Steven Seagal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steven Seagal
Seagal 2012-ben
Seagal 2012-ben
Életrajzi adatok
Születési név Steven Seagal
Született 1952. április 10. (64 éves)
Lansing, Michigan
Házastárs Miyako Fujitani (1975–1986)
Adrienne La Russa (1984–1987)
Kelly LeBrock (1987–1996)
Gyermekei Ayako Fujitani
Pályafutása
Híres szerepei Casey Ryback
(Úszó erőd, Száguldó erőd)

Steven Seagal weboldala
Steven Seagal az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Steven Seagal témájú médiaállományokat.

Steven Frederic Seagal (IPA [sɨˈɡɑːl]; Michigan, 1952. április 10.) amerikai akciófilmszínész, producer, forgatókönyvíró, harcművész, blueszenész,[1] énekes-dalszerző és tartalékos seriffhelyettes. Színészként az 1980-as évek végén és a ’90-es évek elején akciófilmes szerepeivel vált híressé.

Seagal – aki 7 danos aikidomester – fiatal felnőttként aikido-oktatóként dolgozott Japánban; ő volt az első külföldi, aki Oszakában saját edzőtermet üzemeltetett. Később Los Angelesbe költözött és 1988-ban Nico című filmjével debütált a tengerentúlon. A ’90-es években a színész jellegzetes akciósztárrá vált, olyan filmekkel, mint az Úszó erőd (1992) vagy a Száguldó erőd (1995), amelyekben terrorista-elhárító szakembert alakít (Casey Ryback). Filmjeivel világszerte összesen több mint 850 millió dollár bevételt ért el.

Filmes pályafutása mellett Seagal gitárosként is tevékenykedik, de hivatásos munkáján túl aktív környezetvédő és állatjogi aktivista, valamint a buddhista Richard Gere-hez hasonlóan a dalai láma támogatója és Tibet függetlenségének szószólója. Immár 20 éve hivatásos rendőrtiszt az állam Jefferson Parish sheriff-hivatalában, rendszeresen járőrözik. Seagal kitűnő céllövő hírében áll [2], aki a rendőrség különleges osztagával is együtt dolgozik, és megannyi tisztet képzett ki a lőfegyverek használatára és a pusztakezes közelharcra.

Korai évek[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

Seagal a Michigan állambeli Lansingben született, családjával ötéves koráig élt ebben a városban. Édesanyja, az ír-mongol származású Patricia műtősnő, orosz-zsidó származású édesapja középiskolai matematikatanár volt. A család a kaliforniai Fullertonba költözött, ahol Seagal hétéves korában kezdett érdeklődni a harcművészetek iránt; először karatét, majd aikidót tanult. Aikidóból 7 danos, karatéból és kendóból fekete övet szerzett és a karatés bemutatócsapat tagja lett.

Élet Japánban[szerkesztés]

A diploma megszerzése után Seagal az akkori barátnőjével, Miyako Fujitanival (akit később feleségül is vett és akitől két gyermeke született), Japánba költözött. A fiatal pár a lány szüleinél élt, akik aikidót oktattak; rossz nyelvek szerint csupán azért költözött Japánba, hogy elkerülje besorozását az akkor dúló vietnami háborúba és házasságának valódi célja is a lehetséges hadba hívás megakadályozása volt. Ezt mindig is tagadta.[2]

Hollywoodi pályafutás[szerkesztés]

1990-es évek: Az akciófilmek kora[szerkesztés]

1988-ban Seagal Andrew Davis rendezővel elkészítette első filmjét, Nico (Above the Law) címmel. A Nico kedvező fogadtatása után Seagal három további filmben szerepelt – Ölve vagy halva (Hard to Kill, 1990), Halálra jelölve (Marked for Death, 1990) és Törvényre törve (Out for Justice, 1991) – ezek jegyeladási szempontból sikert arattak és a színészből akciófilmes hőst teremtettek. Az Andrew Davis által rendezett, 1992-es Úszó erőd (Under Siege) című film még szélesebb körben ismertté tette, az USA-ban és külföldön egyaránt, összesen 156,4 millió dollár bevétellel.[3]

Az Úszó erőd pozitív fogadtatását követően Seagal rendezőként is debütált az 1994-es Lángoló jég (On Deadly Ground) című – környezetvédelmi és spirituális témákat taglaló filmben Michael Caine mellett szerepelt (egy kisebb szerepben Billy Bob Thornton is feltűnt). A film nézettségi, kritikai és pénzügyi kudarcot is vallott (az elkészítése 50 millió dollárba került, de az USA-ban csak 39 millió dolláros bevételt hozott).[4] A film fordulópontot jelent Seagal filmes pályafutásában, mert a korábbi filmjeire jellemző belvárosi rendőr-szerep után először alakított ezoterikusabb karaktert.

A Lángoló jég kudarca után Seagal 1995-ben folytatást készített egyik legsikeresebb filmjéhez, az Úszó erődhöz, Száguldó erőd (Under Siege 2: Dark Territory) címmel és a Tisztítótűz (The Glimmer Man) című 1996-os rendőrdrámában is főszerepet vállalt. Még ugyanebben az évben, először tűnt fel mellékszereplőként Kurt Russell oldalán a Tűzparancsban (Executive Decision). 1997-ben a Lángoló jég után újabb környezetvédelemmel foglalkozó filmet készített, Tűz a mélyben (Fire Down Below) címmel, de ez is megbukott üzleti szempontból. A Warner Bros. ezért már nem újított szerződést a színésszel.[5]

Videofilmes évek[szerkesztés]

1998-ban Seagal ismét készített egy környezetvédelmi thrillert, A patriótát (The Patriot), az első „direct-to-video”, azaz közvetlenül videón megjelentetett filmje volt az Amerikai Egyesült Államokban (noha a világ többi országában moziban is bemutatták). A színész a filmet saját tőkéből gyártotta, és montanai birtoka közelében forgatta le.

Miután pár évig a Prince of Central Park című családi filmen dolgozott mint producer, Seagal 2001-ben tért vissza a mozivászonra Sebhelyek (Exit Wounds) című akciófilmjével. Ez ugyan kevesebb harcművész-jelenetet tartalmazott, mint korábbi filmjei, de pénzügyileg sikeres volt és majdnem 80 millió dolláros bevételt ért el. Seagal azonban nem tudta kihasználni sikerét, és két következő filmjével pénzügyi és kritikusi téren is kudarcot vallott; a Másodpercekre a haláltól (Ticker) csak DVD-n jelent meg, míg a Félholt (Half Past Dead), amelyben a rapsztár Ja Rule oldalán szerepelt, kevesebb mint 20 millió dollárt hozott világszerte.[6]

2008 májusáig az összes 2003 után készült Seagal-film közvetlenül videón jelent meg az USA-ban, a világ többi országában is csak pár helyen mutatták be őket moziban. Habár ezek közül sokban Seagalt tüntetik fel producerként (és néha forgatókönyvíróként is), nem tudni, valójában mennyire vett részt elkészítésükben; a hangját ugyanis sokszor más színész kölcsönözte és szinte az összes jelenetben dublőrt alkalmaztak helyette – például az Idegen 2 - Sötét hajnal (Black Dawn), A fenevad gyomrában (Belly of the Beast), A megmentő (Out of Reach) és a Terror a tenger alatt (Submerged) című filmekben.

Legutóbbi videofilmjei közé tartozik a Piszkos lappal (Pistol Whipped, 2008), a Könyörtelen csapás (Kill Switch, 2008), Szemben a sötétséggel (Against The Dark, 2009), amely – szakítva korábbi akciófilmes szerepeivel – horrorfilm, illetve a Gyilkosságba hajszolva (Driven to Kill, 2009). Seagal, 2009-ben reality-sorozattal hívta fel magára a figyelmet, amelyben a színészt mint a lousianai rendőrség seriffhelyettesét láthatjuk a képernyőn. A Lawman mindenképpen sikert hozott a méltán híres rendőrnek. A sorozatot követően ezidáig két filmet készített a színész. A testőr (The Keeper, 2009) és A Dangerous Man című filmjei a kritikusok szerint magasabb színvonalú alkotások lettek, mint Seagal többi 21. századi filmje.

Visszatérés a mozivászonra[szerkesztés]

2010-ben, egy évtized után Seagal ismét olyan filmben szerepel, amelyet mozikban is bemutatnak, Robert Rodríguez Machete című filmjében negatív főszerepet alakít.

Filmográfia[szerkesztés]

Év Cím Eredeti cím Szerep Magyar hangja[7]
2014 Gutshot Straight Paulie Trunks
2014 Az igazság védője A Good Man Alexander Csernák János
2013 Az utolsó vérig Force of Execution Mr. Alexander Csernák János
2012 Szigorított őrizet Maximum Conviction Cross Rosta Sándor
2011 Született pusztító Born to Raise Hell Samuel Axel Forgács Péter
2010 Machete Machete Torrez Rosta Sándor
2010 Halálos Ellenfél A Dangerous Man Shane Daniels Sörös Sándor
2009 A testőr The Keeper Rolland Sallinger Rosta Sándor
2009 Gyilkosságba hajszolva Driven To Kill Ruslan Rosta Sándor
2009 Szemben a sötétséggel Against The Dark Tao parancsnok Csernák János
2008 Könyörtelen csapás Kill Switch Jacob King nyomozó Csernák János
2008 Hantahíradó The Onion Movie Cock Puncher Törköly Levente
2008 Piszkos lappal Pistol Whipped Matt Conner Reviczky Gábor
2007 Volt egyszer egy igazság Urban Justice Simon Ballister Haás Vander Péter
2007 Égszakadás Flight or Fury John Sands Csernák János
2006 Támadóerő Attack Force Marshall Lawson Forgács Péter
2006 Az Igazság mecénása Mercenary for Justice John Seeger Rosta Sándor
2006 Az árnyékember Shadow Man Jack Foster Forgács Péter
2005 Terror a tenger alatt Submerged Chris Cody Jakab Csaba
2005 Szemben a nappal Into the Sun Travis Hunter Szakácsi Sándor
2005 Az idegen 2. – Sötét hajnal Black Dawn Jonathan Cold Szakácsi Sándor
2005 Halálod napja Today You Die Harlan Banks Csernák János
2004 A megmentő Out of Reach William Lansing Csernák János
2003 A professzor Out for a Kill Robert Burns professzor Csankó Zoltán
2003 Az idegen The Foreigner Jonathan Cold Szakácsi Sándor
2003 A fenevad gyomrában Belly of the Beast Jake Hopper Szakácsi Sándor
2003 Félholt Half Past Dead Sasha Petrosevitch Szakácsi Sándor
2001 Sebhelyek Exit Wounds Orin Boyd Szakácsi Sándor
2001 Másodpercekre a haláltól Ticker Frank Glass Szakácsi Sándor
1998 A hazafi The Patriot Dr. Wesley McClaren Szakácsi Sándor
1997 Tűz a mélyben Fire Down Below Jack Taggart Csernák János
1996 Tűzparancs Executive Decision Austin Travis alezredes Rosta Sándor
1996 Tisztítótűz The Glimmer Man Jack Cole hadnagy Forgács Péter
1995 Száguldó erőd Under Siege 2: Dark Territory Casey Ryback Szakácsi Sándor
1994 Lángoló jég On Deadly Ground Forrest Taft Forgács Péter
1992 Úszó erőd Under Siege Casey Ryback Rosta Sándor
1991 Törvényre törve Out for Justice Gino Felino nyomozó Szakácsi Sándor
1990 Ölve vagy halva Hard to Kill Mason Storm Szakácsi Sándor
1990 Halálra jelölve Marked for Death John Hatcher Szakácsi Sándor
1988 Nico Above the Law Nico Toscani Szakácsi Sándor,
Szabó Sipos Barnabás

Diszkográfia[szerkesztés]

  • 2005 – Songs from the Crystal Cave
  • 2006 – Mojo Priest

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.origo.hu/nagyvilag/20140810-steven-seagalt-semmilyen-szankcio-nem-valasztja-el-putyintol.html
  2. [1]
  3. IMDb – Under Siege Box Office/Business. (Hozzáférés: 2009. február 28.)
  4. IMDb – On Deadly Ground Box Office/Business. (Hozzáférés: 2009. február 28.)
  5. Flaherty, Mike: A&E reality suits Steven Seagal (angol nyelven). Variety, 2008. november 24. (Hozzáférés: 2009. június 25.)
  6. Half Past Dead (2002) (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2009. szeptember 10.)
  7. Steven Seagal Szinkronhangok.hu

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Steven Seagal témájú médiaállományokat.