság Urban Justice Igen Nem Nem Igen Simon Ballister Haás Vander Péter
2008 Piszkos lappal Pistol Whipped Igen Nem Nem Igen Matt Conlin Reviczky Gábor
Hantahíradó Onion Movie, TheThe Onion Movie Nem Nem Nem Igen Pöcsöklöző (Cock Puncher) Törköly Levente
Könyörtelen csapás Kill Switch Igen Igen Nem Igen Jacob King Csernák János
2009 Szemben a sötétséggel Against the Dark Nem Nem Nem Igen Tao Csernák János
Gyilkosságba hajszolva Driven to Kill Nem Nem Nem Igen Ruslan Drachev Rosta Sándor
testőr, AA testőr Keeper, TheThe Keeper Igen Igen Nem Igen Roland Sallinger Rosta Sándor
Halálos ellenfél (Veszélyes ember) Dangerous Man, AA Dangerous Man Nem Nem Nem Igen Shane Daniels Sörös Sándor
2010 Machete Machete Nem Nem Nem Igen Rogelio Torrez Rosta Sándor
Sheep Impact (rövidfilm) Nem Nem Nem Igen Paul Weland
Született pusztító Born to Raise Hell Igen Igen Nem Igen Robert "Bobby" Samuels Forgács Péter
2012 Szigorított őrizet Maximum Conviction Nem Nem Nem Igen Cross Rosta Sándor
2013 utolsó vérig, AzAz utolsó vérig Force of Execution Igen Nem Nem Igen John Alexander Csernák János
2014 igazság védője, AzAz igazság védője Good Man, AA Good Man Igen Nem Nem Igen John Alexander Csernák János
Rosta Sándor
Gyilkos tét Gutshot Straight Nem Nem Nem Igen Paulie Trunks Csernák János
2015 igazság mecénása – feloldozás, AzAz igazság mecénása – feloldozás Absolution Igen Nem Nem Igen John Alexander Rosta Sándor
2016 Küldetése: Igazságosztó Code of Honor Igen Nem Nem Igen Robert Sikes Rosta Sándor
Sniper: Special Ops Igen Nem Nem Igen Jake Chandler őrmester
ázsiai kapcsolat, AzAz ázsiai kapcsolat Asian Connection, TheThe Asian Connection Igen Nem Nem Igen Gan Sirankiri Csernák János
fegyver rossz végén, AA fegyver rossz végén End of a Gun Igen Nem Nem Igen Decker Csernák János
Élve vagy ölve Contract to Kill Igen Nem Nem Igen John Harmon Rosta Sándor
Tökéletes fegyver Perfect Weapon, TheThe Perfect Weapon Igen Nem Nem Igen A Rendező Rosta Sándor
2017 Célpont neve: Salazar Cartels Igen Nem Nem Igen John Harrison Rosta Sándor
kínai kapcsolat, AA kínai kapcsolat China Salesman Nem Nem Nem Igen Lauder Rosta Sándor
2018 Elkopott értékek Attrition Igen Nem Nem Igen Axe Rosta Sándor
2019 főparancsnok, AA főparancsnok General Commander Nem Nem Nem Igen Jack Alexander Rosta Sándor
Törvények felett Beyond the Law Nem Nem Nem Igen Augustino ‘Finn’ Adair Rosta Sándor

Televíziós szerepek[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Feladatkör Megjegyzések
Író Producer Színész Szerep
1991 Saturday Night Live Nem Nem Igen önmaga (házigazda) egy epizód
2009–2014 Steven Seagal – Az igazságosztó Steven Seagal: Lawman Nem Vezető Igen önmaga a sorozat megalkotója
2011–2012 Igazságosztók True Justice Igen Vezető Igen Elijah Kane

Diszkográfia[szerkesztés]

 • 2005 – Songs from the Crystal Cave
 • 2006 – Mojo Priest

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 15.)
 2. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 11.)
 5. http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/461/Свет+познатих/2169050/Стивен+Сигал+добио+држављанство+Србије.html
 6. https://www.yahoo.com/news/putin-grants-action-star-steven-seagal-russian-citizenship-101618186.html
 7. http://www.origo.hu/nagyvilag/20140810-steven-seagalt-semmilyen-szankcio-nem-valasztja-el-putyintol.html
 8. Steven Seagal - Az igazságosztó. imdb.com. (Hozzáférés: 2017. május 5.)
 9. Kitiltották Steven Seagalt Ukrajnából”, origo.hu, 2017. május 5. (Hozzáférés ideje: 2017. május 5.) 
 10. Galéria - A ma születésnaposa: Steven Seagal ma.hu, 2011. április 10.
 11. IMDb – Under Siege Box Office/Business. (Hozzáférés: 2009. február 28.)
 12. IMDb – On Deadly Ground Box Office/Business. (Hozzáférés: 2009. február 28.)
 13. Flaherty, Mike: A&E reality suits Steven Seagal (angol nyelven). Variety, 2008. november 24. [2009. február 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 25.)
 14. Half Past Dead (2002) (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2009. szeptember 10.)
 15. Andy Vajna is elaludt Steven Seagal középszerű buliján hvg.hu, 2014. június 28.
 16. Putin’s Action Hero: How Steven Seagal Became the Kremlin’s Unlikeliest Envoy buzzfeed.com, 2015. április 20.
 17. Jó lenne már megérteni Steven Seagal elborult oroszimádatát Velvet, 2016. november 6.
 18. Steven Seagal goes Putyin hvg.hu, 2014. augusztus 10.
 19. Korunk legújabb megbuggyant színésze, Seagal is Putyin nagy barátja 444.hu, 2014. március 29.
 20. BuzzFeed: Nagyon komoly feladatot szánt Putyin Steven Seagalnak hvg.hu, 2015. április 22.
 21. Putyin Steven Seagallal indítja újra a szovjet fitnesz programot Origo, 2014. március 26.
 22. Steven Seagal oroszországi produkciós céget alapítana ma.hu, 2015. szeptember 24.
 23. mno.hu, 2014.08.11.
 24. Ez nem a tréfa ideje: Steven Seagal szerb állampolgár lett Index, 2016. január 16.
 25. Belarusz cégnek dolgozik Steven Seagal. És tud mosolyogni! Archiválva 2016. augusztus 26-i dátummal a Wayback Machine-ben posztinfo.hu, 2016. augusztus 25.
 26. Orosz állampolgárságot kapott Steven Seagal Index, 2016. november 3.
 27. 444.hu, 2017.05.05.
 28. Steven Seagal szakértőként védi Putyint Moszkvából élő adásban Index, 2017. szeptember 28.
 29. Steven Seagal mentené meg az amerikai-orosz viszonyt hvg.hu, 2018. augusztus 5.
 30. Actor Steven Seagal Fined by SEC for Touting Token Offering Bloomberg, 2020. február 27.
 31. Man Charged in $11m Crypto Scheme that Featured Steven Seagal Infosecurity Magazine, 2021. február 2.
 32. Steven Seagal Oroszország képviseletében fegyverezte fel a venezuelai elnököt Index, 2021. május 10.
 33. Putyint támogató politikai formáció tagja lett Steven Seagal. 24.hu, 2021. május 30. [2021. június 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 21.)
 34. Mit mond Steven Seagal, Putyin nagy barátja az ukrajnai invázióról? Index, 2022. március 1.
 35. Steven Seagal: Putyin az egyik legnagyobb élő politikai vezető, ha nem a legnagyobb rtl.hu, 2022. április 15.
 36. Steven Seagal beleállt az orosz háborús propagandába, meglátogatott egy börtöntábort rtl.hu, 2022. augusztus 9.
 37. mindkét szinkronváltozatban
 38. filmrendező

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Steven Seagal
A Wikimédia Commons tartalmaz Steven Seagal témájú médiaállományokat.