Vérfagyasztó (film, 1996)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vérfagyasztó
(Curdled)
1996-os amerikai film
Rendező Reb Braddock
Producer John Maass
Raul Puig
Műfaj
  • fekete komédia
  • krimikomédia
Forgatókönyvíró Reb Braddock
John Maass
Quentin Tarantino (Gecko testvérek bűnügyi riportja)
Főszerepben
Zene Joseph Julian Gonzalez
Operatőr Steven Bernstein
Gyártás
Gyártó A Band Apart
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 88 perc
Költségvetés 2.3 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó Miramax USA
Mirax majd Budapest Film Magyarország
Bemutató1996. szeptember 27. USA
1998. július 2. (mozibemutató), 1998. december 2. (videó premier) Magyarország
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 49 620 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A Vérfagyasztó (Curdled) egy 1996-os, amerika fekete komédia, a rendező (Reb Braddock) 1991-es rövidfilmjének filmváltozata. A forgatókönyvben Quentin Tarantino kéznyoma is megtalálható, ő írta a filmben látható bűnügyi riport szövegét, amiben utalás hallható a szintén általa jegyzett Alkonyattól pirkadatig című horrorfilm karaktereire.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Gabriela (Angela Jones) egy Miamiban élő kolumbiai bevándorló, aki kiskorában látott egy meggyilkolt és ablakon kidobott hullát ami lenyűgözte és azóta rögeszméjévé vált, hogy bűnügyekkel foglalkozzon. Újságcikkeket gyűjt a híresebb gyilkosságokról, és meg van róla győződve, hogy ha valakinek levágják a fejét akkor a levágott fej mondhat még néhány szót.

Gabriella egy televíziós reklámot lát, ami arról szól, hogy egy takarítócég vállalja a gyilkosságok utáni takarítást (vérfoltok, emberi maradványok takarítása). A hirdetés láttán egyből felmond és jelentkezik a takarító céghez. A céget Lodger (Barry Corbin) nevű ember irányítja, aki felveszi Gabriellát és beosztja Elena (Mel Gorham) mellé. Gabriella elvállalja, hogy a kedvenc sorozatgyilkosa a 'kékvérű gyilkos' (William Baldwin) után takarítson.

A két takarítónő elmegy a bűncselekmény helyszínére és megkezdi a tisztítását. Elena szorgalmasan dolgozik, hogy minél hamarabb végezzen. Gabriela időközben felfedezi, hogy a vér alatt 'Paul Guell'név van felírva, amit az áldozat írt fel és a gyilkosnak nem volt ideje eltüntetni. A kékvérű gyilkos visszatért az épületbe, hogy eltüntesse a filccel felírt nevet, de véletlenül bezárja magát egy boros pincébe.

Gabriela és Eduardo nevű udvarlója elmennek este a gyilkosság helyszínére. A kékvérű kiszabadul és leüti Eduárdot. Gabriela felkap egy kést, táncolni kezd és megpróbálja rekonstruálni a gyilkosságot a mozgásával, és ezt a kékvérű titokban végignézi.

A gyilkos arra kényszeríti Gabrielát, hogy mondja el szerinte, hogy volt a bűncselekmény. A kékvérű úgy dönt, hogy vele is végez, de a vértócsában elcsúszik és elájul.

Gabriela a puszta kíváncsiságból egy késsel levágja a kékvérű fejét, majd a levágott fej kimondta Gabriela nevét, és ettől a lány elmosolyodott.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Paul Guell William Baldwin Viczián Ottó
Gabriela Angela Jones Kökényessy Ági
Eduardo Bruce Ramsay Lippai László
Katrina Brandt Lois Chiles Spilák Klára
Lodger Barry Corbin Papp János
Elena Mel Gorham
Kelly Hogue Kelly Preston

További információk[szerkesztés]