Tiszta románc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tiszta románc
(True Romance)
1993-as francia–amerikai film

True Romance Schriftzug.png
Rendező Tony Scott
Producer Gary Barber
Samuel Hadida
James G. Robinson
Bill Unger
Vezető producer Bob Weinstein
Műfaj
Forgatókönyvíró Quentin Tarantino
Főszerepben Christian Slater
Patricia Arquette
Dennis Hopper
Val Kilmer
Gary Oldman
Brad Pitt
Christopher Walken
Zene Hans Zimmer
Operatőr Jeffrey L. Kimball
Vágó
 • Michael Tronick
 • Christian Wagner
Jelmeztervező Susan Becker
Gyártás
Gyártó Morgan Creek Productions
Davis Films
A Band Apart
Ország Franciaország
Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
olasz
Forgatási helyszín
Játékidő 120 perc
Költségvetés kb. 13 millió dollár (becsült)
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Warner Bros.
Magyarország Flamex
BemutatóUSA 1993. szeptember 10.
Magyarország 1996. június 6.
Korhatármagyar Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott, USA R
Bevétel 13,088,850 millió dollár USA
További információk

A Tiszta románc Quentin Tarantino forgatókönyve alapján készült, 1993-ban bemutatott amerikai-francia bűnügyi film Tony Scott rendezésében. A film költségvetése 13,000,000 dollár volt, az összbevétele pedig 13,088,850 dollár.[1]

Lopás. Csalás. Gyilkosság. A románc örök!
– A film mottója

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Clarence Worley Christian Slater Selmeczi Roland
Alabama Whitman Patricia Arquette Somlai Edina
Dick Ritchie Michael Rapaport Minárovits Péter
Elliot Blitzer Bronson Pinchot Schnell Ádám
Clifford Worley Dennis Hopper Gruber Hugó
Nicky Dimes Chris Penn Zubornyák Zoltán
Cody Nicholson Tom Sizemore Gesztesi Károly
Lee Donowitz Saul Rubinek Várkonyi András
Vincenzo Coccotti Christopher Walken Haás Vander Péter
Virgil James Gandolfini Balázsi Gyula
Floyd, Dick szobatársa Brad Pitt Stohl András
Drexl Spivey Gary Oldman Kálid Artúr
mentor Val Kilmer Reisenbüchler Sándor
Lenny Victor Argo Kardos Gábor
Big Don Samuel L. Jackson Varga Tamás
Lucy Anna Thomson

Cselekmény[szerkesztés]

Egy detroiti moziban Clarence Worley találkozik Alabamával, aki Call girl és a Clarence főnöke fizette születésnapi ajándékba. A lány beleszeret Clarence-be és elmondja neki, hogy valójában prostituált, de szakítani akar a múlttal. Összeházasodnak. Clarence-t, Elvis Presley szelleme (Val Kilmer) meggyőzi, hogy ölje meg Alabama striciját, Drexl-t (Gary Oldman). Clarence elmegy Drexl-höz a lány cuccaiért, és megöli Drexl-t. Tévedésből rossz bőröndöt hoz el, amiben nem Alabam holmija van, hanem kokain. A házaspár elmegy Clarence apjához, Cliffordhoz (Dennis Hopper) az exrendőrhöz és közlik vele, hogy Los Angeles-be tartanak és valószínűleg az alvilág emberei a nyomukban vannak. Elindulnak az angyalok városába, hogy meglátogassák Dick Ritchie-t (Michael Rapaport), Clarence barátját.

Cliffordot megtalálják, az eltűnt kokaint kereső, neves gengszter „Blue Lou Boyle” emberei, Don Vincenzo Coccotti (Christopher Walken) vezetésével, hogy kiszedjék hol van a férfi fia és újdonsült felesége. Clifford megsérti a sziciliai Don Vincenzót azzal, hogy sziciliaiak a „niggerektől” (Móroktól) származnak, ezért Don Vincenzo fejbe lövi a férfit, még mielőtt bármit is kiszedhetnének belőle. Az egyik maffiozó talál egy cetilt amin Dick Ritchie címe szerepel.

Los Angeles-ben Clarence, Alabama és Dick Ritchie megbeszélik, hogy a színészként dolgozó Ritchie majd elpasszolja a kokaint a filmproducer Lee Donowitz-nak (Saul Rubinek). Donowitz egyik emberét, Elliotot (Bronson Pinchot), letartóztatják a rendőrök, mert kokaint találtak nála. Nicky Dimes (Chris Penn) és Cody Nicholson (Tom Sizemore) nyomozók kényszerítik Elliotot, hogy legyen rajta poloska, mikor majd a kokaint Clarence-ék eladják Donowitz-nak, és legyen bizonyíték ellenük. Virgil (James Gandolfini) nevű maffiózó megtudja Dick Ritchie drogos lakótársától, FLoyd-tól (Brad Pitt), hol tartózkodik Alabama. Virgil a motelben megveri és kis híján megöli a nőt, azonban Alabamának sikerült lelőnie a bűnözőt.

Floyd jószándékúan újra segít a maffiózóknak és elmondja, hogy hol találják Clarence-t. Donowitz lakására felment a bedrótozott Elliot és Clerence és Alabama, hogy az üzletet végrehajtsák. A rendőrök rajtaütnek a produceren és Clarence-éken, de megjelentek a maffiózók is. Donowitz miután rájött, hogy Elliot árulta el őket a rendőröknek, bosszúból lelövi a férfit. A lövöldözés során meghal Donowitz, Nicky és Cody nyomozók, és a maffiózók. Clarence megsebesül a szemén. Clarence és Alabama elmenekülnek Donowitz pénzével, ahogy több rendőr érkezik. Mexikóba mennek, ahol Alabama szül egy fiút akit Elvisnek neveztek el.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Quentin Tarantino ötvenezer dollárért adta el a forgatókönyvet.
 • Brad Pitt ötlete volt, hogy az általa alakított drogfüggő karakter minden jelenetben egy kanapén feküdjön. Brad Pitt több mondatát is improvizálta.
 • Dennis Hopper karakterének fejlövése előtt a színész félt attól, hogy a kellékpisztolyból kiáramló hő megégeti. Tony Scott rendező, hogy bizonyítsa, hogy a pisztoly biztonságos, saját homlokán kipróbálta, ami miatt földre esett és vérzett a feje.
 • Gary Oldman Tony Scott-tal tárgyalt és a szerepéről érdeklődött. A rendező azt mondta, hogy Oldman-nek egy olyan karaktert kell alakítani, aki fehér, de feketének gondolja magát és strici. Oldman egyből elfogadta az ajánlatot a szerepre.
 • A Tiszta románcot nem Quentin Tarantino rendezte, de a saját „Tarantino-univerzum” részeként tekint a filmre és több utalás is van egyéb munkáira: Patricia Arquette által alakított Alabamáról szó van Tarantino első rendezésében (Kutyaszorítóban), Lee Donowitz pedig a Becstelen brigantyk Donnie Donowitz őrmesterének az unokája.
 • Brad Pitt mellett Dennis Hopper-nek is volt rögtönzött szövege ami bekerült a filmbe (Christopher Walken karakterét padlizsánnak nevezte).
 • Virgil (James Gandolfini) és Alabama (Patricia Arquette) motelben történt verekedését 5 napig forgatták.
 • Patricia Arquette 4 éves fia (Enzo Rossi) látható a film végi jelenetben.
 • Gary Oldman egy interjúban azt nyilatkozta, hogy örülne, ha a filmben alakított karaktere, Drexl, saját filmet kapna.
 • Alabama szerepére Drew Barrymore is esélyes volt, de visszautasította.
 • Tarantino kezdeti forgatókönyvét túl hosszúnak gondolták a stúdiók, ezért a történetet kettévágta és a második feléből készült el a Született gyilkosok sztorija.
 • Val Kilmer-t 8 órán keresztül sminkelték, hogy Elvis Presley-hez hasonlítson, de a stáblistán "mentorként" van feltüntetve, hogy ezzel elkerüljék a Presey-vel kapcsolatos esetleges pereket.
 • Clarence (Christian Slater) által hordott napszemüveget 10 évvel később, Uma Thurman is hordja a Kill Bill 1. című filmben.
 • Jack Blacknek volt egy cameoszerepe, de nem került bele a filmbe.
 • Az a jelenet, amelyben a két nyomozó, Nicky (Chris Penn) és Cody (Tom Sizemore) kihallgatják Elliotot (Bronson Pinchot) többnyire a három színész improvizálta.
 • Az angol "fuck" szót és módozatait, 225 alkalommal mondják ki a játékidő 120 percében.
 • Liam Neeson visszautasította Vincenzo Coccotti szerepét, amit így Christopher Walken kapott meg.
 • Floyd (Brad Pitt) az egyik jelenetben, a tv-ben a Szabad préda című 1992-es filmet nézi.
 • Gary Oldman egy 2011-es interjúban elárulta, hogy az eddigi szerepei közül 2 alakítására a legbüszkébb. Az egyik Lee Harvey Oswald szerepe Oliver Stone JFK – A nyitott dosszié című filmjében, a másik Drexl szerepe a Tiszta románcban.
 • A filmben 21 haláleset van. Mind a 21 férfi és pisztoly vagy puskalövés végez velük.
 • Magyarországi mozikban viszonylag későn, majdnem 3 évvel az amerikai bemutató után került műsorra, 1996-ban.
 • Az "Empire" nevű filmes magazin, 2008-ban, minden idők 157. legjobb filmjének tartotta a Tiszta románcot.
 • A filmben látható fiktív, vietnámi háborús filmben (Haza a hullazsákban) látszó helikopterek valójába Oliver Stone A szakasz című filmjéből valók.[2]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a True Romance című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Tiszta románc/Jegybevétel
 2. imdb, imdb: True Romance -imdb trivia (magyar nyelven). Internet Movie Database, 2017. május 8. (Hozzáférés: 2017. május 8.)

További információk[szerkesztés]