Ugrás a tartalomhoz

G N’ R Lies

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guns N’ Roses
Lies
Nagylemez
Megjelent1988. november 29.(U.S.)
1988. december 17. (UK)
FelvételekRumbo Studios, Take One Studio, Image Studio
StílusHard Rock
Nyelvangol
Hossz33:31
KiadóGeffen
ProducerGuns N’ Roses, Mike Clink
Kritikák
Guns N’ Roses-kronológia
Appetite for Destruction
(1987)
G N' R Lies
(1988)
Use Your Illusion I
(1991)
Kislemezek az albumról
 1. Patience
  Megjelent: 1989
SablonWikidataSegítség

A Lies, vagyis a G N' R Lies, a Guns N’ Roses amerikai hard rock zenekar második stúdióalbuma, amely 1988-ban jelent meg. Az RIAA szerint csak az Egyesült Államokban 5 millió példányban fogyott, világszerte pedig 12 millió darabot adtak el belőle.[1]

Háttere és felvétele[szerkesztés]

Az első négy dal megegyezik az 1986-ban megjelent Live ?!*@ Like a Suicide című EP dalaival. Az utolsó négy dalt akusztikus gitárral vették fel.

Az utolsó négy dalban az akusztikus gitár dominál. A dalokat egyetlen session alatt megírták[2] (kivéve a You're Crazy-t, aminek eredeti változata az 1987-es Appetite for Destruction-on jelent meg) és felvették. A producer Mike Clink szerint, ez "egyike volt a rock and roll varázslatos pillanatainak".[2] Egy Duff által énekelt dal, a "Cornchucker" nem jelent meg EP-n, mivel túlzottan profánnak találták.

Egy későbbi interjúban Axl Rose elmondta, hogy szerette a banda hangzását, de az utolsó négy dalnál elégedetlen volt a hangjával. Szerinte túlságosan rekedt és karcos volt, mivel a banda abban az időben turnézott és ha tudta volna, újra felveszi az énekrészeket.[2]

A "You're Crazy" című dal már az Appetite for Destruction albumon is helyet kapott, de erre a lemezre az eredeti verzió került fel.[3] A Mama Kin eredetileg az Aerosmith dala, ami a zenekar 1973-as debütáló albumán jelent meg először. A "Nice Boys" egy Rose Tattoo dal, amely a banda Rose Tattoo lemezén kapott helyet, 1980-ban.

Borító[szerkesztés]

A borító voltaképp a bulvárlapok és azoknak címlapjának paródiája. Az LP több módosításon ment keresztül, amikor az anyagot kiadták CD-n.[2] A legalsó, bal sarokban a "LIES LIES LIES" felirat látható, ott eredetileg a "Wife-beating has been around for 10,000 years" mondat volt olvasható. A "Elephant gives birth to midget" felirat helyén pedig a "Ladies, welcome to the dark ages" szöveg szerepelt. Néhány LP kiadás belső borítóján egy cenzurázatlan kép található, amin egy meztelen nő pózol.[4]

A borító feltűnő hasonlóságot mutat John Lennon Some Time in New York City lemezével. Az album tartalmazta a "Woman Is the Nigger of the World" című dalt – ezzel a dallal védekezett Axl Rose, mikor megvádolták , hogy a "nigger" szót használta az "One in a Million" című dalban.[5] A Some Time in New York City album fele szintén "élő" anyagot tartalmaz, amit a lemez kiadása előtt két évvel vettek fel.

Az album dalai[szerkesztés]

Valamennyi dal a Guns N' Roses kollektív szerzeményeként van feltüntetve. Kivéve a "Nice boys" (szerző Rose Tattoo) és "Mama Kin" (szerző Steven Tyler) c. feldolgozást. A tényleges szerzők a tagok későbbi nyilatkozatai és megemlékezései alapján :

 1. Reckless Life (Slash, Izzy Stradlin, Duff McKagan) – 3:21
 2. Nice Boys (Rose Tattoo) – 3:04
 3. Move to the City (Stradlin, Del James, Chris Weber) – 3:43
 4. Mama Kin (Steven Tyler) – 3:57
 5. Patience (Stradlin) – 5:56
 6. Used to Love Her (Stradlin) – 3:13
 7. You're Crazy (Axl Rose, Stradlin, Slash) – 4:10
 8. One in a Million (Rose) – 6:09

Zenészek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://www.riaa.com/gp/bestsellers/topalbums.asp Archiválva 2006. december 21-i dátummal a Wayback Machine-ben, Recording Industry Association of America's bestseller's list.
 2. a b c d Album info at Last.fm
 3. Song info at GNRSource.com. [2007. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. október 21.)
 4. Guns N' Roses, G N' R Lies. Geffen Records, GHS 24198; 1988.
 5. See Axl's interview in Rolling Stone with Del James