John Leguizamo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
John Leguizamo
John Leguizamo 2 by David Shankbone.jpg
Született 1960. július 22. (62 éves)[1]
Bogotá[2][1][3]
Állampolgársága
Házastársa
 • Justine Maurer (2003–)
 • Yelba Osorio (1994. augusztus 27. – 1996)
Gyermekei két gyermek:
 • Allegra Leguizamo
 • Lucas Leguizamo
Foglalkozása
Iskolái
 • Lee Strasberg Theatre and Film Institute
 • Tisch School of the Arts
 • Long Island University
 • Murry Bergtraum High School
 • HB Studio
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek 1984–
Híres szerepei

A Wikimédia Commons tartalmaz John Leguizamo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John Alberto Leguizamo (Bogotá, Kolumbia, 1964. július 22. –) Emmy-díjas kolumbiai származású amerikai színész, komikus, filmproducer.

Fiatalkora és tanulmányai[szerkesztés]

Kolumbia fővárosában, Bogotában született Alberto és Luz Leguizamo gyermekeként. Apai nagyapja olasz és Puerto Ricó-i származású, anyai nagyapja libanoni volt. Három éves volt, amikor családjával az Amerikai Egyesült Államokba költözött.

Tanulmányait a Joseph Pulitzer, valamint a Murry Bergtraum középiskolákban végezte. Már ekkoriban elkezdett paródiákat írni, melyeket az osztálytársainak olvasott fel, tesztelve hatásukat a többiekre. Szereplésvágya és szórakoztató történetei miatt iskolatársai a „Legdumásabb” (Most Talkative) jelzővel illették.

A középiskola befejezése után beiratkozott a New York University-re, ahol színjátszást tanult. Itt fedezte fel Bonnie Timmerman, aki látta Johnt a díjnyertes iskolai alkotásban, a ”Five Out of Six”-ben.

Pályafutása[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Karrierjét komikusként kezdte, New Yorkban éjszakai klubokban szórakoztatta a közönséget egyszemélyes műsorával. 1984-ben debütált a tévében, a Miami Vice című sorozat néhány epizódjában tűnt fel kisebb szerepben. Korai szerepei közé tartozik még az abban az évben készült Mixed Blood, ami egy francia bűnügyi vígjáték Paul Morrissey rendezésében, az 1985-ben forgatott Gentile Alouette, valamint a Parting Gestures.

1990–2000[szerkesztés]

Az 1990-es évek elején komolyabb szerepekben is feltűnt, játszott Brian de Palma A háború áldozatai című háborús filmjében, majd következett az Utcakölykök, valamint a Csak egy lövés című alkotás Harrison Forddal a főszerepben. Játszott a Még drágább az életed, Az utcai vadász és a (Revans című filmekben.

Mindeközben saját egyszemélyes műsorán dolgozott, ahol íróként és színészként is közreműködött. A Mambo Mouth, valamint Spic-o-Rama elnevezésű showműsorban különböző karakterek parodizálásával szórakoztatta a közönséget. Alakítását számos díjjal jutalmazták, valamint 1991-ben a 12. legígéretesebb új tehetség között tartották számon.

1993-ban ismét Brian de Palmával dolgozott együtt a Carlito útja című bűnügyi filmben, majd következett a Super Mario Brothers, ahol az egyik főszerepet már ő játszotta, és sikerült megalapoznia hollywoodi karrierjét.

1995-ben készítőként, társproducerként, íróként és szereplőként is közreműködött a FOX csatornán futó House of Buggin elnevezésű showműsorban, amely közel egy éven át szórakoztatta a nézőket. Ezután következett a nagy áttörést és kritikai elismerést hozó Wong Foo, kösz mindent! – Julie Newmar) alkotás, ahol egy transzvesztitát játszott, és ezért a szerepéért Golden Globe-jelölést kapott.

1996-ban következett Tybalt szerepe a Baz Luhrmann rendezte Rómeó és Júliában, Tony Scott A rajongó című filmjében Wesley Snipes ügynökét játszotta, és lehetőséget kapott arra, hogy egy filmben játsszon Robert De Niróval. Még ebben az évben elkészített egy őrült vígjátékot Kíméletlen kaméleon címmel, amelynek karakterét a korábban eljátszott szerepei ihlették, valamint írt egy dalt is, amelyet elő is ad a filmben.

1997-ben ismét egyszemélyes showműsorával (Freak) került középpontba, ezért legjobb színész és legjobb alakítás kategóriában Tony-jelölést, 1998-ban Emmy-díjat kapott.

Az ivadék című mozifilm Todd McFarlane képregénye alapján készült, ebben a szerepében elcsúfították a sminkmesterek, hiszen Spawn ellenfelét, a gonosz Clownt játszotta.

1999-ben Spike Lee Egy sorozatgyilkos nyara című rendezésében játszott Adrien Brody és Mira Sorvino társaságában. Még ugyanebben az évben kisebb szerepben feltűnt a Frank Whaley rendezte Joe the Kingben.

2000-től napjainkig[szerkesztés]

2000-ben dzsinnt játszott az Emmy-díjas Az ezeregy éjszaka meséi című minisorozatban.

2001-ben ismét egyszemélyes showműsorával (Sexaholix… A Love Story) bizonyította sokoldalúságát és tehetségét, ezúttal családjával és magánéletével kapcsolatos tapasztalatokat is felhasznált. Még abban az évben a Baz Luhrmann rendezte Moulin Rouge!-ban játszott Nicole Kidman és Ewan McGregor mellett, ezen szerepéért ALMA Award-jelölést kapott. Ő játszotta Bergert a Négybalkéz című filmben, melynek főszereplői Martin Lawrence és Danny DeVito.

2002-ben hangját kölcsönözte Sidnek a Jégkorszak című animációs mesefilmben, valamint játszott David S. Goyer Cikkcakk című filmjében. Drogdílert alakított a Birodalom című filmben, valamint Arnold Schwarzenegger mellett Az igazság nevében című filmben is feltűnt.

2003-ban a Cinevegas Film Fesztiválon bemutatott A por című alkotás egyik főszerepét játszotta. A 13-as rendőrőrs, valamint a Crónicas című alkotásokban láthatták a nézők 2004-ben.

2005-ben George A. Romero Holtak földje című zombifilmjében vállalt főszerepet, majd következett az Amerikai álom című romantikus film, valamint ismét hangját kölcsönözte Sidnek a Jégkorszak második részében.

Ezek után csatlakozott a Vészhelyzet című sorozat csapatához dr. Victor Clemente szerepében. Egy olyan orvost játszott, aki a gyógyítás újszerű módszereivel és eszközeivel próbálta megismertetni a kórház dolgozóit, mindeközben személyes magánéleti problémái, és munkahelyi konfliktusai a kollégákkal nehezítették a beilleszkedését. Karaktere nem maradt sokáig állandó szereplő, 12 rész után kiírták a sorozatból. Ahogy John nyilatkozta, dr. Clemente távozása a sorozatból számára áldás volt.

2006 októberében megjelentette saját önéletrajzi könyvét Pimps, Hos, Playa Hatas and All the Rest of My Hollywood Friends: My Life címmel. Az emlékirataiban elmondása szerint nagyon őszintén vall magánéletéről, családjáról, furcsa tapasztalatairól, valamint kifejezi véleményét azokról a hírességekről és munkatársakról, akikkel korábban együtt dolgozott.

2007 júliusában a Spike TV Kutyaszorítóban címet viselő drámasorozatában vállalt szerepet Donnie Wahlberg és Michael Hyatt mellett. A történet szerint egy exkatonákból álló csapat tervet eszel ki egy bankfiók kirablására. A dolog azonban rosszul sül el, és a bankban maradt túszok életéért megkezdődik az egyezkedés a rendőrség és a túszejtők között. A jó nézettségi adatok ellenére a sorozatot nem újították meg a második évadra, ezért mindössze nyolc rész készült el belőle.

John játszott még Gabriel García Márquez könyvének adaptált filmváltozatában, a Szerelem a kolera idején című alkotásban, melyet Mike Newell rendezett. Ebben az évben láthattuk még a Különleges indíték, a The Babysitters és a Paraiso Travel filmekben.

M. Night Shyamalan 2008-as Az esemény című filmjében Mark Wahlberggel és Zooey Deschanel-lel játszik együtt. 2008-ban is rengeteg alkotás kerül bemutatásra amelyben John szerepel, 2009-ben pedig bemutatták a Jégkorszak harmadik része is, ahol ismét ő kölcsönzi Sid-nek a hangját.

Magánélete[szerkesztés]

John 2003-ban vette feleségül Justine Maurert. Két gyermekük van, lányuk Allegra Sky Leguizamo 1999. október 23-án, fiuk Ryder Lee Leguizamo 2000. december 5-én született.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Egy öccse van (Sergio Leguizamo)
 • Szülei 1978-ban elváltak
 • kb. 173 cm magas
 • Beceneve: Johnny Legs
 • Együtt járt Carolyn McDermott-tal (1986–1991), akivel közösen adtak elő paródiákat New Yorkban az 1980-as évek elején
 • Első felesége Yelba Osorio volt, akivel 1994. augusztus 27-én házasodtak össze, de 1996-ban elváltak
 • Feleségét 1997-ben ismerte meg, de csak 2003-ban kötöttek házasságot
 • John sikere Hollywoodban, latin-amerikaiként, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a feltörekvő latin-amerikai színészek és közösség előtt új lehetőségek nyíljanak meg
 • A Jégkorszak szinkronmunkálatai idején számos különböző hangnemet próbált ki, hogy megtalálja a megfelelő hangot, ami illik a karakterhez. Miután több órán keresztül nézte a Discovery csatorna lajhárokról szóló műsorát, gyakorolta a selypítést.
 • Habár valójában 173 cm magas, két olyan karaktert is eljátszott, ahol számítógéppel kellett megoldani, hogy kisebbnek tűnjön (Spawn - Clown, Moulin Rouge - Henri de Toulouse-Lautrec).
 • Habár spanyol nyelvű országban született, és gyermekkora óta érti és beszéli a nyelvet, a Crónicas című film volt az első olyan alkotás, ahol spanyolul kellett beszélnie.
 • Szülei gyakran próbálták rávenni, hogy használja inkább a saját anyanyelvét, spanyolul beszéltek hozzá, de John általában angolul válaszolt vissza.
 • A Spawn című filmért 1997-ben 2 millió dollárt kapott
 • Ő az egyik legjobban kereső latin-amerikai színész

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Év Film Szerep Magyar hang
1985 Félvérek
(Mixed Blood)
Macetero
1989 A háború áldozatai
(Casualties of War)
Antonio Diaz őrvezető ? (1. szinkron)
Balázs Zoltán (2. szinkron)
Hamvas Dániel (3. szinkron)
1990 Utcai vadász
(Street Hunter)
Angel Rékasi Károly
1990
(Gentille alouette)
Ortiz -
1990 Revans
(Revenge)
Ignacio eredeti nyelven
1990 Még drágább az életed
(Die Hard 2)
Burke Varga T. József
1991 Utcakölykök
(Hangin' with the Homeboys)
Johnny
1991 Csak egy lövés
(Regarding Henry)
Italbolti fegyveres
1991 Törvényre törve
(Out for Justice)
Boy in alley
1991 Métely
(Poison)
Chanchi
1991
(NYPD Mounted)
Ismeretlen -
1992 Suttogások a sötétben
(Whispers in the Dark)
John Castillo Balázs Zoltán
1992
(Time Expired)
Ruby -
1992
(Puerto Rican Mambo)
férfi -
1993 Super Mario Brothers
(Super Mario Bros.)
Luigi Mario Kálloy Molnár Péter
1993 Éjszakai bagoly
(Night Owl)
Angel
1993 Carlito útja
(Carlito's Way)
Benny Blanco Rékasi Károly
1995 Wong Foo, kösz mindent! – Julie Newmar
(To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar)
Chi-Chi Rodriguez Felföldi László
1995 Pirománc
(A Pyromaniac's Love Story)
Sergio
1996 A rajongó
(The Fan)
Manny Lippai László
1996 Rómeó + Júlia
(Romeo + Juliet)
Tybalt Kálloy Molnár Péter
1996 Tűzparancs
(Executive Decision)
Rat százados Selmeczi Roland
1997 Az ivadék
(Spawn)
Clown Gesztesi Károly
1997
(A Brother's Kiss)
Lefty -
1997 Kíméletlen kaméleon
(The Pest)
Pestario 'Pest' Vargas Minárovits Péter
1998 Halott gengszterek
(Body Count)
Chino Szokol Péter
1998
(Frogs for Snakes)
Zip -
1998 Dr. Dolittle
(Doctor Dolittle)
Patkány (hang) Stohl András
1999 Egy sorozatgyilkos nyara
(Summer of Sam)
Vinny Lippai László
1999
(Joe the King)
Jorge -
2000 Az ezeregyéjszaka meséi
(Arabian Nights)
A gyűrű szelleme Barbinek Péter
2000 Titán – Időszámításunk után
(Titan A.E.)
Gune (hang) Besenczi Árpád
2000
(King of the Jungle)
Seymour -
2001 Moulin Rouge!
(Moulin Rouge!)
Toulouse-Lautrec Kálloy Molnár Péter
2001 Négybalkéz
(What's the Worst That Could Happen?)
Berger Rajkai Zoltán
2001 Dr. Dolittle 2.
(Dr. Dolittle 2)
Patkány (hang) Stohl András
2002 Birodalom
(Empire)
Victor Rosa
2002 Az igazság nevében
(Collateral Damage)
Felix Ramirez Rajkai Zoltán
2002 Cikk-cakk
(Zig Zag)
Dean Singer
2002 A por
(Spun)
Pókos Mike Bartucz Attila
2002 Jégkorszak
(Ice Age)
Sid (hang) Geszti Péter
2002 Gyújtópont
(Point of Origin)
Keith Lang
2003 A verhetetlen
(Undefeated)
Lex Vargas
2004 Crónicas
(Crónicas)
Manolo Bonilla
2005 A 13-as rendőrőrs
(Assault on Precinct 13)
Beck Vári Attila
2005 Féktelen balfékek
(The Honeymooners)
Dodge Csőre Gábor
2005 A holtak földje
(Land of the Dead)
Cholo Nagy Ervin
2005 Amerikai álom
(Sueño)
Antonio
2006
(AKA)
Sean Edison -
2006 Alibi – Ha hiszed, ha nem
(The Alibi)
Hannibal Breyer Zoltán
2006 Jégkorszak 2. – Az olvadás Sid (hang) Geszti Péter
2006 Esküvő, rock, haverok
(The Groomsmen)
TC
2007 Otthonkeresőben
(Where God left his shoes)
Frank Diaz
2007
(The Babysitters)
Michael Beltran -
2007 Különleges indíték
(The Take)
Felix De La Pena Epres Attila
2007 Szerelem a kolera idején
(Love in the Time of Cholera)
Lorenzo Daza Epres Attila
2007 Paraiso Travel
(Paraiso Travel)
Roger Pena
2008 Az esemény
(The Happening)
Julian Epres Attila
2008
(Miracle at St. Anna)
Enrico -
2008 A törvény gyilkosa
(Righteous Kill)
Simon Perez nyomozó Rajkai Zoltán
2008 Végre karácsony!
(Nothing Like the Holidays)
Mauricio Rodriguez Gáspár András
2008
(Surviving Sid)
Sid -
2009 Gamer – Játék a végsőkig
(Gamer)
Freek Rajkai Zoltán
2009 A titkos rend
(The Ministers)
Dante Csőre Gábor
2009 Jégkorszak 3. – A dínók hajnala
(Ice Age: Dawn of the Dinosaurs)
Sid (hang) Geszti Péter
2009 Jed
(Rage)
-
2010 Végrehajtók
(Repo Men)
Asbury Rajkai Zoltán
2010 Eltűnések a 7. utcában
(Vanishing on 7th Street)
Paul
2010
(Big Balls)
Ismeretlen -
2011 A szingli fejvadász
(One for the Money)
Jimmy Alpha Rajkai Zoltán
2011 Az igazság ára
(The Lincoln Lawyer)
Val Valenzuela Rajkai Zoltán
2012 Jégkorszak 4. – Vándorló kontinens
(Ice Age: Continental Drift)
Sid (hang) Geszti Péter
2012
(El paseo 2)
Lucho Calvo -
2013 Csocsó-sztori
(Underdogs)
Öcsi (hang) Sarádi Zsolt
2013 HA/VER 2.
(Kick-Ass 2)
Javier Rajkai Zoltán
2013 A jogász
(The Counselor)
Randy Rajkai Zoltán
2013 Dinoszauruszok, a Föld urai
(Walking with Dinosaurs)
Alex (hang) Mikó István
2013
(Fish N Chips, Best Enemies Forever)
Chips (hang) -
2014 Pofázunk és végünk
(Ride Along)
Santiago Rajkai Zoltán
2014 A séf
(Chef)
Martin Kálloy Molnár Péter
2014
(Cymbeline)
Pisanio -
2014 John Wick
(John Wick)
Aureilo Rajkai Zoltán
2014
(Fugly!)
Jesse -
2015
(Experimenter)
Taylor -
2015 Lehull az éj
(Meadowland)
Pete Rajkai Zoltán
2015 Ifjú bűnök
(Stealing Cars)
Montgomery De La Cruz Rajkai Zoltán
2015 BeSZERvezve
(American Ultra)
Rose Damu Roland
2015
(Get Squirrely)
Fly Boy / Liam (hang) -
2015 Lánytesók
(Sisters)
Dave Debreczeny Csaba
2016
(The Hollow Point)
Atticus -
2016 Jégkorszak – A nagy bumm
(Ice Age: Collision Course)
Sid (hang) Geszti Péter
2016 Beépülve: Az Escobar ügy
(The Infiltrator)
Emir Abreu Csőre Gábor
2016
(11:55)
Berto -
2017 A csőd szélén
(The Crash)
George Tarján Péter
2017 John Wick: 2. felvonás
(John Wick: Chapter 2)
Aurelio Rajkai Zoltán
2019 Ne játssz a tűzzel
(Playing with Fire)
Rodrigo Torres Rajkai Zoltán
2021 Encanto
(Encanto)
Bruno Madrigal Csőre Gábor
Szolnoki Péter (énekhang)
2021 Túlélő
(The Survivor)
Pepe Csőre Gábor
2021 A halál falai mögött
(Dark Blood)
Misael Rajkai Zoltán
2022 Vérapó
(Violent Night)
Ben Rajkai Zoltán
2022 A menü
(The Menu)
Filmsztár Rajkai Zoltán

Televízió[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. október 15.)
 2. Library of Congress Name Authority File (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. október 15.)
 3. Rotten Tomatoes (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. október 15.)
 4. http://www.theatreworldawards.org/past-recipients.html

További információk[szerkesztés]