Beverly Hills-i zsaru 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beverly Hills-i zsaru 2.
(Beverly Hills Cop 2)
1987-es amerikai film

RendezőTony Scott
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneHarold Faltermeyer
OperatőrJeffrey L. Kimball
Vágó
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszínPlayboy Mansion
Játékidő103 perc
Költségvetés20 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 IV. kategória (NFT/0244/2012)
Bevétel299 965 036 $ (világszerte)
Kronológia
ElőzőBeverly Hills-i zsaru
KövetkezőBeverly Hills-i zsaru 3.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Beverly Hills-i zsaru 2. (eredeti cím: Beverly Hills Cop II) 1987-ben bemutatott amerikai akcióvígjáték Eddie Murphy főszereplésével. Az 1984-es Beverly Hills-i zsaru c. film folytatása. A Beverly Hills-i zsaru trilógia második része.

Cselekmény[szerkesztés]

Beverly Hills-ben nagyjából két évvel az eredeti történet után Andrew Bogomil (Ronny Cox), Beverly Hills rendőrkapitánya, Billy Rosewood nyomozó (Judge Reinhold) és John Taggart őrmester (John Ashton) megpróbálja kideríteni, ki áll az „ábécés bűntettek” mögött.

Az „ábécés bűnözők” mindig egy feltörhetetlen kódot tartalmazó levelet hagynak a tetthelyen. Amikor Bogomil rendőr-főfelügyelő az elkövető nyomába ered, ő lesz az ábécés bűnözők következő áldozata. Súlyosan megsérül egy merényletben.

Lutz (Bogomil főnöke) Bogomilt mint parancsnokot felelősségre vonja, és felfüggeszti, annak ellenére, hogy Bogomil megpróbálja meggyőzni őt arról, hogy Rosewood csak egy megérzést követett, ami a rendőri munka hagyományos szempontja. Lutz Taggartot és Rosewoodot is megbünteti, és közlekedési szolgálatra osztja be őket.

Detroitban Axel Foley megpróbál tetten érni néhány korrupt gengsztert. Amikor azonban meghallja, hogy barátját, Bogomilt lelőtték, azonnal Beverly Hillsbe indul. Ott nem számíthat Lutz rendőrfőnök segítségére. Axel titokban megpróbálja megoldani az ügyet, és számíthat Bogomil kollégái: Billy Rosewood és John Taggart együttműködésére. De hamarosan a trió bajba kerül, és Axel az ábécés bűnöző új célpontjává válik.

Taggart és Rosewood beleegyeznek, hogy segítenek Foleynak, mert Lutz nyilvánvalóan ürügyet próbál találni arra, hogy kirúgja őket.

Miután meghiúsít egy bankbetétes rablási kísérletet, Foley képes rászedni Dent könyvelőjét, Sidney Bernsteint (Gilbert Gottfried), hogy használja a számítógépét, és rájön, hogy Dent és Karla az ország elhagyásán gondolkodik.

Foley azt is megtudja, hogy Dent összes vállalkozásának biztosítását felmondták, és csőd előtt állnak, kivéve a pályáját, amelyről meg van győződve, hogy a következő célpont. Útban a versenypálya felé Foley megfejti a rendőrségnek utoljára küldött rejtvényt, és meg van győződve arról, hogy ezt a rejtvényt azért tették könnyen megoldhatóvá, hogy Caint gyanúba keverjék, mint az ábécés banditát, noha Foley a vele való korábbi találkozás után tudja, hogy Cain csak egy balek, akinek az a célja, hogy elterelje a hatóságokat Dent nyomáról.

Hogy információkat szerezzen néhány módosított töltényről, amelyeket Taggart és Rosewood talált, Foley-nak sikerül bejutnia egy lövészklubba, ahol tudtán kívül találkozik azzal a nővel, aki meg akarta ölni Bogomilt. Ő Karla Fry, a lőtér helyettes vezetője, aki azonnal gyanút fog, hogy Axel zsaru, és riasztja a banda többi tagját, Cain-t és Dentet, akik úgy döntenek, hogy megölik Foley-t.

Menekülés után Axel, Taggart és Rosewood ujjlenyomatokat talál, amelyekről kiderül, hogy Charles Cainhez, a lövészklub igazgatójához köthetők. Éjszaka betörnek a házába, és felfedeznek egy papírdarabot, amelyen földrajzi koordináták szerepelnek, amelyek megfelelnek egy bankjegyraktárnak. Odasietnek, és sikerül megakadályozniuk a rablást, a bűnözőket pedig megfutamítják.

Az akció kiagyalója Maxwell Dent, egy gazdag, csőd szélén álló üzletember, aki a rablásokból származó bevételből - szeretője, Karla segítségével - több tonna fegyvert akar vásárolni egy kétes kereskedőtől, hogy aztán Közép-Amerikában értékesítse azokat tovább. Utolsó munkája, mielőtt elhagyja az Egyesült Államokat, hogy rablást szervez saját versenypályáján, amelyet nagy összegre biztosít. A rablás során Káint Karla megöli, ezzel a rendőrség megoldja az ábécés bűnöző ügyét, megtalálja a tettest.

Amikor a gengszterek menekülni készülnek, a rendőrség megérkezik a helyszínre, Lutz és Egan polgármesterrel együtt Lutz megpróbálja felfüggeszteni Rosewoodot és Taggartot engedetlenségük miatt, és Foleyt is megpróbálja elüldözni a városból. Taggart és Rosewood azonban ezúttal is szembeszállnak Lutz-cal, és bebizonyítják, hogy Dent volt az ábécés rabló.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang,
1. szinkron
Magyar hang,
2. szinkron
Axel Foley detroiti nyomozó Eddie Murphy Dörner György
Billy Rosewood nyomozó Judge Reinhold Kaszás Attila
John Taggart nyomozó őrmester John Ashton Reviczky Gábor
Maxwell Dent Jürgen Prochnow Trokán Péter Kőszegi Ákos
Andrew Bogomil hadnagy Ronny Cox Pathó István Vass Gábor
Karly Fry Brigitte Nielsen Bánsági Ildikó Prókai Annamária
Harold Lutz rendőfőnök Allen Garfield Inke László Harsányi Gábor
Charles "Chip" Cain Dean Stockwell Gáti Oszkár Jakab Csaba
Jeffrey Friedman nyomozó Paul Reiser Józsa Imre Viczián Ottó
Douglas Todd felügyelő Gilbert R. Hill Szersén Gyula
Ted Egan polgármester Robert Ridgely Gruber Hugó Uri István
Biddle, Lutz segédje Brian O'Connor Kovács István Juhász György
Jan Bogomil Alice Adair Pápai Erika Ábel Anita
Sidney Bernstein Gilbert Gottfried Márton András Fekete Zoltán
Russell "Russ" Fielding Tom Bower Csikos Gábor Kárpáti Tibor
Fegyverklub portása Valerie Wildman Kovács Nóra Nyírő Beáta
Hugh Hefner Hugh Hefner Izsóf Vilmos Fazekas István
Carlotta Frank Pesce Usztics Mátyás Besenczi Árpád
Éneklő őr Vic Manni Kránitz Lajos
Művezető Todd Susman Jakab Csaba Orosz István
Inas a Playboy-partin Chris Rock Bartucz Attila Előd Álmos
Recepciósnő a Playboy-partin Susan Lentini Tóth Enikő Fazekas Andrea
Vinnie Robert Pastorelli Szerednyey Béla Harmath Imre

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Beverly Hills Cop II című holland Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Ez a szócikk részben vagy egészben a Beverly Hills Cop II című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]