Ugrás a tartalomhoz

Use Your Illusion I

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guns N’ Roses
Use Your Illusion I
nagylemez
Megjelent1991. szeptember 17.
FelvételekA&M Studios, Record Plant Studios, Studio 56, Image Recording, Conway Studios, Metalworks Recording Studios, Skip Saylor Recording (keverés) 1990-1991
StílusHard rock, heavy metal[1]
Nyelvangol
Hossz76:05
KiadóGeffen Records
ProducerMike Clink, Guns N’ Roses
Kritikák
Guns N’ Roses-kronológia
G N’ R Lies
(1988)
Use Your Illusion I
(1991)
Use Your Illusion II
(1991)
Kislemezek az albumról
 1. Don't Cry
  Megjelent: 1991
 2. Live and Let Die
  Megjelent: 1991
 3. November Rain
  Megjelent: 1992. június
SablonWikidataSegítség

A Use Your Illusion I a Guns N’ Roses nevű amerikai hard rock zenekar harmadik stúdióalbuma. A lemezt a Use Your Illusion Turné alatt adták ki, a Use Your Illusion II albummal együtt, amely az első rész folytatása volt, gyakran dupla albumként emlegetik a két alkotást. Az album a 2. helyen debütált a Billboard listán, az első héten 685 000 darabot adtak el belőle, így a Use Your Illusion II mögé került, amiből 770 000 darabot vettek meg az első héten.[2] Mind a két Use Your Illusion album hétszeres platina-minősítést ért el az RIAA szerint.[3]

Háttér[szerkesztés]

A Use Your Illusion albumok fordulópontot jelentettek a Guns N’ Roses hangzásában. Bár nem hagyták el az Appetite for Destruction hard rock műfaját, az Use Your Illusion I vonultatott fel először blues, klasszikus és country elemeket. Egyik példája ennek, hogy Axl Rose énekes több dalban is zongorán játszik. Az Use Your Illusion Turné alatt a zene és a zenekar mozgása is sokkal teátrálisabbá vált, a progresszív rock keretein belül. Ezt a tényt erősíti a sok videóklip, amelyet ezekről az albumokról csináltak. A Use Your Illusion I tartalmazza a "Don't Cry" és a "November Rain" című dalokat, amelyre a rajongók gyakran mondják, hogy egy trilógia részét képezik. A trilógia harmadik része az "Estranged", a Use Your Illusion II albumról.

Sok dal még a banda első napjaiban íródott, de az Appetite for Destruction lemezre nem került fel, csak a híres 'Rumbo Tapes' bootlegen volt megtalálható, amely még a korai demo-változatokat tartalmazta. A "Back Off Bitch", a "Bad Obsession", a "Don't Cry" (Rose a turnén elmondta, hogy ez volt az első dal, amit közösen írtak), a "November Rain" és a "The Garden" is idetartozik. Ezenkívül a "Live and Let Die" című dal feldolgozása is.

A változatos stílusok mellett az Use Your Illusion I másik szembetűnő tulajdonsága, a dalok hosszúsága. A "November Rain" című epikus ballada majdnem 9 perces, a "Coma" pedig több mint 10 perc hosszú. Az albumokon található dalok némelyikében a banda többi tagja is énekel (bár már az Appetite for Destruction és a G N’ R Lies dalaiban is duetteztek a többi tagok): a "Dust N' Bones", "You Ain't The First" és a "Double Talkin' Jive" dalokban a banda ritmusgitárosa Izzy Stradlin énekel (a Use Your Illusion II-n, Stradlin énekli a "14 Years" dalt, a basszusgitáros Duff McKagan pedig a "So Fine"-t).

A bandának kisebb nehézsége akadt mindkét album végső hangjainak keverésénél. Egy 1991-es Rolling Stone magazinban megjelent címlapsztori szerint 21 dal keverésének elkészítése után a banda elbocsátotta Bob Clearmountain producert, helyére Bill Price került, aki korábban olyan együttesekkel dolgozott együtt, mint a Sex Pistols.[4]

Slash elmondta, hogy a dalok legnagyobb részét akusztikusan írta néhány éjszaka alatt a házában, több hónapos szünet után.[5]

Borító[szerkesztés]

Raffaello, Athéni iskola (részlet)

Mindkét Use Your Illusion album borítóján Raffaello "Athéni iskola" című festményének (jobban mondva annak egy részlete) pop-artos módosítása található. A kihangsúlyozott figurát (ellentétben a többi festményen szereplővel) nem azonosították semmilyen különleges filozófussal.

Az egyetlen különbség a Use Your Illusion I és II borítója között a színösszeállítás. A Use Your Illusion I piros és sárga színekben pompázik és dühösebb, keményebb hangzás képvisel; A Use Your Illusion II borítója kék és bíbor színeket alkalmaz és könnyebb, sokkal blues-osabb a hangzása.

Mindkét borító az észt-amerikai festő Mark Kostabi munkája.[6]

Információ a dalokról[szerkesztés]

Right Next Door to Hell[szerkesztés]

Eredetileg Timo Caltia (igazi neve Timo Kaltio) írta a dalt, aki finn gitáros, dalszerző és gitár-technikus volt, egyszer még a Hanoi Rocks együttessel is dolgozott. Egyszer Izzy Stradlin ment hozzá látogatóba, Caltia pedig eljátszotta a riffet. Megpróbált írni egy szöveget, amibe bele akarta illeszteni a "living next door to hell" szavakat, mivel akkoriban egy bosszantó szomszéd állandóan zaklatta. Később Stradlin engedélyt kért, hogy felhasználhassa a riffet egy új dalában. Végül a jogdíjak hozzásegítették Caltia-t, hogy új házat vegyen magának Londonban.

Dust N' Bones[szerkesztés]

A második dal az Use Your Illusion I-ról, a dalt Slash, Stradlin és McKagan írta. Ez az első olyan dal az albumon, amiben végig Stradlin énekel, és itt szerepel először zongorán Dizzy Reed.

You Ain't the First[szerkesztés]

A "You Ain't the First" a hatodik dal az albumról. Az album legtöbb dalától eltérően ebben nincsenek elektromos gitárok – helyette akusztikus gitárokon játszanak, hasonlóan mint a G N’ R Lies album második oldalán, valamint folk-rock hatást adtak a dalnak, tambourine segítségével (a dalban ezt Tim Doyle játszotta). A dalt végig Izzy Stradlin énekli.[7]

Bad Obsession[szerkesztés]

A "Bad Obsession" a hetedik dal az albumról. A dal a drogozásról és a függőségről szól, amik azóta kísértették az együttest, mióta híressé váltak. Michael Monroe a Hanoi Rocks énekese közreműködik a dalban, harmonikán és tenorszaxofonon játszik 5 perc 28 másodpercen keresztül.

Back Off Bitch[szerkesztés]

Az Use Your Illusion I nyolcadik dala. A dalt még az 1987-es debütáló albumuk, az Appetite for Destruction megjelenése előtt írták. A szöveg nem segítette a banda imázsát, ezért nem került fel a lemezre. A Guns N' Roses több fellépésén is játszotta ezt a dalt, még az Appetite for Destruction megjelenése előtt. A kevés Guns N' Roses dal közül ez volt az egyik, amelyben Izzy Stradlin egy hosszabb gitárszólót játszik. Az albumverziót ez a szóló nyitja. A szóló sokkal összetettebb, mint a korábbi élő verzió.

Double Talkin' Jive[szerkesztés]

Ez a kilencedik dal a lemezről, Izzy Stradlin írta és ő is énekel benne. A dal végén hallható egy rövid akusztikus gitárszóló. Az együttes többször előadta élőben is, az eredeti több mint három perces hosszúságát a koncerteken nyolc percre hosszabbították.

The Garden[szerkesztés]

A dalon még az Appetite for Destruction megjelenése előtt dolgozni kezdtek, de a lemezre végül nem került fel. A sokk rock úttörője Alice Cooper vendégszerepel a dalban, a Blind Melon együttes korábbi énekesével Shannon Hoon-nal. New Yorkban forgattak klipet a dalhoz, de a videóban szereplő sztriptízbárok miatt az MTV csak kevésszer vetítette.

Garden of Eden[szerkesztés]

A "Garden of Eden" a tizenkettedik dal a Use Your Illusion I albumról. Slash elmondta, hogy a dalt még Chicago-ban írták, mikor a banda hosszabb ideig ott tartózkodott.[8]

A dalból készült videóklipben csak egy beállást használnak, a kamera Rose fejére fókuszál, miközben a banda a háttérben játszik, Dizzy Reed billentyűs és Teddy Andreadis (aki harmonikán játszott az Use Your Illusion Turnén) pedig a háttérben táncol.

A klipnek két verziója van, mindkettőt 1992-ben készítették. Annyi a különbség, hogy az egyikben csíkokra vágott papír-konfettit szórnak rájuk végig a klip alatt.[9] A confetti nélküli változat[10] került fel a Guns N' Roses videóklipjeit tartalmazó DVD-re, a Welcome to the Videos-ra.

Don't Damn Me[szerkesztés]

A "Don't Damn Me" a tizenharmadik dal a lemezről. Ez az egyetlen olyan szerzemény az Use Your Illusion I lemezről, amit sohasem adtak elő élőben.[11]

Bad Apples[szerkesztés]

A "Bad Apples" a tizennegyedik dal a lemezen. Slash a dalt még Chicagóban írta, az együttes válságperiódusában.

Dead Horse[szerkesztés]

A "Dead Horse" a tizenötödik dal a lemezről. A kompozíció egy akusztikus gitárriffel indul, amit Axl Rose írt. Az elektromos gitárok egy nehezebb részben kapnak helyet és végig szerepelnek a dalban. Aztán végül egy audio-effektel ér véget.

Bár a dalt nem adták ki kislemezen, 1993-ban készítettek hozzá egy videóklipet, amit Louis Marciano rendezett. Később a klip felkerült a Welcome to the Videos DVD-re.

Coma[szerkesztés]

Ez a tizenhatodik és egyben utolsó dal a lemezről. A dalt Axl Rose és Slash írta. Ez az együttes leghosszabb dala, 10:13 perces, refrének nélkül. Csupán négyszer adták elő élőben, mivel hosszúsága gondot jelentett Rose-nak, mivel nehezen tudta elénekelni.

Az album dalai[szerkesztés]

  CímSzerző(k) Hossz
1. Right Next Door to HellAxl Rose, Izzy Stradlin, Timo Caltia 3:02
2. Dust N' BonesSlash, Stradlin, Duff McKagan 4:58
3. Live and Let Die (Paul McCartney feldolgozás)Paul McCartney, Linda McCartney 3:04
4. Don't Cry (original)Rose, Stradlin 4:45
5. Perfect CrimeRose, Slash, Stradlin 2:24
6. You Ain't the FirstStradlin 2:36
7. Bad ObsessionStradlin, West Arkeen 5:28
8. Back Off BitchRose, Paul Tobias 5:04
9. Double Talkin' JiveStradlin 3:24
10. November RainRose 8:57
11. The GardenRose, Arkeen, Del James 5:22
12. Garden of EdenRose, Slash 2:42
13. Don't Damn MeRose, Slash, Dave Lank 5:19
14. Bad ApplesRose, Slash, Stradlin, McKagan 4:28
15. Dead HorseRose 4:18
16. ComaRose, Slash 10:13

Közreműködők[szerkesztés]

Guns N' Roses
 • Axl Rose – ének és háttérvokál, zongora, szintetizátor, akusztikus gitár, ütőhangszerek
 • Slash – szólógitár, ritmusgitár, akusztikus gitár, 6 húros basszusgitár, "music box"
 • Izzy Stradlin – ritmusgitár, szólógitár, akusztikus gitár, ének és háttérvokál, ütőhangszerek
 • Duff McKagan – basszusgitár, háttérvokál
 • Matt Sorum – dob, ütőhangszerek, háttévokál
 • Dizzy Reed – billentyű, zongora, szintetizátor
Kísérő zenészek

 • Shannon Hoon – háttévokál a 3., 10. és 11.; ének a 4. és 6.; kórus a 10. dalban
 • Johann Langlie – szintetizátor programozás a 3., 10., 12.; hangeffektusok a 16. dalban
 • Michael Monroe – harmonika és szaxofon a 7. dalban

 • Reba Shaw – háttérvokál a 10. dalban
 • Stuart Bailey – háttérvokál a 10. dalban
 • Jon Thautwein – duda a 3. dalban
 • Matthew McKagan – duda a 3. dalban
 • Rachel West – duda a 3. dalban

 • Robert Clark – duda a 3. dalban
 • Tim Doyle – tambourine a 6. dalban
 • Alice Cooper – ének a 11. dalban
 • West Arkeen – akusztikus gitár a 11. dalban
 • Bruce Foster – hangeffektus a 16. dalban
Egyéb közreműködők

 • Mike Clink – producer, hangmérnök, diótörő a 15. dalban
 • Jim Mitchell – kiegészítő mérnök
 • Bill Price – keverés
 • George Marino – mastering
 • Kevin Reagan – művészeti rendező, grafikus design
 • Mark Kostabi – borító/artwork
 • Robert John – fényképek

 • Allen Abrahamson – mérnök asszisztens
 • Buzz Burrowes – mérnök asszisztens
 • Chris Puram – mérnök asszisztens
 • Craig Portelis – mérnök asszisztens
 • Ed Goodreau – mérnök asszisztens
 • Jason Roberts – mérnök asszisztens
 • John Aguto – mérnök asszisztens

 • L. Stu Young – mérnök asszisztens
 • Leon Ganado – mérnök asszisztens
 • Mike Douglass – mérnök asszisztens
 • Talley Sherwood – mérnök asszisztens

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. http://www.allmusic.com/album/use-your-illusion-i-r8761
 2. Hasty, Katie. "Kanye Edges GNR, Ludacris For No. 1 Debut" Archiválva 2010. január 22-i dátummal a Wayback Machine-ben. billboard.com. Dec 3, 2008.
 3. RIAA's top albums
 4. Cover Story: Guns N' Roses Outta Control : Rolling Stone. [2009. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
 5. Bozza, Anthony, & Slash (2007). Slash. Harper Entertainment: New York. pp. 298-300
 6. Use Your Illusion - Mark Kostabi. artQuotes.net http://www.artquotes.net.+[2012. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
 7. You Ain't The First. [2009. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
 8. Bozza, Anthony, & Slash (2007). Slash. Harper Entertainment: New York. p. 262
 9. Guns N' Roses - Garden Of Eden (1991) - YouTube. www.youtube.com. (Hozzáférés: 2021. január 7.)
 10. Guns N' Roses - Garden Of Eden (Without Paper Version) - YouTube. www.youtube.com. (Hozzáférés: 2021. január 7.)
 11. Don't Damn Me. www.gnrsource.com. [2007. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 7.)
 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap