A&M Records

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A&M Records
Az A&M Studios 1988-ban
Az A&M Studios 1988-ban
Információk
Alapítás éve1962
Aktív éveknapjainkig
Alapító(k)Herb Alpert és Jerry Moss
Ország USA
SzékhelySanta Monica, Kalifornia
Státuszanagykiadó
Terjesztő(k)Interscope-Geffen-A&M (USA)
Polydor Records (UK)
Műfaj(ok)különböző

AnyacégUniversal Music Group
Honlap
http://site.amoctone.com/

Az A&M Records lemezkiadó vállalatot 1961-ben alapította Jerry Moss és Herb Alpert Carnival Records néven, amit – miután ilyen néven már létezett egy társaság – 1962-ben A&M-re változtattak családnevük kezdőbetűit felhasználva.

A cég az Egyesült Királyságban 1967-ben jelent meg, addig a Pye Records jelentette meg a lemezeiket. Az A&M Canada 1970-ben, az A&M Europe pedig 1977-ben alakult. Két leányvállalatot is létrehoztak, a Vendetta Records-ot és a Perspective Records-ot.

Az A&M-et 1989-ben közel félmilliárd dollárért megvette a PolyGram. 1998-tól beolvadt az Interscope Recordsba, amely a Universal Music Grouphoz tartozik. 2007-ben az Octone Recordsszal közös vállalkozásban indították újra az A&M-et, mint önálló kiadót.

1966-tól 1999-ig az A&M Records központja a hollywoodi Charlie Chaplin Stúdióban volt, közel a Sunset és a La Brea sugárutak találkozásához.

A kiadó többek között a következő zenészek, zenekarok albumait jelentette meg: Bryan Adams, Burt Bacharach, Joan Baez, Black Eyed Peas, The Carpenters, Joe Cocker, Rita Coolidge, Stewart Copeland, Sheryl Crow, Amy Grant, The Human League, Janet Jackson, Chris Montez, The Police, Simple Minds, Soundgarden, Status Quo, Sting, Styx, Andy Summers, Supertramp, Ike, Vesta Williams & Tina Turner, Suzanne Vega.

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap