Tony Scott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Tony Scott
Született Anthony David Leighton Scott
1944. június 21.
UK South Shields, Egyesült Királyság
Elhunyt 2012. augusztus 19. (68 évesen)
USA Los Angeles, Amerikai Egyesült Államok
Művészneve T-Scott, The Scott brothers
Állampolgársága brit
Házastársa Gerry Boldy (1967-1974)
Glynis Staunton (1986-1987)
Donna W. Wilson (1994-2012 a rendező haláláig)
Gyermekei két gyermek
SzüleiElizabeth Jean Scott
Foglalkozása filmrendező és producer
Iskolái
  • Royal College of Art
  • Sunderlandi Egyetem
  • Leeds College of Art
  • Grangefield School
  • Cleveland College of Art and Design
Kitüntetései Emmy-díj
Halál okafall
Sírhely Hollywood Forever Cemetery

Tony Scott (North Shields, 1944. június 21. - Los Angeles, 2012. augusztus 19.) angol filmrendező és producer. Bátyja Ridley Scott, aki szintén filmrendező. Legismertebb filmjei közé tartoznak a Top Gun, Az utolsó cserkész, a Tiszta románc és a Tűzben edzett férfi.

Élete[szerkesztés]

Angliában, North Shields-ben született, Francis Percy Scott legkisebb gyerekeként. Bátyjához, Ridley-hez hasonlóan a Grangefield Schoolban, majd a West Hartlepool College-ban és a Sunderland Művészeti Iskolában tanult. Az utóbbiban szerezte a képzőművészeti diplomáját. Rendezőként Az éhség című drámával szerzett magának ismertséget 1983-ban, melyben Susan Sarandon, Catherine Deneuve és David Bowie voltak a főszereplők, világszerte pedig a Top Gun című filmmel lett ismert 1986-ban, akárcsak a főszereplő, Tom Cruise. 1990-ben a Mint a villám című filmben is együtt dolgoztak. Később Denzel Washington volt a visszatérő színésze, akivel négy filmet is készített, utolsó filmje, a 2010-es Száguldó bomba egyik főszereplője is ő volt Chris Pine mellett. Két évre rá lett öngyilkos: 2012. augusztus 19-én vetett véget életének, amikor leugrott a Vincent Thomas-Hídról, miután úgy vélte, hogy gyógyíthatatlan daganatot találtak a szervezetében.

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tony Scott című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]