John Leguizamo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
John Leguizamo
Leguizamo 2014-ben
Leguizamo 2014-ben
Életrajzi adatok
Születési név John Alberto Leguizamo
Született 1964július 22. (53 éves)
Bogotá,  Kolumbia
Házastársa Yelba Osorio (1994–1996)
Justine Maurer (2003–)
Gyermekei
 • Allegra Leguizami
 • Lucas Leguizamo
Pályafutása
Iskolái
 • Lee Strasberg Theatre and Film Institute
 • Tisch School of the Arts
 • Long Island University
Aktív évek 1984–napjainkig
Híres szerepei Sid (hangja)
(Jégkorszak-filmek)

John Leguizamo weboldala
John Leguizamo az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz John Leguizamo témájú médiaállományokat.

John Alberto Leguizamo (1964. július 22.) Emmy-díjas és Golden Globe–jelölt kolumbiai származású amerikai színész, komikus, filmproducer.

Életrajz[szerkesztés]

John Kolumbia fővárosában, Bogotában született Alberto és Luz Leguizamo gyermekeként. Apai nagyapja olasz és Puerto Rico-i származású, anyai nagyapja libanoni volt. 3 éves volt mikor családjával az Amerikai Egyesült Államokba költöztek. Tanulmányait a Joseph Pulitzer, valamint a Murry Bergtraum középiskolákban végezte. Már ekkoriban elkezdett paródiákat írni, melyeket az osztálytársainak olvasott fel, tesztelve annak hatását a többiekre. Szereplésvágya és szórakoztató történetei miatt iskolatársai a „Legdumásabb” (Most Talkative) jelzővel illeték. A középiskola befejezése után beiratkozott a New York University-re, ahol színjátszást tanult. Itt fedezte fel Bonnie Timmerman castingos, aki látta John-t a díjnyertes iskolai alkotásban a ”Five Out of Six”-ben.

Karrierje kezdetén[szerkesztés]

Karrierjét komikusként kezdte, New Yorkban éjszakai klubokban szórakoztatta a közönséget egyszemélyes műsorával. 1984-ben debütált a TV-ben, a Miami Vice című sorozat néhány epizódjában tűnt fel kisebb szerepben. Korai szerepei közé tartozik még az 1984-ben készült Mixed Blood, ami egy francia bűnügyi vígjáték Paul Morrissey rendezésében, az 1985-ben forgatott Gentile Alouette, valamint a Parting Gestures.

1990–2000[szerkesztés]

A kilencvenes évek elején komolyabb szerepekben is feltűnt, szerepelt Brian de Palma Casualties of War (A háború áldozatai) című háborús filmjében, majd következett a Hangin’ with the Homeboys (Utcakölykök), valamint a Regarding Henry (Csak egy lövés) című alkotás Harrison Forddal főszerepben. Játszott még a Die Hard második részében, a Street Hunter (Az utcai vadász), valamint Revenge (Revans) filmekben. Mindeközben saját egyszemélyes műsorán dolgozott, ahol íróként és színészként is közreműködött. A Mambo Mouth, valamint Spic-o-Rama elnevezésű showműsorban különböző karakterek kiparodizálásával szórakoztatta a közönséget. Alakítását számos díjjal jutalmazták, valamint 1991-ben a 12. legígéretesebb új tehetség között tartották számon.

1993-ban ismét Brian de Palmával dolgozott együtt a Carlito’s Way (Carlito útja) filmben, majd következett a Super Mario Brothers, ahol az egyik főszerepet már ő játszotta, és sikerült megalapoznia hollywoodi karrierjét.

1995-ben készítőként, társ-producerként, íróként és szereplőként is közreműködött a FOX csatornán futó House of Buggin elnevezésű showműsorban, amely közel egy éven át szórakoztatta a nézőket. Ezután következett a nagy áttörést és kritikai elismerést hozó To Wong Foo, Thanks for Everything, Julie Newmar (Wong Foo, kösz mindent! - Julie Newmar) alkotás, ahol egy transzvesztitát játszott, és ezért a szerepéért Golden Globe-jelölést kapott.

1996-ban következett Tybalt szerepe a Baz Luhrmann rendezte Rómeó és Júliában, Tony Scott The Fan (A rajongó) filmjében Wesley Snipes ügynökét játszotta, és lehetőséget kapott arra, hogy egy filmben játsszon Robert De Niro-val. Még ebben az évben elkészített egy őrült vígjátékot a The Pest (Kíméletlen kaméleon) címmel, amelynek karakterét a korábban eljátszott szerepei ihlették, valamint írt egy dalt is, amelyet elő is ad a filmben.

1997-ben ismét egyszemélyes showműsorával (Freak) került középpontba, ezért legjobb színész és legjobb alakítás kategóriában Tony Award-jelölést, 1998-ban Emmy-díjat kapott.

A Spawn (Az ivadék) című mozifilm Todd McFarlane képregénye alapján készült, ebben a szerepében John-t rendesen elcsúfították a sminkmesterek, hiszen Spawn ellenfelét a gonosz Clown-t játszotta.

1999-ben Spike Lee filmjében a Summer of Sam-ben (Egy sorozatgyilkos nyara) játszott Adrien Brody és Mira Sorvino társaságában. Még ugyanebben az évben kisebb szerepben feltűnt a Frank Whaley rendezte Joe the King-ben.

2000-napjainkig[szerkesztés]

2000-ben dzsinnt játszott az Emmy-díjas Arabian Nights (Az ezeregyéjszaka meséi) című tévéfilmben.

2001-ben ismét egyszemélyes showműsorával (Sexaholix… A Love Story) bizonyította sokoldalúságát és tehetségét, ezúttal családjával és magánéletével kapcsolatos tapasztalatokat is felhasznált. 2001-ben a Baz Luhrmann rendezte Moulin Rouge!-ban játszott Nicole Kidman és Ewan McGregor mellett, ezen szerepéért ALMA Award-jelölést kapott. Valamint ő játszotta Berger-t a Négybalkéz című filmben, melynek főszereplői: Martin Lawrence és Danny DeVito.

2002-ben hangját kölcsönözte Sid-nek az Ice Age (Jégkorszak) című animációs mesefilmben, valamint játszott David Goyer Zigzag (Cikk-cakk) című filmjében. Drogdílert játszott az Empire (Birodalom) című filmben, valamint Arnold Schwarzenegger mellett a Collateral Damage (Az igazság nevében) filmben is feltűnt.

2003-ban a Cinevegas Film Fesztiválon bemutatott Spun (A por) című alkotás egyik főszerepét játszotta. Az Assault on Precinct 13 (A 13-as rendőrőrs) újrafeldolgozásában, valamint a Crónicas című alkotásokban láthattuk 2004-ben.

2005-ben George A. Romero zombifilmjében Land of the Dead (A holtak földje) vállalt szerepet, majd következett a Sueno (Amerikai álom) című romantikus film, valamint ismét hangját kölcsönözte Sid-nek a Jégkorszak második részében.

Ezek után csatlakozott a Vészhelyzet című sorozat csapatához Dr. Victor Clemente szerepében. Egy olyan orvost játszott, aki a gyógyítás újszerű módszereivel és eszközeivel próbálta megismertetni a kórház dolgozóit, mindeközben személyes magánéleti problémái, és munkahelyi konfliktusai a kollégákkal nehezítették a beilleszkedését. Karaktere nem is maradt sokáig állandó szereplő, 12 rész után kiírták a sorozatból. Ahogy John nyilatkozta, Dr. Clemente távozása a sorozatból számára áldás volt.

Egyáltalán nem voltam boldog, míg a sorozatot forgattuk. Depressziós lettem, elkezdtem hízni, állandóan fánkot, hamburgert ettem, ismét cigizni kezdtem. Ezek mind olyan dolgok, amit akkor teszek, amikor tényleg lehangolt vagyok. Megpróbáltam belsőleg megölni magamat.

2006 októberében megjelentette saját önéletrajzi könyvét Pimps, Hos, Playa Hatas and All the Rest of My Hollywood Friends: My Life címmel. Az emlékirataiban elmondása szerint nagyon őszintén vall magánéletéről, családjáról, furcsa tapasztalatairól, valamint kifejezi véleményét azokról a hírességekről és munkatársakról akikkel korábban együtt dolgozott.

2007 júliusában a Spike TV The Kill Point (Kutyaszorítóban) címet viselő dráma sorozatában vállalt szerepet Donnie Wahlberg és Michael Hyatt mellett. A történet szerint egy ex-katonákból álló csapat tervet eszel ki egy bankfiók kirablására. A dolog azonban rosszul sül el, és a bankban maradt túszok életéért megkezdődik az egyezkedés a rendőrség és túszejtők között. A jó nézettségi adatok ellenére a sorozatot nem újították meg a második évadra, ezért mindössze nyolc rész készült el belőle.

Jövőbeli tervek[szerkesztés]

John játszott még Gabriel García Márquez könyvének adaptált filmváltozatában a Love in the Time of Cholera (Szerelem a kolera idején) című alkotásban, melyet a tehetséges angol rendező Mike Newell készített. Ebben az évben láthattuk még a The Take (Különleges indíték), a The Babysitters, a Paraiso Travel filmekben.

Idén mutatták be a mozik a Hatodik érzék, A falu, Jelek és számos más misztikus alkotás rendezőjének M. Night Shyamalan új filmjét a The Happening (Az esemény) című filmet, ahol John Mark Wahlberg-gel és Zooey Deschanel-lel játszik együtt. 2008-ban is rengeteg alkotás kerül bemutatásra amelyben John szerepel, 2009-ben pedig érkezik a Jégkorszak harmadik része is, ahol ismét ő kölcsönzi Sid-nek a hangját.

Magánélet[szerkesztés]

John 2003-ban vette feleségül Justine Maurer-t. Két gyermekük van, lányuk Allegra Sky Leguizamo 1999. október 23-án, fiuk Ryder Lee Leguizamo 2000. december 5-én született.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Egy testvére van (Sergio Leguizamo), aki fiatalabb nála
 • Szülei 1978-ban elváltak
 • kb. 173 cm magas
 • Beceneve: Johnny Legs
 • Együtt járt Carolyn McDermott-tal (1986–1991), akivel közösen adtak elő paródiákat New Yorkban az 1980-as évek elején
 • Első felesége Yelba Osorio volt, akivel 1994. augusztus 27-én házasodtak össze, de 1996-ban elváltak
 • Feleségét 1997-ben ismerte meg, de csak 2003-ban kötöttek házasságot
 • John sikere latin-amerikaiként Hollywoodban, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a feltörekvő latin-amerikai színészek és közösség előtt új lehetőségek nyíljanak meg
 • A Jégkorszak szinkronmunkálatai idején számos különböző hangnemet próbált ki, hogy megtalálja a megfelelő hangot, ami illik a karakterhez. Miután több órán keresztül nézte a Discovery csatorna lajhárokról szóló műsorát, gyakorolta a selypítést.
 • Habár valójában 173 cm magas, két olyan karaktert is eljátszott, ahol számítógéppel kellett megoldani, hogy kisebbnek tűnjön (Spawn - Clown, Moulin Rouge - Henri de Toulouse-Lautrec).
 • Habár spanyol nyelvű országban született, és gyermekkora óta érti és beszéli a nyelvet, a Crónicas című film volt az első olyan alkotás, ahol spanyol nyelven kellett beszélnie.
 • Szülei gyakran próbálták rávenni, hogy használja inkább a saját anyanyelvét, spanyolul beszéltek hozzá, de John általában angolul válaszolt vissza.
 • A Spawn című filmért 1997-ben 2 millió dollárt kapott
 • Ő az egyik legjobban kereső latin-amerikai színész

Munkássága[szerkesztés]

Filmjei[szerkesztés]

Év Film Szerep
1985 Mixed Blood Macetero
1989 A háború áldozatai PFC. Antonio Diaz
1990 Utcai vadász Angel
1990 Gentille alouette Ortiz
1990 Revans Ignacio
1990 Még drágább az életed Burke
1991 Utcakölykök Johnny
1991 Csak egy lövés Liquor Store Gunman
1992 Suttogások a sötétben John Castillo
1993 Super Mario Brothers Luigi Mario
1993 Carlito útja Benny Blanco
1995 Wong Foo, kösz mindent! - Julie Newmar Chi-Chi Rodriguez
1996 A rajongó Manny
1996 Rómeó + Júlia Tybalt
1997 Az ivadék Clown
1996 Tűzparancs Rat
1997 Kíméletlen kaméleon Pestario 'Pest' Vargas
1998 Body Count Chino
1999 Egy sorozatgyilkos nyara Vinny
2000 Az ezeregyéjszaka meséi Genie of the Lamp / Genie of the Ring
2000 Titán – Időszámításunk után Gune hangja
2001 Moulin Rouge! Toulouse-Lautrec
2001 Négybalkéz Berger
2002 Birodalom Victor Rosa
2002 Az igazság nevében Felix Ramirez
2002 Cikk-cakk Dean Singer
2002 A por Spider Mike
2002 Jégkorszak Sid
2004 Crónicas Manolo Bonilla
2005 A 13-as rendőrőrs Beck
2005 The Honeymooners Dodge
2005 A holtak földje Cholo
2005 Amerikai álom Antonio
2006 Alibi Hannibal
2006 Jégkorszak 2: Az olvadás Sid (hang)
2006 Esküvő, rock, haverok TC
2007 Where God left his shoes? Frank Diaz
2007 The Babysitters Michael Beltran
2007 Különleges indíték Felix De La Pena
2007 Szerelem a kolera idején Lorenzo Daza
2007 Paraiso Travel Roger Pena
2008 Az esemény Julian
2008 Miracle at St. Anna Enrico
2008 The Ministers Dante
2008 Righteous Kill Detective Perez
2008 Nothing Like the Holidays
2008 Game
2009 Jégkorszak 3. Sid

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]