Grindhouse (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grindhouse
(Grindhouse)
2007-es amerikai double feature

Rendező
Producer
Vezető producerBob Weinstein
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneDavid Arnold
Operatőr
VágóSally Menke
Gyártás
GyártóDimension Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő191 perc
Költségvetés67 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóDimension Films
Bemutató
  • 2007
  • 2008. július 3. (Németország)[1]
Bevétel25 400 000 $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Grindhouse témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Grindhouse 2007-ben bemutatott amerikai film, melynek forgatókönyvírója, illetve rendezője Robert Rodríguez és Quentin Tarantino.

A duplakiadásként megjelent mű két filmből áll: Rodríguez Terrorbolygó című alkotása egy horrorvígjáték, melyben egy csapat túlélő zombiszerű lényekkel száll szembe. A főbb szerepekben Rose McGowan, Freddy Rodríguez, Michael Biehn, Jeff Fahey, Josh Brolin és Marley Shelton látható. A Tarantino által rendezett Halálbiztos című thillerben egy sorozatgyilkos kaszkadőr gyilkol nőket módosított járművekkel. Ennek főszereplői Kurt Russell, Rosario Dawson, Vanessa Ferlito, Jordan Ladd, Sydney Tamiia Poitier, Tracie Thoms, Mary Elizabeth Winstead és Zoë Bell. A Grindhouse az 1970-es évek exploitation filmjeinek állít emléket, címét is az ezeket bemutató, speciális filmszínházak után kapta. A két film között fiktív filmelőzetesek is helyet kaptak, Rodriguez, Rob Zombie, Edgar Wright, Eli Roth és Jason Eisener rendezésében.

A duplafilm 2007. április 6-án került az amerikai mozikba. A kritikusok dicsérték, főként azért, mert emléket állít az exploitation műfajnak.[2] Ennek ellenére bevételi szempontból megbukott: 67 millió dolláros költségvetés mellett csupán 25 millió dollárt termelt.[3] A gyenge pénzügyi eredmények miatt az észak-amerikai kontinensen kívül minden országban két külön filmként került a mozikba.[4]

A fiktív filmelőzetesekből később olyan, egész estés művek születtek, mint a Machete (2010), a Koldus puskával (2011) és a Hullaadás (2023).

Filmek[szerkesztés]

Terrorbolygó[szerkesztés]

Egy texasi városkában húsevő zombik tűnnek fel. A go-go táncosnő Cherry és egykori szeretője, El Wray a többi túlélővel együtt próbálja felvenni ellenük a harcot és elmenekülni a pokollá vált helységből.

Szereplők

Halálbiztos[szerkesztés]

Kaszkadőr Mike szakmájának profi művelője, aki szabadidejében gyanútlan nőket vesz fel átépített kocsijába, hogy aztán karambolt okozva végezzen velük (miközben ő a jármű tulajdonságai miatt sofőrként könnyebb sérülésekkel megússza a baleseteket). Következő kiszemelt áldozatai közt található a szintén kaszkadőr Zoë Bell, aki felveszi ellene a küzdelmet.

Szereplők

Fiktív előzetesek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.kinokalender.com/film2772_grindhouse.html, 2017. november 24.
  2. Gleiberman, Owen: Grindhouse (2007), 2007. április 4. [2009. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 12.)
  3. 'All the King's Men' Tops List of Hollywood's Biggest Flops. The Wrap, 2010. január 22. [2018. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 14.)
  4. Ftopel. „Tarantino Chops Feature Length "Death Proof" For "Grindhouse"”, Rotten Tomatoes, 2007. április 4.. [2008. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. május 12.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Grindhouse (film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]