Fergie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fergie
2018-ban
2018-ban
Életrajzi adatok
Születési név Stacy Ann Ferguson
Becenév Fergie
Álnév Fergie
Született 1975március 27. (48 éves)
Hacienda Heights, Kalifornia
Házastársa Josh Duhamel (2009. január 10. – 2017, válás)
Szülei Theresa Ann Gore
Jon Patrick Ferguson
Pályafutás
Műfajok Pop, dance-pop, hiphop, R&B
Aktív évek 1984–
Együttes Black Eyed Peas (2003–2017)
Kapcsolódó előadó(k) Wild Orchid (1996–2001), will.i.am, John Legend, Kumi Koda, Nelly
Hangszer énekhang
Hang Kontraalt
Díjak Grammy-díj a legjobb dallamos rapteljesítményért (All of the Lights, Kanye West, Rihanna, Kid Cudi, 2012)
Tevékenység
Kiadók A&M, Interscope, will.i.am music group
IPI-névazonosító 340675175

Fergie weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Fergie témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Stacy Ann Ferguson, művésznevén Fergie (Hacienda Heights, Kalifornia, 1975. március 27. –) amerikai énekesnő, dalszövegíró, divattervező, modell és színésznő. Az 1990-es években szerepelt egy amerikai televíziós gyermeksorozatban a Kids Incorporatedben és tagja volt a Wild Orchid nevű lánybandának, akikkel többször felléptek a Great Pretenders című televíziós műsorban. 2003 és 2017 között a Black Eyed Peas hiphopegyüttes énekesnője. 2006 szeptemberében jelent meg első szólóalbuma The Dutchess címmel. Az albumról 5 kislemez került fel az amerikai Billboard Hot 100 slágerlista első 5 helyezettjébe, melyek közül hárommal (London Bridge, Glamorous, Big Girls Don't Cry) vezetni is tudta.

Biográfia[szerkesztés]

Gyermekkor[szerkesztés]

Fergie a kaliforniai Hacienda Heightsban született Terri Jackson és Patrick Ferguson legidősebb gyermekeként. Van egy húga is, Dana, aki színésznő. A szülei ír, skót, mexikói és indián származásúak. Mivel szülei katolikus iskolában voltak tanárok, szigorú római-katolikus nevelést kapott a külvárosban. Először a Mesa Robles Általános Iskolába járt, majd a Glen A. Wilson Középiskolában végezte el középiskolás tanulmányait. A tánciskola mellett, édesanyja talált neki egy korának és hangjának is megfelelő munkát: ő volt a Peanuts című rajzfilm egyik szereplőjének, Sally Brownnak a hangja. 1984-től 1989-ig többször is fellépett a Kids Incorporated című televíziós műsorban. Az iskolában mindig is színjeles tanuló volt, betűző versenyt is nyert és cheerleader is volt.

Színészi karrier[szerkesztés]

Gyermekszínészként Fergie többször szerepelt a Kids Incorporated című műsorban, ahol sorozatbeli nővérét Renee Sands alakította, akivel később tagjai voltak a Wild Orchid nevű lánybandának. A műsorban többször énekelt, egyszer elénekelte Whitney Houstontól a One Moment In Time című dalt is. Fergie 2 Charlie Brown rajzfilmben volt Sally Brown hangja: a It's Flashbeagle, Charlie Brownban (1984) és a Snoopy's Getting Married, Charlie Brownban (1985). 1994-ben egy alkalommal az Egy rém rendes család című sorozatban is szerepelt (a Délben vagy később című részben).

2003-ban Fergie egy alkalommal ismét a hangját kölcsönözte egy rajzfilmkarakternek a Nickelodeon egyik rajzfilmsorozatában a Rocket Powerben. 2005-ben ő játszotta volna a Revolution Studios egyik filmjében A ködben Stevie Wayne, szerepét de a későbbi konfliktusok miatt ez a szerep nem valósult meg. Végül Selma Blair játszotta el a karaktert. 2006-ban Wolfgang Peterson Poseidon című filmjében szerepelt. A filmnek két főcímdalát jegyzi, valamint az Auld Lang Syne című klasszikust. 2007-ben a Grindhouse című film kapott szerepet.

2009 decemberétől Rob Marshall, a 6 Oscar-díjjal kitüntetett Chicago rendezőjének új filmjében, a Nine című musicalben láthatjuk. A film egy sikeres Broadway-darab feldolgozása. Fergie Daniel Day-Lewis, Judi Dench, Nicole Kidman, Penélope Cruz és Sophia Loren mellett kapott szerepet. A filmben Fergie az olasz filmrendező, Gudio Contini szajháját, Saraghinát játssza. Az ő előadásában hangzik el a "Be italian" című dal is. Az első kritikák pozitív véleménnyel vannak Fergie alakításáról.

Magánélet[szerkesztés]

Fergie 2004-ben találkozott először Josh Duhamel színésszel, amikor ő és a Black Eyed Peas szerepeltek a Las Vegas című televíziós sorozat egyik részében. 2007 óta együtt élnek a kaliforniai Brentwoodban és 2009 január 10-én házasodtak össze.

Zenei karrier[szerkesztés]

Wild Orchid (1992–2002)[szerkesztés]

Fergie először egy 3 tagú lánybanda a Wild Orchid tagja volt. Az együttes másik két tagja Stefanie Ridel és a Kids Incorporatedből megismert Renee Sands voltak. A Wild Orchidnak két albuma jelent meg, de amikor a lányok kiadója megtagadta, hogy kiadják harmadik albumukat Fergie 2001-ben kilépett az együttesből. A Wild Orchid felbomlott.

Siker a The Black Eyed Peas-zel és The Dutchess (2003–2008)[szerkesztés]

Fergie autogramokat ír alá 2004-ben.

2003-ban, miután az együttes előző énekesnője Kim Hill kilépett a bandából, Fergie részt vett a Black Eyed Peas harmadik albumának felvételein, ahol a banda frontembere, Will.i.am arra kérte Fergiet, hogy ő énekeljen a Shut Up című dalukban. Az együttes tagjainak megtetszett Fergie hangja, ezért bevették őt is a bandába és felvettek vele még öt dalt. Két sikeres album után Fergievel a Black Eyed Peas világszerte ismert együttes lett. Fergievel két sikeres albumot készítettek el: az Elephunk (2-szeres platinalemez az USA-ban) és a Monkey Business (4-szeres platinalemez az USA-ban)

Két sikeres Black Eyed Peas album után, Fergie elkezdte szólókarrierjének felépítését.

Ferguson a 2007-es MuchMusic Video Awardson, 2007. június 17-én.

2006. szeptember 19-én jelent meg első szólóalbuma, The Dutchess címmel.[1]

A The Dutchess dalai műfajukban a pop és az RnB keverékei. Az albumról hat kislemez jelent meg: a London Bridge,[2] a Fergalicious,[3] a Glamorous,[4] a Big Girls Don't Cry,[5] a Clumsy[6] és a Finally című dalokból. Az album legsikeresebb száma a Big Girls Don't Cry lett, szinte minden nemzetközi slágerlistát vezetett.[7] Az album első öt kislemeze kivétel nélkül bekerült a top5-be az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistán melyek közül hárommal (London Bridge, Glamorous, Big Girls Don't Cry) vezetni is tudta.

Az album és a kislemezek népszerűsítése mellett, Fergie 2007. július 1-jén fellépett a Wembley Stadionban Diana hercegnő emlékkoncertjén, ahol elénekelte a Glamorous-t és a Big Girls Don't Cry-t. A koncerten megjelentek Diana hercegnő fiai Vilmos és Harry herceg. A koncertről DVD is készült, amely 2007. november 5-én jelent meg.

2007. november 18-án Fergie az American Music Awards-on megnyerte a kedvenc női Pop/Rock előadó díját. Big Girls Don't Cry-ért Grammy díjra is jelölték a Legjobb női Pop előadás kategóriában, de azt a díjat később Amy Winehouse kapta meg. 2007 decemberében a Blender magazin megválasztotta az év nőjének.

2008-ban Fergie fellépett a Idol Gives Back-en, ahol a Heart együttessel előadta a Barracuda című dalukat.

2008-ban Fergie énekelte a Szex és New York című film betétdalát, a Labels or Love-t, amelyből kislemez is készült. 2008-ban Kumi Koda japán énekesnő kérte fel egy közös dal erejéig, mely a That Ain't Cool címet kapta és Kumi Moon című albumán található. A kislemez második lett a japán Oricon Weekly Single Chartson. 2008-ban Michael Jackson Thriller című albumának 25. évfordulóján kiadták a Thriller 25 című albumot, amelyen mai előadókkal újra feldolgozzák az album dalai. Az albumon Michael Jackson Fergivel énekli el újra a Beat It-et. 2008. december 31-én több újévi bulin is fellépett a nevadai Las Vegasban, többek között a The Venetian és a The Palazzo kaszinókban.

További siker a The Black Eyed Peas-zel (2009–2011)[szerkesztés]

Ferguson a The E.N.D World Touron, 2009-ben.

A The Black Eyed Peas 2009 márciusában adta ki ötödik stúdióalbumuk, a The E.N.D. első kislemezét, a Boom Boom Pow-ot. Az USA-ban a dal első helyezést ért el.[8][9] Az album második kislemeze az I Gotta Feeling lett, ami még nagyobb siker lett. 14 hétig vezette a Billboard Hot 100-as listát.[9][10] Ezeket követte egy harmadik kislemez is, ami a Meet Me Halfway lett. A Meet Me Halfway hetedik helyen nyitott a Billboard Hot 100-on. Ezt követte az Imma Be, ami 2 hétig vezette a Billboard Hot 100-at.[11] Az utolsó kislemez, a Rock That Body kilencedik helyen nyitott.[12]

Fergie kiadta első parfümjét, az Outspoken-t 2010 májusában. A parfümöt az Avon jelentette meg.[13] Ezt követte szintén az Avon által megjelentetett Outspoken Intense 2011-ben,[14] majd a Viva 2012-ben,[15] végül az Outspoken Fresh 2013-ban.[16] A The Black Eyed Peas hatodik stúdióalbuma, a The Beginning 2010. november 30-án jött ki és ez a negyedik, amin már Fergie is közreműködött. Az album első kislemeze, a The Time (Dirty Bit) több országban első helyezést ért el. Az album második kislemeze, a Just Can't Get Enough szintén első helyezést ért el különböző országokban. A harmadik kislemez a Don't Stop the Party lett. 2011. szeptember 3-án a banda fellépett Minot-ban, Észak-Dakotában, hogy az abból befolyó pénzt a 2011-ben, a Souris folyó áradásában kárt szenvedő 12 ezer embernek adják. Szeptember 22-én Fergie meglátogatta a Madame Tussauds panoptikumát, a viasz figurájának debütálása miatt. A viasz figura Las Vegas-ban, Nevada-ban van.[17]

Double Dutchess (2012–)[szerkesztés]

Ferguson a 2013-as Life Ballon, Bécsben.

2012 decemberében Fergie megerősítette, hogy elkezdett dolgozni második stúdióalbumán.[18] 2013-ban törvényesen is megváltoztatta a nevét Fergie Duhamel-re, miután felvette férje Josh Duhamel családnevét. Ettől még zenei karrierjében továbbra is Fergie maradt a neve, ahogyan eddig is ismerték őt.[19]

2014. január 6-án újra meg lett erősítve, hogy Fergie dolgozik második stúdióalbumán. Egy Ryan Seacrest-tel készült interjúban azt is megerősítette, hogy will.i.am produceri munkákat lát el és az új lemezét az Interscope Records fogja kiadni.[20][21] 2014. szeptemberében bejelentették, hogy Fergie új albuma valamikor 2015-ben fog érkezni. Később az is meg lett erősítve, hogy Mike Will Made It is közreműködött a lemezen.[22] 2014. szeptember 30-án új kislemezt adott ki L.A. Love (La La) címmel.[23] A dal 97. helyen debütált a Billboard Hot 100 listáján és a 27. helyig jutott.[24] 2015. júniusában Fergie bejelentette, hogy már az utolsó simitásokat végzi második albumán.[25][26] A hivatalos megjelenés 2016-ban várható. 2016. június 9-én megjelent új száma, a Hungry videóklipjének első betekintője, ezt követte még egy június 23-án.[27] 2016. július 1-jén megjelent a Double Dutchess első kislemeze, a "Milf Money" (másképpen M.I.L.F. $).[28] 2016. november 11-én megjelent a Double Dutchess második kislemeze, a Life Goes On.[29]

Egy Facebookos Q&A-ben Fergie megerősítette, hogy várhatóan 2017 elején jelenik meg második nagylemeze.[30]

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[31]
1986 Monster in the Closet Lucy
2000 The Gentleman Bandit Zeke barátnője
2005 Csak lazán! Be Cool önmaga
2006 Poseidon Poseidon Gloria Kéri Kitty
2007 Grindhouse – Terrorbolygó Planet Terror Tammy Visan Csondor Kata
2008 Madagaszkár 2. Madagascar: Escape 2 Africa víziló barátnő (hangja)
2009 Arthur: Maltazár bosszúja Arthur and the Revenge of Maltazard Replay (hangja)
Kilenc Nine Saraghina
2010 Marmaduke – A kutyakomédia Marmaduke Jezebel (hangja) Peller Anna
2011 Steve Jobs: One Last Thing (dokumentumfilm) önmaga
2017 Double Dutchess: Seeing Double Fenix / önmaga

Televízió[szerkesztés]

Év Cím Szerep Megjegyzés
1984-1989 Kids Incorporated Stacy Főszerep (1-6. évad)
1984 It's Flashbeagle, Charlie Brown Sally Brown Szinkronhang. Televíziós film.
1985 Snoopy's Getting Married, Charlie Brown Sally Brown Szinkronhang. Televíziós film.
1985-1986 The Charlie Brown and Snoopy Show Sally Brown/Patty Szinkronhang.
1986 Mr. Belvedere Beth "Valentine's Day" (2. évad 18. epizód)

Diszkográfia[szerkesztés]

Elismerések és díjak[szerkesztés]

Év Esemény Díj Eredmény
2007 MTV Australian Video Music Awards A legszexibb videó:
Fergalicious
Megnyert
MuchMusic Video Awards Legjobb nemzetközi előadó videója:
"Fergalicious"
Megnyert
Közönségdíj: Legjobb nemzetközi előadó:
"Fergalicious"
Jelölés
Teen Choice Awards Legjobb női előadó Megnyert
MTV Video Music Awards Legjobb női előadó Megnyert
Los Premios MTV Latinoamérica Mejor Artista Nuevo Internacional (Legjobb új nemzetközi előadó) Megnyert
World Music Awards Legtöbb lemezt eladó R&B előadó Jelölés
Legtöbb lemezt eladó új előadó Megnyert
American Music Awards Legjobb női Pop/Rock előadó Megnyert
2008 Grammy Awards Legjobb női Pop előadás:
"Big Girls Don't Cry"
Jelölés
People's Choice Awards Kedvenc női előadó Megnyert
MuchMusic Video Awards Legjobb nemzetközi előadó videója Megnyert
Nickelodeon Kids' Choice Awards Kedvenc női előadó Megnyert
Juno Awards Legjobb nemzetközi album Megnyert
ASCAP Az év dala:
"Big Girls Don't Cry"
Megnyert
MTV Video Music Awards Japan Legjobb női videó:
"Big Girls Don't Cry"
Megnyert
MTV Asia Awards Kedvenc nemzetközi előadó Jelölés
Legjobb videó:
Clumsy"
Jelölés
2009 People's Choice Awards Kedvenc főcímdal:
"Labels or Love"
Jelölés

Források[szerkesztés]

  1. Fergie Discography and Lyrics. Stagestars.net. [2008. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 5.)
  2. Going for Adds-CHR/Top 40”, Radio and Records, 2006. július 17.. [2015. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. szeptember 17.) 
  3. Going for Adds-CHR/Top 40”, Radio and Records, 2006. október 22.. [2015. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. szeptember 17.) 
  4. Going for Adds-CHR/Top 40”, Radio and Records, 2007. február 20.. [2014. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. szeptember 17.) 
  5. Going for Adds-CHR/Top 40”, Radio and Records, 2007. május 22.. [2014. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. szeptember 17.) 
  6. Going for Adds-CHR/Top 40”, Radio and Records, 2007. szeptember 25.. [2014. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. szeptember 17.) 
  7. Fergie - Big Girls Don't Cry - Music Charts. Music Charts . (Hozzáférés: 2014. szeptember 17.)
  8. Pietroluongo, Silvio. „Black Eyed Peas Score First No. 1 on Hot 100”, Billboard, 2009. április 8. (Hozzáférés ideje: 2009. április 8.) 
  9. a b Caulfield, Keith. „Chart Beat Bonus, "'Feeling' Like The Second Time"”, Billboard, 2009. július 2.. [2013. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. július 2.) 
  10. Ben-Yehuda, Ayala. „'Jay Sean Sends Peas Packing From Hot 100 Penthouse”, Billboard, 2009. október 7. (Hozzáférés ideje: 2009. október 7.) 
  11. Black Eyed Peas Back On Top Of Hot 100 With 'Imma Be'
  12. The Black Eyed Peas reach #9 and crack 5th consecutive top-ten - Billboard News. Retrieved 10-06-2010.
  13. K., Robin (April 19, 2010). "Avon + Fergie Outspoken ~ new perfume" (Blog). Now Smell This. Retrieved 2011-01-10.
  14. Outspoken Intense by Fergie Avon for women. Fragrantica. (Hozzáférés: 2013. december 8.)
  15. Viva by Fergie Avon for women. Fragrantica. (Hozzáférés: 2013. december 8.)
  16. Outspoken Fresh Avon for women. Fragrantica. (Hozzáférés: 2013. december 8.)
  17. Schreffler, Laura. „Living doll: Fergie unveils her wax figure doppelgänger at Madame Tussauds”, Daily Mail, 2011. szeptember 23. (Hozzáférés ideje: 2011. szeptember 24.) 
  18. "Fergie: 'I will definitely release a new solo album'", Digital Spy, December 11, 2012. Retrieved on April 13, 2013.
  19. Stacy who? Pregnant Fergie has 'requested to legally change her first and last names'”, Daily Mail, 2013. július 14. 
  20. Fergie Is (Finally) Working on a Follow Up To 2006 Solo Album 'The Dutchess'. Idolator, 2014. január 6. (Hozzáférés: 2014. január 12.)
  21. Fergie To Release New Album This Year?. Vibe, 2014. január 7. (Hozzáférés: 2014. január 12.)
  22. Fergie Working on New Album for 2015 Release. billboard.com, 2014. szeptember 15. (Hozzáférés: 2014. szeptember 17.)
  23. CHR Available For Airplay. [2010. október 28-i dátummal az eredetiből archiválva].
  24. Chart Highlights: Fergie Returns, Enrique Iglesias Hits No. 1. billboard.com, 2014. október 6. (Hozzáférés: 2014. október 7.)
  25. Fergie’s comeback: A cornucopia of music
  26. Fergie Is Putting The Finishing Touches On 'Double Dutchess'. Idolator. (Hozzáférés: 2016. június 10.)
  27. Fergie Comes Snarling Back With 'Hungry (1st Byte)'. Spin. (Hozzáférés: 2016. június 10.)
  28. M.I.L.F. $ - Single by Fergie on Apple Music
  29. NEW MUSIC: FERGIE – ‘LIFE GOES ON’. Hip Hop & More. [2016. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 11.)
  30. https://www.facebook.com/fergie/videos/10155076796623676/
  31. Stacy Ferguson - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. december 8.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Fergie
A Wikimédia Commons tartalmaz Fergie témájú médiaállományokat.