Chris Vrenna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chris Vrenna
Életrajzi adatok
Született1967. február 23. (57 éves)
Erie, Pennsylvania
IskoláiMcDowell High School
Pályafutás
Műfajok
Hangszerdobfelszerelés
Tevékenységzenész, producer, hangmérnök, remixer, dalszerző, programozó
KiadókSix Degrees Records

Chris Vrenna weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Chris Vrenna témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Chris Vrenna (Erie, 1967. február 23. –) amerikai zenész, Grammy-díjas producer, hangmérnök, remixer, dalszerző, programozó, és az elektronikus zenét játszó Tweaker zenekar alapítója. Vrenna korábban a Nine Inch Nails industrial/rock zenekar dobosa is volt (1989 – 1997).

Az 1980-as évek közepétől az évtized végéig Chris Chicagóban élt, ahol gyorsan részévé vált az ottani indusztriális zenei életnek, rövid ideig a Die Warzau és a Stabbing Westward zenekarok tagja is volt.

Vrenna később újra kapcsolatba lépett Trent Reznorral, akivel a ’80-as évek elején találkozott, amikor mindketten tagjai voltak az Ohio állambeli Cleveland helyi zenekarának, az Exotic Birds-nek. Dobosként koncertezett a KMFDM zenekarral is a Money-korszak turnéin, 1992-ben. Vrenna jelenleg a Tweakerrel vesz fel anyagokat, idáig két albumot jelentettek meg, The Attraction To All Things Uncertain (2001) és 2am Wakeup Call (2004) címmel. A Tweaker a Skinny Puppy-val turnézott 2004-ben néhány észak-amerikai állomáson.

Mint producer, remixer, vagy hangmérnök, Vrenna olyan zenekaroknak dolgozott már, mint a U2, a Weezer, a P.O.D., David Bowie, a Cold, a The Smashing Pumpkins, a Hole, a Marilyn Manson, Rob Zombie, a Green Day, a The Rasmus, a The Wallflowers, és a Dir en grey japán rockzenekar. Vrenna a Pigface underground industrial csapattal is dolgozott már együtt, és olyan underground lánycsapatok dalainál, albumainál volt producer, mint a TCR, a Jack Off Jill, a Rasputina, és a Scarling..

Vrenna számos videójáték zenéjén is dolgozott, köztük a Doom 3 (producerként, Clint Walsh mellett), a Quake 4, az American McGee's Alice, az Enter The Matrix, a Sonic The Hedgehog, az Area 51, és a Need for Speed: Most Wanted zenéjén. Valamint 2004-ben kezdett dolgozni a Tabula Rasa, egy nagyszámú résztvevős online (Massive Multiplayer Online – MMO) játék zenéjén. Vrenna a Saolin leszámolás animációs sorozat főcímdalának megalkotásában is közreműködött.

Vrenna dobosként látható a Closure c. Nine Inch Nails kiadványon található videóklipek közül a „Gave Up”, a „Wish”, és a „March of the Pigs” c. dalok videójában, de rövid időre feltűnik a „The Perfect Drug” klipjében is.

Vrenna Grammy-díjat is nyert a Nine Inch Nails tagjaként "Best Metal Performance" (Legjobb metal előadás) kategóriában a „Happiness in Slavery” c. dal előadásáért 1996-ban.

Vrenna Billy Corgan programozója volt négy hónapig 1997-ben. Amíg turnén volt a The Smashing Pumpkins zenekarral, Vrenna-t Axl Rose hívta fel telefonon, és meghívta őt, hogy töltsön egy kis időt a Guns N’ Roses-szal. "Néhány hétre így is tettem, de aztán úgy döntöttem, nem akarok csatlakozni a zenekarhoz”- mondta Vrenna.

Vrenna-ra esett a választás, hogy átvegye a dobos posztot a Marilyn Manson zenekarban, miután Ginger Fish 2004-ben megsérült. Vrenna jelenleg a Gnarls Barkley koncertzenekarának dobosa.

További információk[szerkesztés]