Del James

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Del James
Született 1964. február 5. (56 éves)[1]
New Rochelle
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása

Del James (New Rochelle, New York, 1964. február 5. –) amerikai zenész, író, újságíró, legismertebb munkája egy rövid történet, ami a "November Rain" című Guns N’ Roses videót ihlette. James Axl Rose közeli barátja, egyben pedig a Guns N' Roses road menedzsere.[2]

Biográfia[szerkesztés]

Del James 1964. február 5-én született a New York-i New Rochelle-ben, gyerekkorát Mamaroneck városában töltötte.

1985-ben Hollywoodba, Kalifornia államba költözött. Rögtön az első hétvégén találkozott West Arkeen-el és egy - akkor ismeretlen - bandával a Guns N’ Roses-al. Del még mindig Axl Rose-al dolgozik, ő a Guns N’ Roses zenekar road menedzsere.

Újságíró és író[szerkesztés]

Újságíróként ő volt a RIP nevű heavy metal magazin vezető szerkesztője, munkáit számos kiadványban publikálták, köztük a híres Rolling Stone magazinban is. Munkájáért "Maggy-díjra" jelölték, olyan zenészekkel és zenekarokkal csinált interjút, mint Keith Richards, Alice Cooper, Ronnie Wood, Kiss, The Cult, Guns N’ Roses.

Del megjelentetett egy rövid történetekből álló könyvet, aminek a The Language of Fear címet adta.[3] Az iromány 1995-ben, a Dell/Abyss Books kiadásában jelent meg, majd egy évtizeddel később újra kihozták. Az előszóban Axl Rose is szerepel, mivel a "Without You" című történet ihlette a Guns N' Roses "November Rain" című dalából készült videóklipet.

Ténykedése a zeneiparban[szerkesztés]

Del olyan együtteseknek készített videóklipet, mint a Guns N' Roses és a Soul. Társíróként olyan bandáknak írt dalokat mint a Testament ("So Many Lies", "Return to Serenity", "The Ritual" and "Dog Faced Gods"), TNT, Ricky Warwick, Stan Lynch, Rhett Forrester, Dizzy Reed, The Almighty és a Guns N' Roses, ("The Garden", "Yesterdays", a Grammy-díjra jelölt Use Your Illusion I és Use Your Illusion II albumokról).[4] Ezen kívül koordinátornként részt vett a Guns N' Roses élő-felvételeket tartalmazó Live Era: ’87–’93 című albumán.

Ténykedése a televízió- és filmiparban[szerkesztés]

Del James íróként volt jelen az Ultimate Fighting Championship (Severn v Coleman meccs, UFC 12, 1997. február 7.) élőben. A helyszín Buffalo, New York állam lett volna, de 48 órával a kezdés előtt az Alabama állambeli Dothan-be helyezték át.

Források[szerkesztés]

  1. Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Del James page at xtrememusician.com. [2009. december 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 6.)
  3. James, Del. The Language of Fear. New York, New York: Dell Publishing (1995). ISBN 0-440-21712-1 
  4. James, Del. The Language of Fear. New York, New York: Dell Publishing (1995). ISBN 0-440-21712-1