Interscope Records

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Interscope Records
Információk
Alapítás éve1990
Aktív éveknapjainkig
Alapító(k)Jimmy Iovine
Ted Field
Ország USA
SzékhelySanta Monica
Terjesztő(k)Interscope-Geffen-A&M (USA)
Polydor (az Egyesült Államokon kívül)
Műfaj(ok)különböző

AnyacégUniversal Music Group
Leányvállalatai
  • Streamline Records
  • Dreamville Records
Honlap
http://www.interscope.com

Az Interscope Records amerikai lemezkiadó, az Universal Music Group része, az Interscope-Geffen-A&M hármas egyik tagja.

Története[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

A kiadót 1990-ben alapította Jimmy Iovine és Ted Field, az Atlantic Records támogatásával. Az alapítás után átvette az East West Records America a kiadót.

Később[szerkesztés]

Habár a kiadó kezdetben a hiphop zenét képviselte, a 2000-es évektől fokozatosan felvette a többi stílust is. Rengeteg előadó csatlakozott a kiadóhoz, így például Marilyn Manson, Limp Bizkit és Kings Of Flow.[1] Miután az UMG megszerezte a PolyGram-ot 1998-ban, a Geffen Records, valamint az A&M Records az Interscope-al összevonva működött tovább. Ehhez a DreamWorks Records 2004-ben társult, ezzel rengeteg előadó (köztük a Rise Against és Nelly Furtado) került át az Interscope-Geffen-A&M hármashoz.

Az Interscope 2005-ben létrehozta a Cherrytree Records-t, új előadók számára, először a The Lovemakers, majd a Far East Movement, Feist, Flipsyde, Tokio Hotel, Mindless Behavior, JoJo, Roscoe Dash, Culice Damani, és Robyn. Lady Gaga 2011-től csak az Interscope része. 2007 májusában az Interscope egy közös vállalkozást hozott létre Justin Timberlake-l, mely a Tennman Records elnevezést kapta. Az első előadója Esmée Denters lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Interscope Records című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap