Robin Finck

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Robin Finck
Robin Finck 2008 09 05.jpg
Életrajzi adatok
Született 1971november 7. (46 éves)
USA Park Ridge, NJ, USA
Pályafutás
Műfajok rock
Aktív évek 1994-től napjainkig
Együttes Nine Inch Nails
Guns N’ Roses
Hangszer gitár, billentyűs hangszerek, ének
Tevékenység
Kiadók Geffen, Interscope, Nothing, The Null Corporation

Robin Finck weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robin Finck témájú médiaállományokat.

Robin Finck (született: 1971. november 7.) Korábban a Guns N’ Roses amerikai hard rock zenekar szólógitárosa és a Nine Inch Nails amerikai industrial hard rock zenekar gitárosa volt. Finck azon kevés zenészek egyike, akik a VH1 által összeállított „A hard rock 100 legnagyobb művésze” („100 Greatest Artists of Hard Rock”) c. listán szereplő zenekarok közül kettőnek is tagja volt: a helyezettek között van a Nine Inch Nails (#43) és Guns N’ Roses (#9) is.

Pályafutás[szerkesztés]

Finck a Georgia állambeli Marietta-ban nőtt fel, és számos, lemezszerződés nélküli bandával játszott az Atlanta övezetben, a George Walton Comprehensive School középiskolában töltött éveitől kezdődően. A Nine Inch Nails-hez a koncertzenekar tagjaként csatlakozott 1994-95 folyamán. Amikor a turné befejeződött, a Cirque du Soleil nevű cirkuszi társulatot kísérte zenészként, a Quidam eredeti turnéján, valamint a Marilyn Manson zenekar gitárosa és billentyűse is ő volt az első turnék alatt. 1996 vége felé a Guns N’ Roses hívta meg, hogy Slash helyébe lépjen, aki 1996-ban lépett ki a zenekarból, és hogy egy kétéves szerződést aláírva, a még meg nem jelent új albumukon dolgozzon. Amikor letelt a két év, az album még messze nem volt kész. Ekkor Finck újra csatlakozott a Nine Inch Nails-hez, mivel a zenekar újra turnézott. Röviddel azután, hogy a koncertkörút 2000 végén befejeződött, visszatért a Guns N’ Roses-hoz, majd Brazíliát, Ázsiát, Európát és Észak-Amerikát érintő turnén vett részt velük 2001-2002-ben. Manapság a színpadi jelenlétéről és lélekkel teli gitárjátékáról ismert Finck továbbra is a jelenlegi Guns N’ Roses felállás megbízható tagja szólógitárosi poszton, Bumblefoot mellett.

2006 nyarán Finck és a Guns N’ Roses Európában turnézott, amely során megközelítőleg 750 000 ember látta őket. Az év hátralévő részében Észak-Amerikában turnéztak. Chinese Democracy c. új albumuk megjelenése 2007 elejére volt várható, amelyen Robin Finck szólógitárosként működik közre. Az album végül 2008-ban jelent meg, ám az albumot követő turnén már nem játszik.

Robin 2001 óta házasságban él, felesége az akrobata Bianca Sapetto. Akkor találkoztak, amikor mindketten a Cirque du Soleil társulatban dolgoztak, gyermekük még nincs.

Külső hivatkozások[szerkesztés]