Marilyn Manson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Marilyn Manson
Marilyn Manson.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Brian Hugh Warner
Született 1969január 5. (49 éves)
Canton, Ohio, Egyesült Államok
Házastársa Dita von Teese (2005–2007)
Iskolái Broward College
Pályafutás
Műfajok Alternatív metal
Gothic rock
Industrial metal
Shock rock
Aktív évek 1989 - napjainkig
Együttes Marilyn Manson
Hangszer Ének, gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, dob, pánsíp
Hang bariton
Tevékenység Énekes, dalszerző, zenész, művész, költő, filmrendező
Kiadók Nothing, Interscope

Marilyn Manson weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Marilyn Manson témájú médiaállományokat.

Marilyn Manson (született: Brian Hugh Warner) (Canton, Ohio, 1969. január 5. – ) amerikai énekes, dalszövegíró, zenész, zeneszerző, színész, festő, író és zenei újságíró. A Marilyn Manson együttes névadója és énekese. Művésznevét Marilyn Monroe művésznő keresztnevéből és az elítélt Charles Manson vezetéknevéből formálta meg. Hosszú múlttal rendelkezik a médiában, amely szerint rossz hatással van a gyermekekre.[1] Ezt a vitatott színpadi megjelenésével[2] és a szókimondó, lázító dalszövegeivel[3] érte el.

Gyermekkora[szerkesztés]

Marilyn Manson Brian Hugh Warner-ként látta meg a napvilágot az Ohio állambeli Cantonban, Barbara és Hugh Warner egyetlen gyermekeként. Manson apai ágról német származású és távoli unokatestvére a politikai hírmondó Pat Buchanannek. Gyermekként az édesanyjával látogatta az Episzkopális egyház miséit, bár az apja katolikus vallású volt. Brian a Heritage Christian School-ban végezte el az első tíz osztályát. Az iskolában a tanárok próbálták a gyerekeket eltántorítani a rocktól és metáltól, mivel úgy hitték ezen zenék iránti rajongás drogokhoz és bűnözéshez vezet. Ezért bemutatatták a tanulóknak milyen zenét nem szabad hallgatni, és ebbe szeretett bele Manson. Miután elköltöztek Fort Lauderdale-be, a Cardinal Gibbons High School-ban folytatta tanulmányait. Manson 1987-ben érettségizett le, ezután a Broward College hallgatója lett 1990-től. Majd újságíróként dolgozott a dél-floridai 25th Parallel-nél, ahol zenei cikkeket írt. Munkája során találkozott több zenésszel is - mint például Trent Reznor, a Nine Inch Nails frontembere vagy a My Life With the Thrill Kill Kult -, akik hasonló irányzatot képviseltek, mint Manson későbbi bandája.

Karrier[szerkesztés]

Manson és Scott "Daisy Berkowitz" Putesky, gitáros alapították a Marilyn Manson & the Spooky Kids-et egy beszélgetést követően a Floridai Fort Lauderdale-ben, 1989-ben. Később a banda nevét lerövidítették csak simán Marilyn Mansonra.

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Interjú: Mr. Manson az anyákkal szemben
  Első rész (A hivatkozás nem elérhető, letiltották)
  Második rész
  Harmadik rész
  Negyedik rész
 2. Képek
 3. Dalszövegek

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]