A megmentő (film, 2004)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A megmentő
(Out of Reach)
2004-es amerikai film
RendezőPo-Chih Leong
Vezető producerSteven Seagal
Műfaj
ForgatókönyvíróTrevor Miller
Főszerepben
ZeneAlex Heffes
OperatőrRichard Crudo
DíszlettervezőAndrzej Haliński
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő88 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Sony Pictures Home Entertainment
  • Netflix
Bemutató2004
Korhatár16 III. kategória (F/4040/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A megmentő (eredeti cím: Out of Reach) 2004-ben megjelent amerikai akciófilm, melyet Trevor Miller forgatókönyvéből Po-Chih Leong rendezett. A főbb szerepekben Steven Seagal, Ida Nowakowska, Agnieszka Wagner és Matt Schulze látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2004. július 20-án adták ki DVD-n.

Cselekmény[szerkesztés]

William Lansing vietnámi veterán és egykori különleges ügynök. Alaszka északi részén él visszavonultan. Egy lengyel árvaházban élő 13 éves lánnyal, Irena Morawskával levelezőpartnerek, akivel az íráson keresztül bensőséges kapcsolatot alakít ki. Amikor a lány nem válaszol többi a leveleire, mert az intézet vezetőjének közreműködésével ismeretlen helyre viszik, Lansing úgy dönt, utánajár a dolognak és Lengyelországba utazik. Itt egy lengyel rendőrnő segítségével nyomozni kezd: hamarosan egy Faisal névre hallgató, könyörtelen lánykereskedőre és terroristára bukkan, aki kiterjedt alvilági hálózatával fiatal lányokat – köztük Irenát is – bocsát áruba világszerte.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Steven Seagal William Lansing Csernák János
Ida Nowakowska Irena Morawska Talmács Márta
Agnieszka Wagner Kasia Lato Major Melinda
Matt Schulze Faisal Crespo Rodrigo
Krzysztof Pieczyński Ibo Koroknay Géza
Robbie Gee Lewis Morton

Fogadtatás[szerkesztés]

A Seagalogy: A Study of the Ass-Kicking Films of Steven Seagal című könyv szerzője szerint „egyike Seagal legfurcsább és legostobább filmjeinek”. Az alapsztori abszurditásán túl rámutatott arra is, hogy Seagal eredeti hangját több alkalommal teljesen más hangon megszólaló szinkronszínészek szolgáltatják.[2] A Beyond Hollywood weboldal kritikusa szintén kiemelte a többféle, váltakozó szinkronhangot és a színész többi filmjéhez képest túl kevés akciójelenetet, A megmentő-t ezért egy akaratlanul vicces és buta filmnek tartotta.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A megmentő az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  2. Vern. Chapter 17: Out of Reach', Seagalogy: A Study of the Ass-Kicking Films of Steven Seagal (angol nyelven). London: Titan Books (2012). ISBN 9780857687227. Hozzáférés ideje: 2024. január 4. 
  3. Out of Reach (2004) Movie Review. Beyond Hollywood, 2004. július 18. [2015. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 8.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Out of Reach (film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]