Chris Vrenna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chris Vrenna
Chris Vrenna.jpg
Életrajzi adatok
Született 1967. február 23. (49 éves)
Erie, Pennsylvania
Pályafutás
Műfajok Industrial rock
Hangszer Dobfelszerelés
Tevékenység zenész, producer, hangmérnök, remixer, dalszerző, programozó
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Chris Vrenna témájú médiaállományokat.

Chris Vrenna (született: 1967. február 23., Erie, Pennsylvania) amerikai zenész, Grammy-díjas producer, hangmérnök, remixer, dalszerző, programozó, és a Tweaker nevű elektronikus zenét játszó banda alapítója. Vrenna korábban a Nine Inch Nails nevű industrial/rock zenekar dobosa is volt (1989 – 1997).

Az 1980-as évek közepétől az évtized végéig Chris Chicagoban élt, ahol gyorsan részévé vált az ottani indusztriális zenei életnek, rövid ideig a Die Warzau és a Stabbing Westward zenekarok tagja is volt.

Vrenna később újra kapcsolatba lépett Trent Reznorral, akivel a ’80-as évek elején találkozott, amikor mindketten tagjai voltak az Ohio állambeli Cleveland helyi bandájának, az Exotic Birds-nek. Dobosként koncertezett a KMFDM zenekarral is a Money-korszak turnéin, 1992-ben. Vrenna jelenleg Tweaker nevű zenekarával vesz fel anyagokat, idáig két albumot jelentettek meg, The Attraction To All Things Uncertain (2001) és 2am Wakeup Call (2004) címmel. A Tweaker a Skinny Puppy-val turnézott 2004-ben néhány észak-amerikai állomáson.

Mint producer, remixer, vagy hangmérnök, Vrenna olyan zenekaroknak dolgozott már, mint a U2, a Weezer, a P.O.D., David Bowie, a Cold, a The Smashing Pumpkins, a Hole, a Marilyn Manson, Rob Zombie, a Green Day, a The Rasmus, a The Wallflowers, és a Dir en grey nevű japán rockzenekar. Vrenna a Pigface nevű underground industrial csapattal is dolgozott már együtt, és olyan underground lánycsapatok dalainál, albumainál volt producer, mint a TCR, a Jack Off Jill, a Rasputina, és a Scarling..

Vrenna számos videojáték zenéjén is dolgozott, köztük a Doom 3 (producerként, Clint Walsh mellett), a Quake 4, az American McGee's Alice, az Enter The Matrix, a Sonic The Hedgehog, az Area 51, és a Need for Speed Most Wanted zenéjén. Valamint 2004-ben kezdett dolgozni a Tabula Rasa, egy nagyszámú résztvevős online (Massive Multiplayer Online – MMO) játék zenéjén. Vrenna a Saolin leszámolás nevű animációs sorozat főcímdalának megalkotásában is közreműködött.

Vrenna dobosként látható a Closure c. Nine Inch Nails kiadványon található videoklipek közül a „Gave Up”, a „Wish”, és a „March of the Pigs” c. dalok videójában, de rövid időre feltűnik a „The Perfect Drug” klipjében is.

Vrenna Grammy-díjat is nyert a Nine Inch Nails tagjaként "Best Metal Performance" (Legjobb metal előadás) kategóriában a „Happiness in Slavery” c. dal előadásáért 1996-ban.

Vrenna Billy Corgan programozója volt négy hónapig 1997-ben. Amíg turnén volt a The Smashing Pumpkins zenekarral, Vrenna-t Axl Rose hívta fel telefonon, és meghívta őt, hogy töltsön egy kis időt a Guns N’ Roses-szal. "Néhány hétre így is tettem, de aztán úgy döntöttem, nem akarok csatlakozni a zenekarhoz”- mondta Vrenna.

Vrenna-ra esett a választás, hogy átvegye a dobos posztot a Marilyn Manson zenekarban, miután Ginger Fish 2004-ben megsérült. Vrenna jelenleg a Gnarls Barkley koncertzenekarának dobosa.

További információk[szerkesztés]